Marcel Coraș a fost invitat special al lui Răzvan Toma la “Liga de Weekend” și a vorbit despre cariera sa impresionantă. Fostul mare atacant și-a adus aminte de perioada fantastică din tricoul Sportului Studențesc, despre începuturile de la Arad și despre acel meci cu Germania de la Campionatul European din 1984.
Coraș a recunoscut că simte o bucurie uriașă atunci când oamenii îl recunosc pe stradă.
“Mergând prin oraș, oamenii mai în vârstă își mai aduc aminte de acel gol marcat Germaniei în 1984 la Campionatul European. Îmi face mare plăcere să îmi dau seama că lumea încă nu a uitat de Marcel Coraș.”, a spus el, la “Liga de Weekend”.
Marcel Coraș și-a început povestea în fotbal la UTA. Fostul mare vârf al României visa încă de când era copil să ajungă să marcheze goluri în prima ligă.
“Am avut șansă să stau foarte aproape de stadionul UTA. UTA, echipă care în anii ’60 a câștigat campionatul României de două ori. Mergeam la antrenamentele fotbaliștilor și îmi doream să ajung și eu un fotbalist care să câștige un titlu de campion.”, a continuat fostul atacant.
Marcel Coraș a cunoscut apogeul carierei în 1984. A avut un sezon extraordinar, în care a devenit golgheter-ul campionatului României și a fost convocat la națională pentru Campionatul European.
Coraș a înscris în poarta Germaniei, dar nemții s-au impus în final cu 2-1. Fostul internațional a rămas cu amintiri minunate de la confruntarea cu Germania lui Matthaus, Voller și Rummenigge.
“A fost o greșeală de marcaj al nostru, am egalat, apoi Völler a marcat golul victoriei. Am tras la colțul scurt, iar portarul nu cred că a văzut mingea. Interesant e că după ce am marcat golul de 1-1, am mai avut o ocazie mare, mare. Portarul lor a scos o minge pe care scria gol.
Faptul că am jucat cu o vicecampioană mondială a fost o mare mândrie. Am jucat contra lui Matthäus, cu care jucasem și când era la Inter. Au fost două echipe cu nume grele. Ei nu prea ne știau pe noi, dar sunt sigur după meci și-au pus și ei întrebarea cine sunt băieții ăștia în roșu. La final am reușit să fac schimb de tricouri cu Rummenigge.”, a mai adăugat Marcel Coraș.
Coraș a povestit și o întâmplare inedită, în care a ajuns să fie chemat de Nicu Ceaușescu, fiul lui Nicolae Ceaușescu. Se întâmpla chiar în 1984, iar Mircea Lucescu a avut un rol uriaș în discuția respectivă.
“Îl respect toată viața pe Mircea Lucescu. După ce am încheiat campionatul în 1984, eram golgheter. Ne calificasem și la Campionatul European. Eram în vârful carierei sportive. Le-am spus conducătorilor de la Sportul că vreau să merg acasă, la Arad, pentru că nu mă obișnuisem cu Bucureștiul. Și am fost dus să port o discuție cu Nicu Ceaușescu.
I-am spus că vreau să merg acasă la Arad. M-a întrebat ‘Ăia ce îți dau?’. Le-am spus că îmi dau și ei niște bani. ‘Așteaptă afară’, mi-a spus apoi. După câteva minute, am fost rechemat înăuntru. Mi s-a spus să rămân la Sportul, iar banii pe care îi dădea UTA să îi dea și Sportul. Iar Domnul Lucescu a spus așa: ‘Tovarășul Nicu, fotbalul nostru și naționala au nevoie de Marcel Coraș la Sportul’. ‘Da, să trăiți’. ‘Ești liber!’. Și am plecat. Și am rămas la Sportul încă câțiva ani.”, a mai spus Coraș.
Marcel Coraș a devenit vicecampion al României cu Sportul în 1986. De-a lungul carierei, el a mai jucat la UTA Arad, Politehnica Iași, Victoria București, Panionios (Grecia), Aurillac (Franța), “U” Cluj și Motorul Arad.
Pentru naționala României a adunat 36 de partide și a marcat 6 goluri.
Ascultă interviul integral cu Marcel Coraș: