Mani Neumann și Ovidiu Niculescu, invitați speciali în studioul Sport Total FM. Trio Farfarello sărbătorește 40 de ani de existență cu un turneu național inedit

Mani Neumann, Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului), cunoscut publicului din România în urma colaborării sale de lungă durată cu formația Phoenix, aduce Trio farfarello în România pentru un turneu național inedit, care dă artei o definiție aparte.

Trio farfarello a împlinit 40 de ani de carieră în 2021, însă conjunctura impusă de pandemie a făcut imposibilă o „sărbătoare” complexă, așa cum Mani Neumann și-ar fi dorit. Îndrăgostit de țara noastră, violonistul a început în acest an colaborarea de lungă durată cu România, iar Momentum este conceptul care ilustrează, probabil, cel mai bine versatilitatea și unicitatea muzicii farfarello.

„Am fost întrebat de multe ori în ce gen muzical ne încadrăm sau care este mesajul nostru, pentru că oamenii din România ne descoperă acum. Termenul are o dublă semnificație. În primul rând, eu cred că arta nu este o succesiune de note, de litere sau de culori, ci o stare – asta dacă vorbim despre sinceritate și autenticitate, bineînțeles. Dacă este sinceră, reală, muzica are ceva din infinit, din increat, din atemporal – este sinonimă cu „oricând”. În același timp, are ceva din „Aici și acum”.

Expresia ei, interpretarea, este în acest moment, aici și acum. Contează starea pe care o dăm mai departe acum, momentul în care ne găsim pentru această expresie, pentru acest schimb de energie. Deci, este punctuală.

În al doilea rând, în sistemul internațional cuvântul „momentum” definește impulsul, în fizică. Lumea funcționează pe baza unor principii și a unor legi foarte clare – legile lui Newton, principiile mecanicii, pot fi explicate foarte simplu și didactic. Este exact aceeași explicație, într-o metaforă, în ceea ce face un artist: ai un corp în nemișcare, care va rămâne acolo atâta timp cât asupra lui nu se acționează cu o forță din exterior. Când nu vii cu nimic, nu oferi nimic.

Apoi, principiul al II-lea vine și spune că mișcarea lui, cantitatea de mișcare, este direct proporțională cu forța aplicată și are loc pe direcția pe care acționează forța. Noi asta facem, venim cu ceva și mișcăm ceva, da? Dăm un impuls – unei stări, unei energii, a celor din public. „Direcția” este exact starea pe care vreau să o transmit.

Mai mult, dacă mergem puțin mai departe, la a treia lege, ea spune că există un rezultat: forța de reacțiune. Al doilea corp va acționa și el asupra primului, la rândul său, cu o forță egală ca mărime, dar în sens contrar. Nu tocmai asta se întâmplă cu noi la concerte? Nu e exact aici cuprinsă explicația răspunsului care vine de la public? Pentru că el vine! Au spus-o și alții – și publicul îți dă, la rândul său, o anumită energie. Numai că acest schimb, această aplicație a legilor, se întâmplă atunci când impulsul există cu adevărat – și prin impuls înțeleg dorința de a da, de a transmite acea stare. De aceea, la noi, fiecare concert este diferit și nimeni nu știe la ce să se aștepte a doua oară, pentru că ne interesează mai puțin forma (deși o cunoaștem și o stăpânim), și mai mult starea. Asta e cheia, aici e scopul. Este explicația energiei, a vitezei, a stilului în care eu cânt, de exemplu. Momentum.” (Mani Neumann)

Turneul Momentum va debuta în Banat, mai exact pentru publicul din Timișoara și Arad în 30 septembrie, respectiv 1 octombrie, și va continua în zona de est – Piatra Neamț (5 octombrie), Suceava (6 octombrie), Iași (7 octombrie), Vaslui (8 octombrie). Nu lipsesc de pe listă nici orașele din centrul și sudul țării, la ale căror porți Diavolul va bate în 12 octombrie (Brașov), 13 octombrie (Câmpulung Muscel), 14 octombrie (Sibiu), 15 octombrie (Pitești), 17 octombrie (București), 19 octombrie (Ploiești), 20 octombrie (Balș) și 21 octombrie (Târgoviște).

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -