Jocurile Olimpice s-au încheiat. România, locul 46 în clasamentul pe medalii, una dintre cele mai slabe performanțe din istoria participărilor

Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat astăzi, printr-o ceremonie grandioasă pe Stadionul Olimpic, care a dat deja startul cursei căter Paris 2024. La această ediție, Statele Unite ale Americii s-au clasat pe primul loc în clasamentul pe medalii, cu 39 de aur, una mai mult decât China, iar România a ocupat abia poziția 46, una dintre cele mai slabe clasări din istorie.

Delegația SUA a obținut primul loc în ultimul moment, prin aurul câștigat de echipa feminină de volei, cu unul mai mult decât China. În total, pe lângă cele 39 de titluri olimpice, americanii au mai obținut 41 de medalii de argint și 33 de bronz. Locul 2 a fost ocupat de China (38 medalii de aur, 32 de argint și 18 de bronz) și Japonia, țara gazdă (27 medalii de aur, 14 de argint și 17 de bronz).

România a câștigat doar o medalie de aur prindAncuţa Bodnar şi Simona Radiş, la dublu vâsle feminin și trei medalii de argint: Ana-Maria Popescu la spadă, echipajul masculin de patru rame fără cârmaci – Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari şi cel de dublu rame masculin – Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă.

Cu 4 medalii la total, România a ocupat locul 46 în clasamentul pe medalii, mai sus cu o poziție față de Rio de Janeiro 2016, când țara noastră a înregistrat cea mai slabă poziție după al Doilea Răzoi Mondial. La Rio, sportivii români au obținut o medalie de aur, una de argint și două de bronz.

Cea mai bună clasare rămâne la ediţia din 1984, la Los Angeles, când România încheia pe locul secund în clasamentul pe medalii: 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz, la o ediție în care tot blocul estic (cu excepția României) și Germania de Est au boicotat Jocurile.

Jocurile Olimpice din 2024 se vor desfășura la Paris, în perioada 26 iulie – 11 august.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -