Gheorghe Iamandi, un simbol al fotbalului tulcean

În emisiunea Trafic Sport de vineri 9 iunie a.c., realizată de Răzvan Toma și Cosmin Aioniță, a fost invitat prin telefon Gheorghe Iamandi. Un fost fotbalist de frunte din anii 80 care printre altele a cucerit titlul și cupa cu Dinamo, fiind totodată golgeter în Diviziile B și C cu Delta Tulcea. Recent, în orașul din Delta Dunării s-a sărbătorit trecerea a jumătate de secol de la fondarea FC Delta Tulcea, Iamandi fiind principalul motor al acestui eveniment. În discuția purtată la Radio Sport Total FM s-a referit mai pe larg la acest eveniment, evocându-se însă și amintiri din perioada în care se afla pe gazon.

CV

Gheorghe IAMANDI

Născut: 07.04.1957 (București)

Post: atacant

Debut în Divizia A: 05.12.1979, FC Olt – Polit. Iași 2-0

1979-80​ FC Olt15/1

1980-81​ FC Olt30/10

1981-82​ FC Olt29/14

1982-83​ FC Olt32/10

1983-84​ Dinamo19/5

1984-85​ SC Bacău11/2

1985-86​ Petrolul14/0

Total:​ 150 jocuri, 42 goluri

La Delta Tulcea a jucat la nivel de Divizia C și B, în 1976/77 fiind golgeterul seriei a IV-a a DivizieiC, iar în 1978/79 al seriei I a Diviziei B.

“Sunt bucureștean, dar lumea mă percepe ca tulcean pentru că am jucat o bună perioadă la Delta, unde aveam să și antrenez, iar în cele din urmă m-am mutat acolo cu casa și familia.

Prin organizarea acestui eveniment am vrut să trezesc la viață fotbalul tulcean care de mai multă vreme nu mai are echipă nici măcar la nivelul ligii a 3-a. Delta mai există, dar are numai grupe juniori. Din sezonul următor, cu sprijinul autorităților locale, încercăm să construim și o echipă de seniori, cu care să ajungem într-un viitor nu foarte îndepărtat să reînodăm tradiția fotbalului din acest oraș.

Am invitat la eveniment mai mulți foști mari fotbaliști, pe care i-am avut colegi pe la echipele pe la care am evoluat de-a lungul carierei. Printre cei care au luat parte la eveniment s-au aflat: Ionel Augustin, Costel Orac, Lică Movilă, Claudiu Vaișcovici, Iuliuss Nemțeanu, Adrian Bumbescu, Marin Dragnea etc.

Eu sunt produs al lui Dinamo. Am început acolo de copil. Când a venit însă timpul să joc la echipa mare, era foarte greu de pătruns printre monștrii sacrii care erau titulari. Așa că am fost împrumutat la Tulcea. Am acceptat, pentru că voiam neapărat să joc.

Când eram atacant la Delta și mergeam cu vreo treabă prin Tulcea, eram oprit la tot pasul de oameni, care voiau să stea de vorbă cu mine, să schimbăm impresii, să mă întrebe cum mă simt sau pur și simplu să mă atingă. Eram foarte iubit de microbiștii din oraș. Și astăzi mă emoționez când îmi amintesc”, a declarat Gheorghe Iamandi.

Întreaga discuție poate fi ascultată, dacă accesați linkul de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -