Gabriela Andreiașu, directorul ANAD, noi detalii despre procesul Simonei Halep și despre pașaportul biologic

Gabriela Andreiașu, directoul Agenției Naționale Anti-Doping, a oferit detalii despre procesul Simonei Halep, care a fost depistată pozitiv la roxadustat și care este suspendată provizoriu.

Directorul ANAD a explicat ce înseamnă un pașaport biologic și care sunt pașii care trebuie urmați de autoritățile competente pentru ca un sportiv să fie declarat pozitiv. Totodată, Gabriela Andreiașu a declarat că procesul Simonei Halep s-a desfășurat într-un mod echitabil.

“Acest pașaport biologic să nu se înțeleagă că e un document pe o pagină, un act, cum arată actul de identitate. Este practic un instrument pe care îl folosim de foarte mulți ani din probele de urină și de sânge și are 2 module, steroidian și hematologic. Cel steroidian îl facem din probele de urină, cel hematologic, evident, din probleme din sânge. Fiecare organizație antidoping, orice țară semnatară a Codului Mondial Antidoping este obligată să lucreze cu un expert, și sunt vreo 16 la nivel mondial, să ne alegem dintre ei, care interpretează pașaportul biologic pe urină și pe sânge. Dacă se identifică că unii parametri ies dintr-o limită, cresc, scad sau că un raport între anumiți parametri modificați nu este normal, atunci se ridică un semn de întrebare și în sistemul acela de administrare și management pe care îl folosim noi, sportivii, federațiile internaționale și WADA, în sistemul acesta resepectiv, când acești parametri sunt modificați, se aprinde la propriu un steag roșu. Dacă este ceva suspect, atipic, acel expert de pașaport se mai uită o dată pe pașaport și cere informații suplimentare de la organizația antidoping care are jurisdicția asupra acelui sportiv.

După ce s-au verificat informațiile suplimentare, de exemplu calendarul competițional, programul de pregătire, pentru că și modificările astea pot să apară în funcție de altitudine, perioada de antrenament la o anumită altitudine, timpul pe care le-a petrecut la aceste diferențe de altitudine, toate acestea pot duce la modificări, care pot fi normale, biologice, patologice. Deci în momentul în care avem un rezultat atipic sau suspect, nu vorbim de rezultat pozitiv. Când vorbim de rezultat pozitiv pe pașaport, înseamnă că acești experții deja au exclus tot ce ține de patologie și fiziologia individului și atunci expertul respectiv contactează alți 3 experți care fac o comisie și fiecare analizează individual documentele pe pașaportul respectiv. Acești experți intră într-o comisie, emit rapoarte și dacă toți 3 spun că e un rezultat pozitiv pe pașaport, el care i-a convocat inițial incarcă rezultatul final de pașaport pozitiv în sistem. Acesta este un pașaport biologic pe un sportiv”, a declarat Gabriela Andreiașu.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -