Florentin Pera: “Sunt mulțumit de calificare, în ciuda problemelor. Luăm partea plină: avem 5 debutante tinere la EURO, am început o tranziție la națională”

Naționala feminină de handbal a României s-a calificat în Grupele Principale ale Campionatului European de Handbal 2022, după ce a învins țara gazdă Macedonia de Nord, la 8 goluri, scor 31-23.

Din grupă au mai făcut parte Franța, cu care România a pierdut la 14 goluri diferență, și Țările de Jos, mare favorită la medalii, care a reușit să câștige împotriva tricolorelor la limită, scor 29-28.

În condițiile în care lotul României a fost grav afectat de accidentări și indisponibilități din cauza regulilor de vaccinare, Florentin Pera se declară mulțumit de rezultate. Selecționerul spune că la națională a început o perioadă de reconstrucție, de tranziție, iar partea bună este că România a avut 5 debutante la EURO.

“Mulțumesc în numele echipei pentru susținere, suntem fericiți, mulțumiți că ne-am calificat în grupele principale. Sigur că nu a fost deloc ușor, am plecat din start într-o luptă destul de dificilă, având în vedere componența grupei. Am întâlnit 2 forțe ale handbalului mondial și european ale momentului. Franța, campioană olimpică și Olanda, fostă campioană mondială în 2019. În aceste condiții am ieșit bine din grupă.

Sunt nemulțumit de faptul că puteam să pleca cu puncte din grupă și meritam acest lucru. Meciul cu Olanda a fost unul dintre cele mai bune meciuri ale naționalei din ultimii ani. Am arătat foarte bine și am pierdut nemeritat și din cauza unor decizii pe care nu vreau să le mai discut. Meritam să plecăm cu puncte sau punct din meciul cu Olanda.

Cu Franța, într-adevăr, nu am jucat decât primele 20 de minute, am ținut să menajez anumite jucătoare, având în vedere problemele de lot cu care ne-am confruntat, nu riscam să pierd o altă jucătoare de bază, așa că am rulat tot lotul la dispoziție, Franța fiind echipa mai bună și trebuie să recunoaștem acest lucru.

În meciul cu Macedonia, prima repriză n-a fost cea mai bună, am intrat cu avantaj la pauză, însă presiunea meciului și a calificării și-a spus cuvântul. La pauză, am vorbit cu fetele, și anumite schimbări pe care le-am făcut, ne-au ajutat foarte mult să câștigăm categoric la 8 goluri. Acest lucru ne dă încredere pentru meciul cu Spania”, a declarat Pera.

Meciuri tari cu Spania, Muntenegru și Germania

România va merge cu 0 puncte în Grupa Principală și va juca cu Spania, Muntenegru și Germania. Florentin Pera nu se sperie de numele adversarelor și vrea victorii, în ciuda lotului subțiat.

“Vreau să câștigăm fiecare meci în parte, sigur că Spania a terminat pe 4 la Mondiale anul trecut, e vicecampioana mondială din 2019, în ultimii ani s-a bătut în permanență la primele locuri, dar asta trebuie să ne motiveze. Noi am jucat cu Spania în meciurile de pregătire și am câștigat, 25-23, însă nu are nicio relevanță, sigur că din punct de vedere al încrederii putem spune că nu este imposibil. Va fi un meci dificil. Mizez pe atmosfera foarte bună, pe spiritul de luptă și de sacrificiu.

Înaintea meciului cu Macedonia, Crina Pintea era indisponibilă până cu 2 ore înainte de meci, într-un final staff-ul medical a reușit să o pună pe picioare, chiar dacă nu a fost la nivel maxim, a ajutat echipa.

Am plecat cu atâtea probleme, jucătoare accidentate, altele nevaccinate, de asemenea Laslo ne lipsește jucătoare de bază, am plecat cu lotul cam la 50-60%. Luăm și partea plină a paharului, mă bucur că am promovat niște jucătoare tinere, 5 debutante la acest European, suntem una dintre echipele tinere de la acest turneu final, am început o reconstrucție, o tranziție, care sigur trebuie realizată în timp. Cel mai important e ca echipa națională să câștige încredere și împotriva echipelor mari.

Vreau atitudine, ca fetele să lupte pentru culorile echipei naționale. Sorina Tîrcă ne-a ajutat foarte mult, ea la Rapid joacă inter stânga, la națională acum joacă inter dreapta, am mai căutat improvizații, dar Sorina s-a descurcat foarte bine. Badea, la fel. Diana Lixăndroiu la 17 ani, foarte încurajator jocul ei.

Eu sunt mulțumit de cum ne-am prezentat până acum la acest European. Eu mă gândesc doar la victorie cu Spania, nu există alt cuvânt. Încercăm să producem noi surpriza. Germania și Muntenegru sunt echipe puternice”, a explicat Florentin Pera.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -