Daniela Silivaș, marea campioană a României, despre cazul Larry Nassar: “A fost un șoc, l-am întâlnit. A înșelat multă lume și nimeni nu și-a dat seama”

Daniela Silivaș, fosta mare gimnastă a României, multiplă campioană olimpică și mondială în anii ’80, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Sport Total FM, în care a vorbit despre viața din Statele Unite ale Americii, unde s-a stabilit în urmă cu 31 de ani, planuri de viitor, dar și despre scandalul în care a fost implicat Lary Nassar.

Daniela Silivaș este recunoscută mai ales pentru anul de grație 1988, când la JO de la Seul a câștigat 3 medalii de aur, la paralele, bârnă și sol, argint la individual compus, argint la echipe și bronz la sărituri, adică o medalie la fiecare probă la care a participat

“Am venit acasă să-mi văd familia, prietenii, venim cu mare drag și dor de casă la Deva. Întotdeauna vin cu bucurie și cu toate că stau departe, aici la Deva este casa mea. Amintirile sunt plăcute, au rămas pentru mine cele mai importante din viață aici la Deva făcând gimanstică.

Am decis să plec din România la 19 ani. Nu aveam de gând să ajung în SUA, mă gândeam să plec în Franța și acolo am decis să ajung. Înainte de asta am mers în SUA, în Atlanta, la niște foști antrenori de gimnastică care aveau o sală. M-au invitat să văd dacă-mi place. Mi-a plăcut și am rămas unde și acum, după 31 de ani, locuiesc în Atlanta, am antrenat gimnastică, încă antrenez la un club privat, nu foarte mult de performanță, sunt copii care vin de plăcere, de recreere. Timpul liber îl petrec cu familia, am 3 copii”, a declarat Daniela Silivaș.

Fosta gimnastă spune că în anii ’80 condițiile au fost excelente la loturile naționale din România și că uneori, chiar dacă a întâmpinat greutăți, pasiunea pentru gimnastică a determinat-o să meargă mai departe. Totodată, Daniela Silivaș a făcut și o comparație între sportul în SUA și cel din România, la nivel de juniori.

“Condițiile au fost excelente. Mereu am avut tot ce am vrut, la clubul de la Deva, la lotul național, eu cred că în anii ’80 am avut o sală excelentă, echipament, tot ce a trebuit ca să facem sport de perfomanță. Am debutat la 12 ani la campionatul european de junioare, după un an am fost selectată la lotul național, la Deva. Nu a fost ușor, a fost ca un job pentru noi de 35-40 de ore pe săptămână, dar ne-a plăcut, și mie și colegelor, am iubit gimnastica, am iubit sportul și așa am trecut peste momentele grele.

Vreau să vă spun că în SUA părinții sunt cei care plătesc pentru ca cei mici să facă sport. Statul, guvernul, orașul nu se implică în acest proiect decât dacă ești selectat la echipa națională. Atunci federația se implică pentru acel copil.

Eu pentru fetița mea, ca ea să facă gimnastică sau orice sport, plătesc. Sălile pe care le vedem în poze arată așa bine pentru că familiile plătesc în fiecare lună pentru ca acestea să fie întreținute. Sălile de sport nu sunt ale orașului și chiar dacă sunt, lumea care merge trebuie să plătească. Asta este diferența. Fetița mea merge la o sală care aparține municipalității, noi nu stăm în acel oraș, deci plătim puțin mai mult, 500 de dolari pe lună pentru 20 de ore pe săptămână. După trebuie să plătim concursurile, deplasările, antrenorul etc.”, a explicat aceasta.

Daniela Silivaș a vorbit și despre cazul lui Lary Nassar, doctorul echipei Statelor Unite, care a abuzat sexual, timp de mai mulți ani, componentele minore ale loturilor naționale.

“Este un șoc pentru că l-am întâlnit și nimeni nu și-a dat seama de ce a făcut. Cu toate că mulți au dat vina pe Marta și Bela Karolyi pentru că a fost la ei în campus, însă nimeni nu și-a dat seama de omul care era. A înșelat multă lume. Îmi pare rău că fetele au trecut prin acel șoc, scandal. Sper ca lumea să învețe din acest eveniment. Arată ca un om normal, știe să ascundă. Eu cred că cei care fac așa ceva știu să ascundă.

Ca părinte, ca antrenor, trebuie să fim puțin mai atenți, să învățăm, să știm să avem grijă de copii. Copiii trebuie să vorbească cu noi, asta a fost greșeala, copiii n-au vorbit, le-a fost frică și din cauza asta au fost abuzați ani la rând”, a spus Silivaș.

Discuția integrală poate fi ascultată mai jos:

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -