Daniel Isăilă, fost selecționer al naționalei de tineret în perioada 2016-2018, dar și secund la naționala mare, a comentat rezultatele recente ale reprezentativei noastre la Campionatul European U21 organizat de România și Georgia, dar și prestația “tricolorilor mari” în preliminariile pentru EURO 2024.
România U21 a terminat rușinos faza grupelor la EURO, cu 0 goluri maracate, 2 înfrângeri și un egal, într-o grupă cu Spania, Croația și Ucraina. De cealaltă parte, România antrenată de Edi Iordănescu a reușit un egal miraculos în cel mai recent meci, cu Elveția, scor 2-2, după ce a fost condusă și dominată copios timp de 89 de minute.
Antrenorul, care s-a despărțit recent de clubul Baniyas din Emiratele Arabe Unite, crede că jucătorii români au valoare, dar că respectul pe care aceștia îl au față de adversari este prea mare, iar asta se transformă într-o teamă și o presiune suplimentară, drept dovadă stând rezultatele recente.
“Deocamdată sunt în vacanță, vreau să mă bucur de lucrul acesta. Am terminat contractul cu cei de la Baniyas, n-am mai reînnoit, au fost reduceri salariale, reduceri de buget și aveam nevoie de garanții pentru a putea continua. S-au mai pierdut niște jucători, la fel ca în ultimii 2 ani, fără a avea posibilitatea de a lua alții și atunci am considerat că e mai bine să iau o pauză. Am avut alte contacte, din păcate nu s-au materializat, așteptăm până la următoarea provocare.
Cred că avem o singură lecție de învățat, indiferent că e echipa mare sau echipa de tineret: atunci când ai prea mult respect față de adversar, se transformă puțin în teamă și reținere, iar presiunea crește. Dacă n-ai încredere în forțele tale, mă surprinde că au avut timp să pună la punct toate aspectele, să lucreze cu jucătorii și echipa. N-am văzut decât teamă și am început să jucăm când nu mai avea nimic de pierdut. La 2-0 pentru Elveția, apoi la 2-0 pentru Spania, când am început să facem pressing și cât de cât am mai văzut ceva. Eu cred foarte tare, poate sunt unul din puținii, că mai sunt și alții, care crede în potențialul fotbalistului român, dar trebuie să implementăm această mentalitate, educație, de a nu mai aștepta mai mult decât trebuie adversarul.
Eu cred că avem valoare, nu foarte mare, trebuie să fim realiști, nu e un nivel foarte înalt, dar eu cred că poți să faci o strategie din punct de vedere tactic, cu organizare defensivă, dar cu liniile mai sus, nu în fața careului, pentru că orice se poate întâmpla acolo, e zona fierbinte, iar când adversarul presează, n-ai forță să pleci pe tranziție din lipsă de încredere. Cum am făcut cu Elveția la 2-0, e cel mai bun exemplu. Potențial există.
Toate semnalele, din păcate, și la interviuri, i-am ridicat pe adversari în slăvi, i-am făcut cei mai mari de pe planetă. Normal, când transmiți asta, jucătorul în sufletul lui să aibă o reținere. Până la urmă culegi ceea ce semeni. Și asta e o problemă foarte mare. Ok, te aperi în propria jumătate, dar în permanență? Nu am văzut agresivitate pe omul cu mingea”, a declarat Isăilă.