Cupa României începe pe 6 iulie, într-un nou format

Din sezonul 2022/23, Federația Română de Fotbal (FRF) a decis să schimbe formatul competițional din Cupa României. Competiția își propune să fie mult mai dinamică și să aibă mai mult spectacol, urmând să apară și o fază a grupelor. Primele meciuri vor avea loc pe 6 iulie, din faza regională.

Meciurile din faza regională vor avea loc pe 6, 9 și 13 iulie, de la ora 18:00. Finalele regionale sunt programate pe 16 iulie, de la ora 17:30, pe teren neutru. Deși FRF nu a anunțat momentan calendarul oficial al competiției, este de așteptat ca echipele din Liga 1 să intre în competiție undeva în toamnă, așa cum se întâmplă în mod tradițional.

Primele confruntări din faza regională au loc astfel:

Regiunea 1

· Grupa 1: Iași – Neamț (6 iulie), Bacău – Iași (9 iulie), Neamț – Bacău (13 iulie)

· Grupa 2: Botoșani – Vaslui (6 iulie), Suceava – Botoșani (9 iulie), Vaslui – Suceava (13 iulie)

Regiunea 2

· Grupa 1: Bistrița-Năsăud – Maramureș (6 iulie), Sălaj – Bistrița-Năsăud (9 iulie), Maramureș – Sălaj (13 iulie)

· Grupa 2: Cluj – Satu Mare (6 iulie), Bihor – Cluj (9 iulie), Satu Mare – Bihor (13 iulie)

Regiunea 3

· Grupa 1: Mureș – Brașov (6 iulie), Sibiu – Mureș (9 iulie), Brașov – Sibiu (13 iulie)

· Grupa 2: Harghita – Covasna (6 iulie), Alba – Harghita (9 iulie), Covasna – Alba (13 iulie)

Regiunea 4

· Grupa 1: Caraș-Severin – Gorj (6 iulie), Hunedoara – Caraș-Severin (9 iulie), Gorj – Hunedoara (13 iulie)

· Grupa 2: Arad – Mehedinți (6 iulie), Timiș – Arad (9 iulie), Mehedinți – Timiș (13 iulie)

Regiunea 5

· Grupa 1: Olt – Dâmbovița (6 iulie), Vâlcea – Olt (9 iulie), Dâmbovița – Vâlcea (13 iulie)

· Grupa 2: Teleorman – Argeș (6 iulie), Dolj – Teleorman (9 iulie), Argeș – Dolj (13 iulie)

Regiunea 6

· Grupa 1: Giurgiu – Ilfov (6 iulie), Prahova – Giurgiu (9 iulie), Ilfov – Prahova (13 iulie)

· Grupa 2: Ialomița – Călărași (6 iulie), București – Ialomița (9 iulie), Călărași – București (13 iulie)

Regiunea 7

· Grupa 1: Brăila – Constanța (6 iulie), Vrancea – Brăila (9 iulie), Constanța – Vrancea (13 iulie)

· Grupa 2: Galați – Buzău (6 iulie), Tulcea – Galați (9 iulie), Buzău – Tulcea (13 iulie)

Ce schimbări s-au produs la nivel de format

Cupa României va începe cu faza regională, unde vor ajunge 42 de câștigătoare ale fazelor județene. De aici vor rezulta 7 campioane regionale. Acestea vor intra în turul 1, alături de 69 de echipe de Liga 3.

În turul 2 vor participa 19 formații din Liga 3 alături de 38 de învingătoare din turul 1 dar și de o echipă din Liga 2. Cele 29 de echipe câștigătoare vor participa în turul 3, alături de 19 echipe de Liga 2.

În play-off vor ajunge 24 de echipe calificate din turul 3, alături de 8 echipe din Liga 1. Cele 16 câștigătoare vor evolua în faza grupelor, unde vor mai intra și 8 echipe din Liga 1 (locurile 1-8).

Astfel, faza grupelor va avea 24 de echipe, care vor fi împărțite în 4 grupe de câte 6 formații, cu capi de serie: Urna 1 (primele 8 echipe din Liga 1), Urna 2 (următoarele 8 echipe în funcție de clasament) și Urna 3 (ultimele 8 echipe în funcție de clasament).

Fiecare echipă va disputa un meci cu o echipă din Urna 1, 2 și 3, iar primele două clasate la final vor ajunge în faza sferturilor de finală.

“Competiția propune un nou format pentru toate echipele angrenate: cu cele mai bune 24 de echipe repartizate în patru grupe, într-un format modern, prin care ne propunem să revitalizăm această competiție istorică. Ne propunem o structură care să aducă mai mulți suporteri pe stadioane, să crească audiențele TV, să aducă mai multe venituri din sponsorizări și, de ce nu, să ofere un nivel mai bun de joc. Toate acestea, într-un format ușor de integrat în calendarul național și internațional”, a spus managerul de competiții din cadrul FRF, Felix Grigore, în luna aprilie, atunci când a fost anunțat noul format.

Va fi așadar un sezon al schimbărilor pentru Cupa României, competiție care are și un nou sponsor pentru următoarele 3 ediții, operatorul de pariuri sportive și jocuri de cazino online Betano. Deși a venit pe piața de gambling din România la un an după licențierea primilor operatori de către ONJN, Betano a câștigat rapid câteva „bătălii în duelul” cazinouri noi online vs operatori vechi reușind să devină sponsor al Ligii 1 în sezoanele 2017/2018 & 2018/2019 și partener oficial al echipelor Universitatea Craiova și FCSB.

După trecerea la noul format, FRF a decis să majoreze considerabil și fondul de premiere. Acesta a crescut cu 50% față de anul trecut, când competiția a fost câștigată în premieră de Sepsi OSK. Astfel, premiile totale puse în joc se ridică la 1.2 milioane de euro.

„Noul cod format competiţional asigură creşterea premiilor totale cu aproximativ 50% chiar din primul sezon. Vorbim de 1,2 milioane de euro plus TVA, ca fond total de premiere. Se va schimba şi sistemul de premiere, fiecare punct câştigat se va bonusa din punct de vedere financiar”, a declarat președintele Răzvan Burleanu după ce schimbarea din Cupa României a fost oficializată de FRF.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -