Cristina Babadac este un nume de referință pentru arbitrajul românesc. Ea este primul arbitru femeie din țara noastră care a condus la centru un meci din Liga 1. Se întâmpla în 2004, la meciul Poli AEK Timișoara – Gloria Bistrița 0-0.
Babadac se simțea în largul ei la centrul terenului, iar cu multă muncă și dăruire a reușit să bifeze performanțe extraordinare. Cristina Babadac a fost inclusă pe lista FIFA în 1999, iar ulterior a participat la o mulțime de competiții internaționale.
Apogeul carierei a fost atins în 2003, când a fost delegată la centrul finalei Campionatului Mondial de fotbal feminin din SUA, Germania – Suedia.
De-a lungul carierei, Babadac a fost delegată și la alte turnee importante de fotbal feminin, precum Cupa Mondială U19 din 2002, finala Cupei UEFA, Jocurile Olimpice din 2004, Campionatul European din 2005 și Cupa Mondială U20 din 2008.
Într-un interviu special acordat lui Răzvan Toma la emisiunea “Liga de Weekend”, de la Sport Total FM, Cristina Babadac a povestit cum a început povestea sa în fotbal și cum a ajuns să fie arbitru.
Ea a mărturisit că, la început, i-a fost greu să audă reproșurile venite din partea bărbaților, însă a reușit să treacă cu brio peste ele și să-și clădească o carieră fantastică.
“Am îndrăgit sportul de copil. Mai întâi am practicat handbalul, apoi m-am orientat către fotbal, imediat cum am aflat de înființarea unei echipe de fotbal feminin la Petroșani. Am jucat fotbal mixt până s-a oficializat fotbalul feminin. Jucam libero, îmi plăcea jocul cu capul cel mai mult. În paralel am urmat cursurile de arbitraj, ulterior devenind activitatea mea primordială în viață.
În 1999 am fost promovată pe lista de arbitri FIFA. Am fost propusă de CCA, apoi acceptată de FRF. Într-adevăr, mi-a fost greu să pătrund ca arbitru într-un joc dominat de bărbați. Nu m-au acceptat de prima dată, dar cu multă ambiție și pregătire adecvată, se poate ajunge la un nivel ridicat, așa cum am reușit eu.
Am avut o sincopă la un moment dat, când chiar am vrut să renunț la arbitraj, din cauza faptului că bărbații înclinau balanța în partea extremă, cum că femeile nu sunt bune la sport, în general, ci doar acasă, să stea cu copiii și la cratiță. Am avut coborâșuri și urcușuri.”, a povestit Cristina Babadac, la “Liga de Weekend”.
Cristina a rememorat primul meci condus în Liga 1. Se întâmpla în urmă cu aproape 20 de ani, la Timișoara. În partida respectivă, dintre Poli AEK și Gloria Bistrița, Babadac l-a pus la punct pe portarul oaspeților, Costel Cîmpeanu, iar la final s-a trezit cu o surpriză.
“Fotbaliștii erau foarte respectuoși și, ținând cont de ceea ce realizasem până la momentul respectiv în arbitraj, nu prea își permiteau să ia peste picior o femeie arbitru și, în special, pe mine.
Meciul acela s-a terminat 0-0. Portarul de la Gloria Bistrița, Cîmpeanu, a început să vină spre mine, la o fază, ca și când m-ar speria. După ce i-am arătat cartonașul galben, n-a mai spus absolut nimic.
Apoi, la finalul meciului, a venit la mine, mi-a pupat mâna și mi-a spus ‘Nu credeam că îmi vei da vreodată galben’. Mă bucur foarte mult că am debutat cu dreptul la Liga 1. Am arbitrat extraordinar toate fetele atunci, arătând ca o brigadă, ca o familie.”, a mai spus Cristina.
Fostul arbitru a vorbit cu drag și despre finala Campionatului Mondial de fotbal feminin din 2003, pe care a condus-o la centru. Germania a învins Suedia cu 2-1, după prelungiri, grație golului de aur.
“A fost pentru mine o explozie de bucurie. Am început să arbitrez la nivelul grupelor. După grupe, s-a tras linie și observatorii au tras concluzia că cea mai bună brigadă a fost a României. Cu câteva zile înainte de finală, am aflat această decizie. Inițial mi s-a părut o joacă.
Apoi, cu cât treceau orele și se apropia finala, mi s-a părut o povară. Vorbind cu colegele mele ce avem de făcut, pas cu pas, am început să ‘explodăm’ și să ne gândim doar la acel moment. Era al nostru, era foarte important de realizat. Meciul s-a terminat 1-1, apoi s-a decis cu golul de aur. Așa cum se practică, la final am primit fiecare câte o medalie.”, a mai povestit Cristina Babadac.
Cristina Babadac și-a încheiat cariera în 2015, lăsând în urmă cifre răsunătoare:
- 500 de meciuri naționale de fotbal masculin și feminin
- 35 de meciuri la Liga 1 masculin ca arbitru de rezervă
- 5 meciuri la Liga 1 masculin ca arbitru
- 65 de meciuri la Liga a 2-a masculin ca arbitru
- 90 de meciuri la Liga a 3-a masculin ca arbitru
Ascultă aici interviul integral cu Cristina Babadac: