Atleta belarusă Krystsina Tsimanouskaya, care a criticat public regimul, a fost trimisă forțat acasă. Sportiva vrea să ceară azil în Europa: “Nu mă întorc în Belarus”

Atleta belarusă Krystsina Tsimanouskaya, în vârstă de 24 de ani, a fost retrasă de la Jocurile Olimpice, deși ar fi trebuit să concureze mâine în cursa de 200 metri, informează agenția Reuters. Sportiva a criticat public regimul Lukashenko și deciziile antrenorilor, iar reprezentanții Comitetului Olimpic din Belarus au decis să o trimită forțat la Minsk la bordul unui avion cu escală la Istanbul.

“Nu mă întorc în Belarus”, le-a spus sportiva jurnaliștilor de la Reuters într-un mesaj pe Telegram. Potrivit primelor informații, Tsimanouskaya a cerut ajutorul Comitetului Olimpic Internațional să intervină în acest caz, iar în prezent poliția japoneză îi oferă protecție.

Comitetul Olimpic din Belarus a emis un comunicat prin care anunță că sprintera a fost trimisă acasă în urma unei decizii a antrenorilor, care s-au consultat cu medicii: “doctorii ne-au sfătuit să luăm decizia din cauza stării sale emoționale și psihologice”.

Potrivit sursei citate, Tsimanouskaya plănuia să ceară azil politic în Germania sau Austria în cursul zilei de luni.

Krystsina Tsimanouskaya ar fi urmat să participe în cursa de 200 metri la Tokyo, iar antrenorii au obligat-o să facă parte și din ștafeta de 4×400 metri, în ciuda faptului că sportiva nu a alergat niciodată pe această dinstanță.

“Câteva dintre sportivele noastre nu au putut ajunge la Tokyo pentru că oficialii noștri nu au avut destule teste anti-doping. Antrenorii mei m-au înscris în ștafetă fără voia mea și fără să mă anunțe. Am vorbit despre asta public, iar antrenorul principal a venit și mi-a spus că a primit un ordin de mai sus pentru mă a scoate din echipă”, a scris Krystsina Tsimanouskaya pe Instagram.

Liderul opoziției regimului Lukashenko, Sviatlana Tsikhanouskaya, care se află în exil, a cerut de urgență Comitetului Olimpic Internațional să ia măsuri.

Jurnalista belarusă Hanna Liubakova a fost prima care a semnalat cazul sportivei, pe care l-a comparat cu tentativa unei răpiri.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -