Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, a fost invitatul lui Narcis Drejan, în studioul Sport Total FM, pentru a discuta despre situația actuală a sportului cu mingea ovală, care este în declin în ultimii ani, și despre strategia federației de a da un nou start unei echipe naționale care se bătea de la egal la egal cu națiuni din primul eșalon în anii ’80-’90.
Planul federației de a construi stadioane în țară, blocat de criza politică
Președintele FRR spune că banii alocați de stat rugby-ului sunt din ce în ce mai puțini și a explicat cum procedează alte țări care până de curând nu existau în rugby.
“Suntem singura federație care am depus un proiect pe PNRR, un proiect făcut cu o firmă specializată, a fost aprobat, a fost trecut. Am fost sunați de foarte mulți primari încântați de a face 38 de stadioane de rugby în toată țara, dar s-a blocat deocamdată și vom vedea în funcție de ce vremuri vor veni. Se pot face și 138 de stadioane, nu doar 38.
Georgia are un proiect foarte puternic, 46 de stadioane, cu minimum 5000 de locuri, cu tribune, cu gazon foarte bun și 12 baze care să arate mai bine decât arată acum stadionul Arcul de Triumf. Vorbim de o țară care investește foarte mult, unde rugby-ul este sport național. Poate că georgienii au înțeles că e singurul sport de echipă cu care pot să iasă puternic afară din țară și atunci fac investiiții”, a declarat Alin Petrache.
“Dacă vorbim de cele 6 națiuni, numai Italia are un buget din partea celor 6 națiuni de 46 de milioane de euro, nu mai zic ce mai vine din partea statului. Franța are 126 de milioane de euro pe an, Anglia se duce la 200 de milioane de euro. Astea sunt țările cu care ne confruntăm și începem ușor, ușor să fim depășiți de celelalte națiuni mult mai mici care au învățat rugby de la noi.
Spania are un program foarte puternic, care e recunoscută la sporturi de echipă și strategii, investește undeva la 7-8 milioane de euro bani acordați guvern, la fel și Portugalia, la 3.8 milioane de euro, care a fost codașă, vine din liga a treia. Nu mai vorbim de Rusia care investește undeva la 38 de milioane de dolari. Chiar și Olanda ne-a depășit la investițiile în rugby, undeva la 2.8 milioane de euro”, a explicat președintele FRR.
România U18, eșec rușinos la Campionatul European
România U18 a ocupat locul 7, penultimul, la Campionatul European U18 proaspăt defășurat la Kaliningrad. Naționala noastră a pierdut categoric cu Spania (45-8) și Țările de Jos (34-0) și a evitat în ultimul meci locul 8, cu victoria contra Cehiei, scor 38-8. Titlul a fost câștigat de Georgia în fața Portugaliei, scor 27-0.
“Explicația este că din 365 de zile cât are acest an, am putut să le acordăm, din surse bugetare, echipei de U18, cu rușine vă spun, 5 zile de cantonament. Abia am putut să facem acest efort financiar din punct de vedere al veniturlor pe care le avem din bani publici. Am fost în imposibilitatea de a putea să facem lucrul ăsta și de a alege între U18 sau U20 sau ambele să nu participe, pentru a putea participa echipa națională din punct de vedere calitativ și de a-și putea face programul competițional pe care îl avem și de pregătire.
Stăm dureros, peste tot aud că <<e bine, e nemaipomenit, avem bani, nu știm să-i cheltuim…>>. Asta e realitatea, realitatea că naționala de U18 a avut aproape o săptămână pentru a se vedea.
Nu pot să vă ascund că avem jucători care joacă peste tot în Europa. Semnăm atât de multe cărți verzi pentru a pleca din țară copiii și pentru a merge să activeze în locurile unde merg părinții, în Franța, în Anglia, în Italia. S-ar putea să fie un lucru bun, să ne dea puțină speranțp, dar un buget corect și o infrastructură bună ne pot da și mai multă speranță”, a declarat Petrache.
Întreaga discuție poate fi ascultată mai jos.