Elisabeta Gherghișan, președintele Asociației Române de Padbol, a vorbit, în direct la Sport Total FM, despre Turneul Bucovinei, cel mai recent eveniment de padbol organizat în România, dar și despre planurile de dezvoltare ale acestui sport în țara noastră.
“Turneul Bucovinei era deja așteptat foarte mult la Rădăuți fiind la a doua ediție, iar Bucovina este recunoscută ca o gazdă primitoare, mai ales că jucătorii vin din toate colțurile țăii, de la distanțe foarte mari. Am avut jucători participanți din București, Craiova, Timișoara, Târgoviște, Cugir, dar și jucători din zonă, de la Bârlad și surprinzător de la Iași. Spun surprinzător pentru că în Iași încă nu avem terenuri de padbol, dar au venit 2 echipe și au fost la prima intercațiune cu sportul nostru. Acolo au făcut și primul antrenament și au intrat în joc.
Eu cred că în maxim 2-3 ani vor fi terenuri în majoritatea orașelor, am discuții cu mulți oameni interesați, chiar și în Iași urmează să se lanseze niște terenuri. Sunt discuții peste tot, sunt oameni care fac sport, care vor să investescă în padbol, dar părerea mea este că și federațiea, care își va finaliza formalitățile curând, va ajuta la acest lucru, la dezvoltare.
N-aș putea să spun că am avut un public cum am avut la Cupa României, dar cupa a fost la București, aici a fost vorba de Rădăuți. Au venit oameni, au interacționat, sperăm să fie și mai mulți în viitor. Cei de acolo vor ca acest turneu să fie o tradiție.
Acum evenimentul major pe care-l pregătim va fi Cupa României pe 16-18 septembrie la Lia Manoliu și vom mai avea alternativ diferite evenimente la nivel local, inclusiv la Brașov, care e un oraș nou”, a explicat Elisabeta Gherghișan.
Padbol este o „fuziune” între fotbal, tenis, padel și squash. A fost inventat în Argentina în anul 2010, ne amintește cu plăcere multora dintre noi de tenisul cu piciorul, însă padbol apare într-o variană modernă, jucat într-un teren de sticlă panoramic, ce ridică sportul la un nou nivel! Se joacă proiectând mingea în pereții de sticlă ce dau jocului o dinamică deosebită.
Cu o suprafață de joc profesională care amortizează impactul, cu o minge special creată, padbol preia multe elemente din fotbal, tenis, padel și squash, devenind astfel un sport foarte popular în toate țările în care se practică. E nou, dar foarte uşor de jucat. Putem spune ca este urmașul cu mult mai spectaculos și evoluat al „tenisului de picior”.
Discuția integrală poate fi ascultată mai jos: