Mădălina Amăistroaie a impresionat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, după ce s-a calificat în optimile de finală, unde a pierdut cu sud-coreeanca Suhyeon Nam, deja medaliată cu aur pe echipe și care avea să obțină medalia de argint în proba individuală.
La general, Mădălina Amăistroaie a ocupat locul al 9-lea, iar despre întreaga experiență de la Paris, dar și despre începuturile într-o disciplină foarte puțin populară în România, sportiva a povestit la Sport Total FM.
“De mică am fost foarte competitivă, îmi plăcea să mă implic în orice activitate. Am fost destul de creativă, am urmat cursuri de fotografie și pictură, iar apoi am descoperit tirul cu arcul, am urmat de practica la CSS Rădăuți, alături de alte sporturi ca hocei pe iarbă sau tir cu pistolul. Tirul m-a atras, câțiva prieteni practicau și eu m-am alăturat mai târziu. A început ca o joacă, un mod de a-mi pierde timpul, dar în mod productiv. Mergeam la anternament, trăgeam cu arcul, făceam sport, mișcare, părinții mă încurajau. Apoi am început să particip la competiții, la campionate de copii, la 12-13 ani.
După 2 ani de când m-am apucat, am obținut prima medalie de bronz la un campionat național. Atunci mi-am dat seama că pot face ceva cu acest sport și nu am putut să mă mai detașez.
Nu sunt foarte îndemânatică în orice altceva, am încercat și dansuri sau handbal, dar nimic nu m-a atras așa, să zic că e o pasiune cu adevărat. Când am început să trag cu arcul, care mi se părea extrem de diferit, ceva din filme sau din cărți, am rămas cu asta și nu am putut să mă dezlipesc”, a declarat Mădălina Amăistroaie.
Cât de popular este tirul cu arcul în România?
Conform datelor oferite de Federația Română de Tir cu Arcul, în România există doar 513 sportivi legitimați, dintre care 175 la nivel de seniori, la cluburi din orașe precum București, Aninoasa, Sibiu sau Cluj-Napoca.
“Sunt foarte multe cluburi în România, la Aninoasa e un centru specializat pentru tir cu arcul, la București, la Iași. Competițiile se împart în două, outdoor, tras la 70 de metri sau pe timp de iarnă, indoor, la 18 metri. Pe lângă campionatele naționale, în țară mai sunt organizate cupe, Cupa României, Cupa Primăverii, Cupa Federației”, a explicat Mădălina Amăistroai.
Întreaga discuție poate fi ascultată mai jos: