Marius Avram a comentat fazele care au făcut înconjurul lumii, în care arbitrul meciului Mali-Tunisia, de la Cupa Africii, a fluierat finalul partidei de 2 ori, de fiecare dată înaintea scurgerii celor 90 de minute regulamentare.
Fostul arbitru spune că astfel de evenimente s-au mai întâmplat, chiar și în România, dar nu de gravitatea celor întâmplate în Africa.
“O situație destul de ciudată, interesantă și amuzantă. Am să vă surprind puțin. Lucrul acesta s-a întâmplat anul trecut în unul dintre cele mai puternice campionate, în Spania, la meciul Sevilla-Granada, când arbitrul spaniol a arătat 4 minute de prelungire și a fluierat după doar 3. Au intrat la vestiar, acolo au avut loc discuții, după care au ieșit înapoi pe teren pentru a disputa ultimul minut. Nu e chiar atât de grav ca faza asta din Africa, dar s-a întâmplat în Spania.
În România, acum vreo 10 ani, un meci Urziceni-Astra, arbitrat de Dragoș Istrate. Dragoș fluieră sfârșitul meciului, echipele se îndreptau spre vestiar, n-au apucat să intre, și atunci i-au spus repede colegii din brigadă că mai erau câteva minute. I-a întors din drum și au jucat.
Și mie mi s-a întâmplat de foarte multe ori să mi se oprească ceasul, se mai apasă în alergare și se întrerupe cronometrul, nu-ți dai seama, dar trebuie să te ajute colegii”, a delcarat Marius Avram, la Sport Total FM.
Marius Avram înaintează trei teorii cu privire la cele întâmplate în meciul de la Cupa Africii și e de părere că arbitrul a avut un conflict cu cei din camera VAR și cei din brigadă, astfel că a decis să pună punct jocului mai devreme.
“Ce s-a întâmplat în Africa, aici trebuie privită un pic în profunzime și s-ar putea să ne și amuzăm puțin. Am 3 teorii.
Repriza a doua a fost foarte interesantă. Arbitrul acesta nu este începător, este un arbitru foarte experimentat, care a fost la Campionatul Mondial din Rusia, a fost decorat la el în țară de președinte, este un erou, un arbitru reprezentativ pentru Zambia.
La începutul reprizei secunde, el acordă un penalty pentru henț pentru Mali, un henț discutabil, VAR nu intervine.
După care el primește indicații de la cei din camera VAR și în urma vizionării acordă un penalty, similar cu cel pe care îl dăduse pentru cei din Mali, acordă un penalty pentru Tunisia. Să zicem tot discutabil. Aici se observă în dialogul dintre el și cei de la VAR că există unele probleme, s-a și enervat un pic că l-au chemat să se uite.
După care ce face? Fluieră finalul în minutul 85. Șoc și groază! Probabil i-au zis colegii că mai sunt 5 minute plus prelungiri și reia jocul din minutul 85. Două minute mai târziu, acordă un cartonaș roșu, îl cheamă din nou cei din camera VAR, la o fază foarte discutabilă, 99% din cazuri e galben.
El se uită la fază, nu întoarce decizia, deși indicațiile sunt că ei te cheamă când greșești. Toată această tevatură durează 2 minute, iar în minutul 89 și 50 de secunde fluieră finalul meciului.
Dacă privim toată această secvență de situații, aș putea să spun că prima teorie ar fi faptul că s-a enervat sau ceva în mintea lui a făcut clic într-o direcție greșită și a zis “Plecăm acasă!”
A doua teorie este legată de istoricul acestui arbitru privind echipele din Tunisia. Arbitrul a fost suspendat în 2018 pentru un scandal de corupție legat de o semifinală de Liga Campionilor Africii, în care a fost implicată o echipă din Tunisia. S-a spus că a favorizat-o și a primit cadouri și beneficii. Echipa a și câștigat această competiție. Acum, teoria conspirației, o fi rămas supărat pe tunisieni după acel scandal.
A treia teorie este cea care mai circulă pe blogurile de arbitraj, legată de pariuri. Acum, lumea pariurilor domină lumea fotbalului, foarte mulți sponsori. Se zice că omul a jucat la pariuri, a vrut să dea penalty, roșu, deci el a căutat să dea roșu, am rămas surprins.
Eu personal înclin pe faptul că el pur si simplu a a vut un conflict cu cei din cabina VAR, cu cei din brigadă și s-a enervat și a zis ‘Gata, plecăm acasă!'”, a explicat Marius Avram.
Discuția integrală poate fi ascultată mai jos: