Derbiul Sibiului (în mileniul III)

Sibiul este unul dintre cele mai civilizate orașe din România modernă, beneficiind de o dezvoltare destul de abruptă în ultimii 20 de ani în perioada fostului primar și în prezent președinte, Klaus Iohannis, dar și cu o istorie marcată de o diversitate culturală și istorică importantă pentru dezvoltarea sa.

De-a lungul istoriei, Sibiul a beneficiat la nivel de zonă și de regiune de cele mai interesante povești și istorii, iar la nivel de fotbal – a dat printre puținele echipe care au câștigat Cupa Balcanică (un hibrid între Intertoto și Mitropa) și echipa care a dat cel mai longeviv antrenor din ultimii 15 ani (Pustai).

Cele mai importante dueluri au avut loc în Cupa României, unde echipa mai tânără (nu ca lot, ci ca existență) a reușit imposibilul – calificarea într-o finală de competiție pentru divizionară secundă, un eveniment petrecut ultima dată în 1983 – când maramureșenii de la FC Baia-Mare au reușit să joace o finală cu Dinamo și să prindă cupele europene, ba chiar o dublă în Cupa Cupelor cu Real Madrid.

Se poate spune că meciurile au fost pline de evenimente și de răsturnări de situație. Eliminări, reveniri, autogoluri, lovituri de la 11 metri, retrogradări, salvări, surprize, reveniri, revanșă, a doua șansă. Orice context posibil adunat în aproape 10 ani de derbi în fotbalul județului ardelean care l-a dat pe Apolzan, Hizo sau frații Zotincă în fotbalul românesc.

Voința Sibiu – Gaz Metan Mediaș 3-1 – Cupa României – 1/16 de finală

21.09.2010 – ora 16:00 – stadionul Municipal, Sibiu – 3.000 de spectatori.

ArbitriEmil Voicu (Bacău) – Ovidiu Artene, Daniel Hulubei (Vaslui) – Cristian Sava (Bacău)

Goluri: 1-0 Buican 34, 1-1 R. Martin 37, 2-1 Beza 103, 3-1 I. Popa 104.

VoințaMarius Zăvoi – Darius MicleaDumitru ApostolNicolae Grigore (C) – Claudiu BuneaEugen BezaDoru Buican (59 Marius Burlacu), Daniel Tătar – Cristian Hardău (72 Florin Măjer), Philipp Hallmen (64 Radu Neguț), Iulian Popa. Antrenor: Alexandru Pelici. Rezerve: Cristian BordeaRareș ForikaCaius LunguIonuț Olteanu.

MediașCosmin Vâtcă – Radu ZahariaJasmin TrtovacZarko MarkovicIonuț Buzean (C) – Doru DudițăJaroslav Prekop (59 Cristian Silvășan), Andrei BozeșanRomulus Miclea (46 Michal Kubala) – Raúl MartínAdmir Aganovic (46 Alin Lițu). Antrenor: Cristian Pustai. Rezerve:  Răzvan PleșcaOvidiu HobanFlorin LazărGabriel Cruceru.

Cartonașe galbene: Beza 37, Bunea 98, Grigore 109 / Markovic 76, Lițu 79, Zaharia 82.

Elevii lui Pelici s-au calificat după prelungiri și au ajuns până în optimi unde au fost eliminați greu de FC Timișoara, care au avut și ei nevoie de prelungiri, iar apoi de lovituri de departajare ca să meargă mai departe. Timișoara s-a oprit la rândul ei în sferturile competiției. Cei din Sibiu au venit din postura divizionarei secunde, care la final de sezon a promovat de pe primul loc, o reușită depășită de medieșeni care au terminat pe locul 7 – cea mai bună poziția înainte de era play-off-ului.

Gaz metan Mediaș – Voința Sibiu 3-0 – Liga 1 – etapa a 4-a

22.08.2011 – ora 18:45 – stadionul Gaz metan, Mediaș – 3.400 de spectatori.

Arbitri: Robert Dumitru (Brașov) – Ovidiu Artene (Vaslui), Vladimir Urzică (Piatra-Neamț) – Cătălin Popa (București)

Goluri: 1-0 Trtovac 49, 2-0 F. Bratu 62, 3-0 Bawab 66

MediașRăzvan Pleșca – Ivan Vukadinovic (46 Akaki Khubutia – 74 Andrei Bozeșan), Jasmin TrtovacFlorin LazărZarko Markovic – Ovidiu Hoban (C), Nicandro Breeveld – Romulus MicleaThaer BawabCiprian Petre – Dan Roman (54 Florin Bratu). Antrenor: Cristian Pustai. Rezerve: Cosmin VâtcăIonuț BuzeanAlin LițuRadu Zaharia.

VoințaRemus Dănălache – Rareș ForikaDumitru ApostolNicolae Grigore (C) – Daniel TătarEugen BezaRăzvan Dâlbea (78 Florin Măjer), Eduard Nicola – Andrei Antohi (54 Ionuț Matei), Radu Neguț (64 Cornel Coman), Iulian Popa. Antrenor: Alexandru Pelici. Rezerve: Bogdan MironCaius LunguAndrei TâncSergiu Bar.

Cartonașe galbene: Trtovac 51, Bratu 63 – Forika 42, Beza 44, Nicola 50, Tătar 61.

La finalul etapei a patra, Mediașul se clasa pe locul 9 cu șase puncte, având de două ori mai puține decât liderul de la acel moment Dinamo și cu unul mai mult decât rivala de județ – Voința, aflată pe locul 12 cu un golaveraj inferior. La finalul turului, Mediașul se afla pe locul 11 și Voința pe 14, ca la sfârșitul sezonului, amândouă să cadă în zona periculoasă a clasamentului.

Voința Sibiu – Gaz Metan Mediaș – Liga 1 – etapa a 21-a

17 martie 2012 – ora 15:00 – stadionul Municipal, Sibiu – 8.000 de spectatori.

Arbitri: Dragoș Istrate (București) – Mihai Artenie (Vaslui), Iulius Timar (Marghita) – Lucian Rusandu (Sfântu-Gheorghe)

Goluri: 0-1 Vitinho 38, 0-2 C. Petre 46

VoințaBogdan Miron – Sergiu BarNicolae Grigore (C) (55 Andrei Zăgrean), Dumitru Apostol – Caius Lungu (73 Marius Postolache), Eugen BezaClaudiu Bunea, Eduard Nicola – Cristian Cigan (58 Daniel Tătar), Darko LukanovicIulian Popa Antrenor: Alexandru Pelici. Rezerve: Marius ZăvoiRareș ForikaAndrei TîncAndrei Antohi.

MediașRăzvan Pleșca – Mădălin CiucăCosmin FrăsinescuZarko MarkovicIonuț Buzean – Cristian Todea (C), Issa Ba – Alexandru MunteanNicandro Breeveld (55 Florin Lazăr), Ciprian Petre (67 Thaer Bawab) – Vitinho Medeiros (83 Aymen Tahar). Antrenor: Cristian Pustai. Rezerve: Miloš BuchtaSergiu MuthDan RomanFlorin Bratu.

Cartonașe galbene: Lungu 26, Bunea 45. Cartonaș roșu: Ciucă 52.

La finalul etapei a 21-a, Mediașul se afla în vârful celei de-a doua jumătăți de clasament – locul 10 cu 25 de puncte, mai aproape de retrogradare decât de cupele europene. De asemenea, Sibiul încă avea șanse de salvare fiind pe locul 14 cu 21 de puncte, prima poziție deasupra zonei retrogradabile.

Gazul s-a salvat cu 41 de puncte, șase față de primul loc retrogradabil și implicit un loc 13 norocos și Voința a retrogradat de pe locul 16 cu 32 de puncte, cu șapte mai puțin decât prima echipa ieșită salvată – Petrolul; la începutul sezonului următor de ligă secundă s-au retras din campionat și s-au desființat.

FC Hermannstadt – Gaz Metan Mediaș – Cupa României – semifinale (tur)

17 aprilie 2018 – ora 17:00 – stadionul Municipal, Sibiu – 6.000 de spectatori.

Arbitri: Sebastian Colțescu (Craiova) – Mihai Artene (Vaslui), Daniel Mitruți (Craiova) – Marian Balaci (Drobeta Turnu-Severin)

Goluri: 1-0 B. Rusu 39

HermannstadtToma Niga – Alexandru Coman, Cătălin Pârvulescu, Ionuț Stoica, Daniel Tătar – Sabin Lupu (75 Petrișor Petrescu), Răzvan Dâlbea (C) (65 Robert Boboc), Cristian Danci, Alexandru Curtean (58 Andrei Herghelegiu) – Ștefan Blănaru, Bogdan Rusu. Antrenor: Alexandru Pelici. Rezerve: Cătălin CabuzMihai StancuOlivian SurugiuRaul Crișan.

MediașRăzvan Pleșca – Valentin Crețu (65 Diogo Rosado), Cristian Sârghi, Marius Constantin (C) (43 Sokratis Fytanidis), Sergiu Popovici – Joao Diogo, Iulian Cristea – Roberto Romeo, Darius Olaru, Ely Fernandes (82  David Caiado– Mario Rondon. Antrenor: Cristian Pustai. Rezerve: Alexandru GreabAndrei TîrcoveanuNasser ChamedPaul Pârvulescu.

Cartonașe galbene: C. Pârvulescu 30, B. Rusu 40, Herghelegiu 88, I. Stoica 90+3 / R. Romeo 73, S. Popovici 90+4. Cartonaș roșu: Joao Diogo 8.

Gaz Metan Mediaș – FC Hermannstadt – Cupa României – semifinale (retur)

10 mai 2018 – ora 20:00 – stadionul Gaz metan, Mediaș – 5.500 de spectatori.

Arbitri: Istvan Kovacs  (Carei) – Vasile Marinescu (București), Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) – Lucian Rusandu (Sfântu-Gheorghe)

Goluri: 1-0 S. Popovici 6, 1-1 Blănaru 11, 1-2 P. Petrescu 28, 1-3 Sârghi 31ag, 2-3 Caiado 78

MediașAlexandru Greab – Valentin CrețuCristian SârghiMarius Constantin (C), Sorin Bușu (33 Diogo Rosado) – Nasser Chamed (46 David Caiado), Iulian CristeaSergiu Popovici – Darius OlaruEly Fernandes – Mario Rondon (59 Paul Pârvulescu) Antrenor: Cristian Pustai. Rezerve: Răzvan PleșcaAndrei TîrcoveanuRoberto RomeoSokratis Fytanidis.

HermannstadtCătălin Căbuz – Alexandru Coman (65 Mihai Stancu), Ionuț StoicaRaul CrișanDaniel Tătar – Răzvan Dâlbea (C) (69 Cristian Danci), Robert Boboc – Andrei Herghelegiu (76 Alexandru Curtean), Bogdan RusuPetrișor Petrescu – Ștefan Blănaru. Antrenor: Alexandru Pelici. Rezerve: Toma NigaCosmin NeaguLucian DumitriuSabin Lupu.

Cartonașe galbene: Diogo Rosado 58, V. Crețu 90+2 / R. Boboc 25, Tătar 34.

La aproape opt ani de la primul derbi sibian din mileniul III, cele două aveau să se revadă din nou în aceeași competiție (Cupa României) și cu aceeași finalitate (calificarea sibienilor în defavoarea medieșenilor). De data asta a fost un nivel de expunere mult mai mare, căci calificarea în finală în fața propriei rivale locale – a cărei istorie avea deja o prezență în finală – și din poziția de echipă participantă în liga secundă – după o pauză de 38 de ani – reprezenta un superlativ oximonoronic.

FC Hermannstadt – Gaz Metan Mediaș – Liga 1 – etapa a 7-a (sezon regulat)

1 septembrie 2018 – ora 16:00 – stadionul Trans-Sil, Târgu-Mureș – 1.000 de spectatori.

Arbitri: Radu Petrescu (București) – Adrian Ghinguleac (București), Mircea Grigoriu (București) – Lucian Rusandu (Sfântu-Gheorghe)

Goluri: 0-1 V. Crețu 66

HermannstadtCătălin Căbuz – Alexandru ComanCătălin PârvulescuNemanja MijuskovicDaniel Tătar – Alexandru DandeaRăzvan Dâlbea (C) (81 Alexandru Curtean) – Petrișor Petrescu (58 Jordan N’Kololo), Bogdan RusuBruno Chalkiadakis (71 Luis Ali) – Ștefan Blănaru. Antrenor: Alexandru Pelici. Rezerve: Răzvan Began, Claudiu Pamfile, Ionuț Stoica, Ilja Antonov.

MediașRăzvan Pleșca – Valentin CrețuMarius Constantin (C), Iulian CristeaRăzvan Trif – Boubacar FofanaLuis Aurelio – David Caiado (65 Nasser Chamed), Darius Olaru (85 Roberto Romeo), Ely Fernandes – Carlos Fortes (90+2 Alexandru Buziuc). Antrenor: Mihai Teja. Rezerve: Ricardo Batista, Daniel Pop, Paul Costea, Mihai Stancu.

Cartonașe galbene: A. Coman 18, B. Rusu 62, C. Pârvulescu 65.

La finalul etapei a 7-a, Mediașul se afla pe locul 6 – ultimul calificant în play-off-ul de cupe europene cu 11 puncte, la trei distanță de lider și la patru deasupra rivalilor județeni de la Hermannstadt – clasați pe locul 12, aflați pe o poziție sensibilă de play-out pentru evitarea retrogradării. La finalul sezonului regulat, situația s-a inversat, cu ambele ajunse în play-out, dar cu sibienii deasupra medieșenilor în clasament.

Gaz metan Mediaș – FC Hermannstadt – Liga 1 – etapa a 20-a (sezon regulat)

15 decembrie 2018 – ora 17:00 – stadionul Gaz metan, Mediaș – 2.500 de spectatori.

Arbitri: George Găman (Craiova) – Gabriel Bârjac (Zalău), Marius Badea (Râmnicu-Vâlcea) – Adrian Comănescu (Râmnicu-Vâlcea)

Goluri: 0-1 Tătar 30, 0-2 I. Stoica 49

MediașAndrei D. Cristea – Valentin Crețu (C)Iulian CristeaAndre MicaelBradley Diallo – Boubacar FofanaLuis Aurelio (55 Yazalde Gomes) – Nasser Chamed (76 Alexandru Buziuc), Antoni IvanovEly Fernandes – Carlos Fortes. Antrenor: Mihai Teja. Rezerve: Răzvan Pleșca, Raul Hăjmășan, Daniel Pop, Paul Costea, Mihai Stancu.

HermannstadtCătălin Căbuz – Gabriel CompanyNemanja MijuskovicAlexandru DandeaIonuț StoicaDaniel Tătar – Petrișor Petrescu (86 Bogdan Rusu), Răzvan Dâlbea (C), Lucian Dumitriu (90+1 Florin Acsinte) – Ștefan Blănaru (70 Pedro Moreira), Juvhel Tsoumou. Antrenor: Vasile Miriuță. Rezerve: Toma NigaClaudiu PamfileAndrei HerghelegiuKuca Miranda.

Cartonașe galbene: Luis Aurelio 39, V. Crețu 55, I. Cristea 66 – Dâlbea 41, Tătar 85.

La finalul etapei a 20-a, Mediașul a căzut în zona de play-out pentru evitarea retrogradării, pe locul 7 cu 28 de puncte la egalitate cu locul 6, la doar trei distanță de rivala județeană – FC Hermannstadt, care avea să-i depășească la finalul sezonului regulat. Astfel, la finalul acestei jumătăți de sezon, sibienii se clasau pe locul 9 cu 32 de puncte, cu unul mai mult decât medieșenii care au terminat pe locul 11, mergând braț la braț în play-out-ul pentru evitarea retrogradării.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -