Derbiul Provinciei: UTA – Craiova

Fotbalul românesc este o sursă de povești și anecdote mai mult mai puțin fanteziste, dar una dintre cele mai reale utopii le-a reprezentat rivalitatea a două echipe de provincie care au reușit să întrerupă conjunctural șirul victoriilor bucureștene în campionat – UTA și Universitatea Craiova.

Cele două au adunat de-a lungul anilor, mai precis peste 70 de ani de existență, dacă luăm în considerare Craiova de acum ca și continuatoarea echipei dezafiliate în 2012/2013, opt campionate, patru de fiecare parte și nouă cupte (șapte la Craiova și două la Arad). Primul duel important a venit în șaisprezecimile de Cupă în aprilie 1963, când Știința învingea cu 3-1 pe UTA.

Din 1964 până în 1979, cele două aveau să se înfrunte constant în prima ligă – perioadă care a coincis cu ultimele două titluri câștigate cu Coco Dumitrescu la Arad și primul titlu câștigat de Cernăianu la Craiova, o perioadă în care au jucat 34 de meciuri cu 20 dintre ele câștigate de olteni, majoritatea în prima ligă cu câteva excepții în Cupă (3).

În marea lor majoritate, partidele dintre cele două au avut o medie de 2-3 goluri marcate, o medie depășită în anii 90, când Universitatea Craiova încă lupta pentru a rămâne în centrul atenției fotbalistice, spre deosebire de UTA care sucomba de la sezon la sezon și la mijlocul anilor 90 a retrogradat.

Mijlocul anilor 90 au evidențiat cel mai bine acest lucru la un meci din finalul campionatului 1994-1995, când în etapa a 33-a, la mijlocul lunii iunie, Universitatea Craiova învingea cu un zdrobitor 10-3 pe UTA Arad,  cu Gică Craioveanu – marcator a 5 goluri – 2 din penalti – golgheter la finalul sezonului, Stângă, Săndoi, Gabi Popescu și Augustin Călin respectiv Stoica, Târțău și Florentin Petre (aflat la al treilea gol în patru meciuri).

De atunci s-au întâlnit sacadat de doar opt ori pe perioada anilor 2000, cu puține importante de remarcat pentru că niciuna nu a avut un impact important, mai ales că ambele cluburi au fost lovite de conjunctura unei desființări / retrogradări care le-au scos din rutina unui fotbal mai competitiv decât îl reprezenta cel din ligile inferioare.

Doar trei derbiuri s-au disputat în decembrie de-a lungul timpului: în 1972 (10 decembrie) – o victorie cu 1-0 a Universității Craiova pe teren propriu, una în 1993 (21 decembrie) – un egal la Arad între UTA și Universitatea și una un an mai târziu în 1994 (7 decembrie) – o victorie în deplasare la Arad a craiovenilor cu 4-0.

În sezonul 2013-2014, UTA a avut șansa să fie parteneră de competiție cu ambele echipe din Craiova – cea nou-înființată în locul dezafiliatei FC (cu numele de CSU) și cea a lui Mititelu reafiliată cu același nume (FCU).

Ultimul meci jucat cu o echipă din Craiova a fost pe 15 martie 2014, la Arad – o înfrângere cu 0-1 în fața lui CSU (gol marcat de Andrei Sin). Arădenii au câștigat la masa verde partida rămasă cu ceilalți craioveni, care nu s-au prezentat la meci.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -