Avocatul Gabriel Petrescu a avut o intervenție telefonică în cadrul emisiunii “Trafic Sport”, moderată de Horațiu Sima și Răzvan Toma în direct la Sport Total FM.
Petrescu este omul care a contribuit la obținerea îmdemnizației de merit de către Constantin Chiriac, antrenor emerit din boxul românesc.
Chiriac a depus dosarul pentru obținerea îndemnizației respective în anul 2008, însă a fost amânat de fiecare dată de Ministerul Tineretului și Sportului, transformat între timp în Agenția Națională pentru Sport (ANS).
Gabriel Petrescu l-a încurajat pe viitorul său client să apeleze la instanțele de judecată, iar în 2024 a fost depusă acțiune la Tribunalul Suceava.
Marți, 1 iulie, s-a dat și soluția, care îi este favorabilă fostului mare antrenor de box, ajuns acum la vârsta de 79 de ani.
Instanța a admis plata indemnizației, începând cu anul 2013, care inițial a fost în cuantum de 3 salarii brute neimpozabile, iar ulterior s-a plafonat la 6.120 de lei/lună. La aceste sume se va adăuga dobânda legală până la plata efectivă a drepturilor cuvenite de către ANS.
Asta înseamnă că Constantin Chiriac ar trebui să încaseze o sumă importantă de bani pentru cei 12 ani de așteptare, din 2013, de când ANS i-a recunoscut dreptul de a primi renta viageră, dar a tot amânat luarea unei decizii.
Gabriel Petrescu, cel care l-a reprezentat în instanță pe Chiriac începând de anul trecut, a oferit toate detaliile legate de procesul câștigat în cele din urmă de emeritul antrenor:
“Îndemnizația i-a fost acordată de către Academia Română. Aceasta se acordă personalităților din diverse domenii pentru realizări deosebite și recompensarea unei activități de notorietate în domeniile respective. Am avut plăcerea și onoarea să lucrez cu domnul Constantin Chiriac, antrenor emerit de box. Elevii săi au avut rezultate excepționale: dublu campion balcanic și vicecampion mondial.
Din domeniul sportului, această îndemnizație nu se acordă exclusiv sportivilor. Se acordă și antrenorilor, cadrelor medicale, cercetătorilor, arbitrilor și altor personalități care au participat la astfel de acțiuni. De asemenea, îndemnizația respectivă urmărește să recompenseze oamenii care au promovat sportul românesc sau cultura și pe plan internațional, nu doar pe plan național.
Domnul Chiriac a apelat la serviciile mele începând de anul trecut. Nu am colaborat din 2008, de când a depus dosarul la Agenția Națională pentru Sport, în trecut Ministerul Tineretului și Sportului. Dânsul a depus dosarul la împlinirea vârstei de 65 de ani, aceasta fiind una dintre condițiile pentru acordarea îndemnizației. Aceste îndemnizații sunt viagere.
Sunt niște liste de așteptare cu dosare. La nivelul tuturor domeniilor sunt în jur de 1.000 și ceva de locuri. Nu pot fi acordate îndemnizații absolut oricui, trebuie să acopere un număr de locuri. Iar la categoria sportivi sunt 119 locuri, motiv pentru care, deși există multe personalități care depun dosarul în vederea numirii către Academia Română pentru obținerea îndemnizației de merit, dosarele respective sunt teoretic analizate la momentul fiecărui deces al unui beneficiar al îndemnizației. Prin urmare, nu există un termen limită până la care pot fi propuși.”, a precizat Gabriel Petrescu, la Sport Total FM.
Ascultă aici interviul integral: