Numărul afacerilor din România este în continuă creștere. Conform unui studiu publicat anul trecut, numărul firmelor noi din România a crescut cu 58% în raport cu anul 2009. Practic, în decurs de 15 ani, numărul companiilor din România a crescut considerabil. Iar îmbucurător este că 32% dintre afacerile din România sunt localizate în mediul rural, ceea ce arată un semn de dezvoltare sănătoasă. Multe dintre aceste afaceri sunt mici, iar acest lucru este iarăși îmbucurător.
La începutul anilor ’90, în România a existat un boom al înființării unor firme noi. În 1992 au fost create 120 de mii de firme noi, în 1993 au apărut 108 mii firme noi, iar anul următor nu mai puțin de 129 de mii de firme. A urmat, însă, o perioadă mai dificilă pentru țara noastră, motiv pentru care între 1995 și 2001 au apărut tot mai puține firme. Anual, numărul a fluctuat între 48 de mii și 57 de mii de firme noi.
Lucrurile s-au schimbat însă în ultimii ani, iar intrarea României în UE și posibilitatea de a atrage fonduri europene au stârnit și mai mult interesul antreprenorial printre conaționali. Ultimii ani au fost foarte buni din acest punct de vedere, iar situația arăta astfel:
- 2021 – 153 de mii de firme noi deschise
- 2022 – 161 de mii de firme noi deschise
- 2023 – 158 de mii de firme noi deschise
*datele pentru 2024 nu sunt disponibile.
De ce sunt afacerile mici coloana vertebrală a economiei?
Multe dintre aceste firme sunt mici. Oameni care au renunțat la joburi de zi cu zi și și-au dat seama că pot activa în alte domenii, în timp ce construiesc noi afaceri. Procesul de a înființa o firmă nouă s-a simplificat în ultimii ani, iar oamenii au posibilitatea de a începe o nouă afacere mult mai ușor.
În plus, francizele au devenit tot mai populare în ultimii ani. În țara noastră sunt numeroase francize de cafenele ori de fast food-uri. Acestea nu necesită o investiție foarte mare și sunt relativ ușor de administrat. În același timp, putem vedea că în ultimii ani s-au înmulțit și sălile de jocuri. Chiar dacă au un spațiu limitat și nu pot oferi la fel de multe aparate sloturi precum platformele de pe Internet, acestea nu duc lipsă de clienți.
Afacerile mici au și numeroase avantaje. În primul rând, multe dintre ele aparțin unor oameni din comunitățile locale. Dacă un localnic dintr-o localitate mică își va deschide o cafenea, prietenii săi și nu numai vor dori să-l susțină. Dincolo de prietenie, acel om creează și locuri de muncă destinate unor localnici.
Adaptabilitatea la provocări e mai facilă
În același timp, afacerile mici au și plusul că se adaptează mai ușor la provocările existente. În corporațiile mari sunt numeroase proceduri, iar adaptabilitatea la numeroase situații este greoaie în multe situații. În schimb, în afacerile mici sunt mai puțini factori de decizie.
Sustenabilitatea este, iarăși, un alt punct cheie. Multe afaceri locale pun accent pe acest aspect. Tocmai din acest motiv, lanțurile de aprovizionare sunt bine alese. În cazul restaurantelor, unele dintre ele se mândresc cu faptul că aleg produse doar de la producători locali. Se creează, astfel, un lanț în care afacerile mici se susțin între ele și toată lumea are de câștigat.
Clienții, la rândul lor, devin tot mai conștienți de impactul alegerilor lor și caută alternative la produsele industriale, standardizate și adesea poluante. Astfel, susținerea afacerilor mici devine nu doar un gest economic, ci și unul care are o importanță mult mai mare. Iar partea și mai bună este că putem vedea tot mai mulți români din străinătate care aleg să revină în țară pentru a dezvolta noi afaceri.