Ioan Igna dă de pământ cu președintele CCA: ,,Dl. Vassaras stă 8 zile pe lună în țară, deci nu poți! Trebuie să stea tot timpul aproape de arbitrii români”

Fostul arbitru internațional Ioan Igna, a intervenit telefonic la Sport Total FM, în cadrul emisiunii „Fluier Final” din 13 decembrie, pentru a discuta cu realizatorul Narcis Drejan, despre situația de degringoladă din arbitrajul românesc.

Ioan Igna este de părere că arbitrii care nu au fost jucători de fotbal, nu au ce căuta în Liga 1. Acesta a susținut că multe lucruri nu se învață doar din cărți și cursuri, ci și din practică.

,,Mă uit la toate emisiunile de sport când programul îmi permite, pentru că am fost atât jucător, cât și arbitru. În principal analizez fotbaliștii, iar apoi arbitrii.

Problema fotbalului românesc se leagă mai mult de arbitrii și ați văzut o greșeală la tragerea de sorți. Tot așa, în urmă cu ani de zile, Federația Internațională de Fotbal, prin IFAB(care schimbă legile jocului), a schimbat limita de vârstă de la 50 la 45 de ani la arbitrii. Când s-a făcut această reducere a vârstei, am spus că este o mare greșeală și am avut dreptate, pentru că cei care joacă fotbal nu mai continuă, aceștia practică fotbalul până la 35 de ani, iar apoi părăsesc acest sport. Jucătorii au nevoie de un stagiu de pregătire, pentru că ți se reduc toate, dar mai trebuie să faci divizia C, divizia B, iar apoi divizia A și 2 ani ca să fii pe lista FIFA. Până să fii pe lista FIFA mai ai un an sau doi și trebuie să te lași de arbitraj. Acest lucru duce la arbitrajele pe care le avem și vă spun de ce. Cine nu a jucat fotbal și a devenit arbitru, îi lipsește ceva, și anume ceea ce nu se poate învăța la cursuri, cred că am fost destul de explicit. Talentul este talent, dar dacă nu ai jucat fotbal, nu poți știi ceea ce nu se învață la cursuri”, a spus Ioan Igna.

Fostul internațional trage un semnal de alarmă, deoarece cei mai buni arbitrii sunt ținuți pe bară.

,,Să ții la o parte pe un Crăciunescu, pe un Porumboiu, pe un Patrciu Abrudan, cum este posibil? Nu știu ce țară care ar avea aceste personalități în arbitraj le-ar ține de o parte. Repet, Crăciunescu, Porumboiu și Adrudan. Nu trebuie Crăciunescu cu Porumboiu să vine să ne arate că s-a greșit, văd că sunt la emisiunile TV foarte mulți comentatori care văd că cunosc fotbalul și explică bine ce s-a întâmplat, unde au greșit arbitrii, pentru că aceștia văd reluările, dar noi trebuie să ne folosim de Crăciunescu, Porumboiu și Abrudan, nu să ne arate ce au greșit arbitrii, ci să învețe ca să nu ajungă să greșească, asta este opinia mea”, a adăugat Ioan Igna.

Ioan Igna: ,,Nu îmi place să mi se atribuie că eu i-am descoperit pe Hațegan și Kovacs, nu este adevărat, eu doar le-am trasat doar câteva lucruri pe care le-am învățat în arbitraj.”

,,Mie nu îmi place să mi se atribuie mie lucruri ce nu îmi aparțin. De exemplu vreau să vă spun despre cei doi arbitrii care la ora actuală sunt cei mai buni de la noi. Despre Ovidiu Hațegan și despre Istvan Kovacs.

Pe Hațegan, nu l-a descoperit Igna cum spun unii, ci Mircea Todericiu din Arad m-a sunat și mi-a spus: ‘nea Nelu, am un băiat bun și tânăr la Arad, când poți să vii să îl vezi?’.

I-am spus că voi veni când se va găsi un meci mai tare și mi-a spus că peste două etape se va juca locul 2 vs locul 1, Gloria Arad cu Nădlac, pe terenul de la Fabrica de Zahăr, știam unde era deoarece eu eram arădean. Eu toți arbitrii pe care i-am urmărit n-au știut că mă duc să îi văd și ce să vezi, nu a arbitrat prea bine, alți arbitri propuși să îi observ au arbitrat mai bine, dar ce a avut Ovidiu Hațegan nu a avut niciunul din ei și anume: după ce a greșit, niciodată nu a dat compensator, ceilalți au fluierat compensator și atunci am spus că acest băiat trebuie să fie urmărit.

L-am urmărit în continuare și era student la medicină, la Timișoara. Acesta făcea antrenamente cu profesorul Boiț de la catedra de educație fizică și sport, de aceea v-am spus că meritul nu vreau să mi se atribuie mie, ci lui Mircea Todericiu și profesorului Boiț, care îl antrena, deoarece eu doar pe urmă m-am ocupat de el. Când m-am dus la antrenament să îl văd, am rămas mai mult decât surprins, erau doar doi arbitrii la antrenament, erau doi arbitrii care alergau, unul era Tarcea, care făcea curse cu o atletă și mai alerga un băiat care nu l-am cunoscut.

M-am dus la profesorul Boiț și i-am spus că m-a rugat tatăl lui Hațegan, care era prieten cu mine și profesor la Arad, ca să îl pregătesc pe băiatul lui. Atunci am întrebat: ‘Ăsta e Hațegan?’, eu la Arad l-am recunoscut, dar la distanță nu l-am mai recunoscut. Profesorul Boiț a spus că așa băiat serios nu a mai întâlnit până acum, iar după am mai stat puțin și m-am retras.

Am sunat la București, secretarul comisiei, președinte era Ion Crăciunescu, eu îl informam tot pentru că el era șeful. La acel moment mi-a spus că este la televiziune, dar l-am rugat să se uite totuși să verifice cine este rezervă la Bistrița. Era Simion, l-am rugat să îl mute la alt meci, iar la acest meci să-l pună pe Hațegan, așa a făcut cunoștință Ovidiu Hațegan cu Liga 1. Seriozitatea lui m-a făcut ca să îl urmăresc, de atunci noi vorbim mereu la telefon.

Nu mă laud, pentru că nu eu l-am descoperit, l-a descoperit Mircea Todericiu, în Arad la Comisia Județeană de Arbitrii, l-a instruit și pregătit Viorel Boiț, însă eu i-am trasat doar câteva lucruri pe care eu le-am învățat în arbitraj. 

Al doilea, este vorba de Istvan Kovacs, eu întrebam mereu pe unde mă duceam fotbaliștii și vă spun pentru că eu am avut mereu încredere în ei. La Baia Mare îmi spune Alexandru Koller, care a fost fotbalist la națională și la Baia Mare, mi-a spus că este un băiat tânăr din Carei. L-am întrebat dacă joacă fotbal și mia spus că a jucat când avea 15 sau 16 ani la Victoria Carei în divizia C, un fotbalist bun, dar dl. Silaghi l-a pregătit și l-a lansat. L-a federație am vorbit și l-am pus la un meci, Reșița cu Baia Mare, am pus doi asistenți, acum să fiu sincer, ca să mă duc cu ei de la Timișoara, la meci. Era vorba despre Damaschin și Avram, a arbitrat Kovacs meciul de debut la divizia B, excelent și am spus că este mare talent, și trebuie ajutat. Am spus la federație și pe la toți. Dar cine credeți că l-a promovat? Ionuț Lupescu, care făcea delegările, căci Mircea Sandu, i-a luat dreptul să mai delege lui Costică Vâlcea știind ce probleme va avea și se știe că a ajung, unde a ajuns… De ce v-am spus aceste lucruri? Pentru că am fost și l-am urmărit”, spune Ioan Ignat. 

Ioan Igna, a povestit cum l-a cunoscut pe tatăl lui Vassaras într-un meci din anul 1985, la partida AEK Atena – Real Madrid. 

Dl. Vassaras, pentru că mereu se discută de dânsul, este 8-10 zile în țară, însă nu poți urmări în 8-10 zile toți arbitrii și să urmărești toată activitatea. Să știți că ele este foarte bine pregătit. Eu când am arbitrat la Atena, campioana Europei, Real Madrid, a jucat cu AEK Atena, am fost cu cei doi Constantin, Gheorghe Constantin și Costică Suceavă, în ’85 a fost meciul, am fost observator, arbitru central a fost un arbitru din Cehoslovacia, iar arbitru de rezervă a fost un arbitru din Grecia, chiar tatăl lui Vassaras. Eu între timp am uitat, dar când a venit Vassaras în țară mi-a spus că tatăl său îmi transmite salutări. Mi-am amintit și am găsit în raport că arbitrul internațional Vassaras din Grecia a fost arbitru de rezervă la meciul respectiv. Deci el are origine foarte sănătoasă pentru arbitraj. El provine dintr-o familie de foști arbitrii internaționali, iar el este arbitru internațional, dar degeaba discutăm orice, atâta timp cât dânsul stă 10 zile aici, deci nu poți. Dacă nu stai în țară, nu îți ajung 30 de zile într-o lună, parcă îs puține dacă vrei să urmărești un arbitrii români”, a spus Ioan Igna la Radio Sport Total FM.

Întreaga declarație poate fi ascultată accesând înregistrarea de mai jos.

[td_block_15 limit="9" custom_title="Articole Similare" f_header_font_size="15" f_header_font_weight="400" f_header_font_transform="uppercase"]
- Advertisement -