Dinamo – Craiova: Când trecutul e mai clar decât prezentul

Fotbalul este o sursă de inspirație, de aspirație și de transpirație atât pentru protagoniștii de pe teren, cât mai ales cei din tribune sau mai nou din fața ecranelor mici care îi urmăresc. O nouă ocazie pentru cei din fotbalul românesc să demonstreze dacă sunt vrednici de ceva mai mult sau la fel ca până acum.

Un exemplu destul de clasic îl reprezintă duelul semicentenar între două dintre cele mai iubite echipe din România – Craiova și Dinamo, care au adunat de-a lungul timpului o rivalitate la fel de complicată și de complexă precum societatea din care provin. Și totuși, era o perioadă când se știa cine e cine și cine nu e, sau cel puțin identitatea era tapetată mai clar pentru public.

Revenind la istoricul meciului, Dinamo și Craiova s-au întâlnit prima dată la începutul anilor 60, odată cu promovarea oltenilor în prima ligă, o ședere care a continuat timp de patruzeci de ani până la tristul episod din 2004 cu Dinel Staicu și Mircea Rednic – retrogradarea în premieră.

O singură dată s-au întâlnit cele două rivale de tradiție într-o zi de 18 octombrie. Se întâmpla în 1969, în etapa a 8-a a Diviziei A, când în aceeași rundă un alt derbi se termina la egalitate – 3-3 între Rapid și Steaua. Atunci, Dinamo câștiga cu 2-1 prin golurile lui Nunweiller – min. 53 și Lucescu – min. 71, după ce Oblemenco deschise scorul și intrase cu echipa sa în avantaj la pauză.

În acea ediție, oltenii au terminat pe locul 4 cu 33 de puncte, peste Dinamo cu un punct și au prins o poziție în competiția prototip Cupa Orașelor Târguri (ce avea să devină Cupa UEFA), în premieră în tânăra lor prezența pe prima scenă a fotbalului intern și acum, internațional, dând în același timp și golgheterul sezonului – Oblemenco cu 19 goluri la 25 de ani.

Pe lângă această mențiune, derbiurile dintre Dinamo și Craiova din luna octombrie au mai cunoscut 10 episoade, enumerate mai jos, în marea lor majoritatea câștigate de Dinamo sau cu aceștia neînvinși (cel puțin până în 1990), întreruptă de o serie de trei victorii consecutive în octombrie pentru olteni, ca ultima disputată și prima din mileniul trei să aducă din nou trei puncte dinamoviștilor.

31 octombrie 1965: Știința Craiova – Dinamo București 0-0 (etapa 10 – Divizia A)

Într-o ediție de campionat câștigată de Petrolul, nou-promovata Craiova a terminat pe locul 9 și s-a salvat, față de Dinamo care a terminat ultima pe podium cu 28 de puncte, la o distanță de zece puncte de campionii din Ploiești.

20 octombrie 1973: Universitatea Craiova – Dinamo București 1-1 (etapa 10 – Divizia A)

Pentru prima dată, oltenii reușeau să câștige campionatul intern la un an după ce au fost extrem de aproape de același lucru, împiedicat de un aranjament între Dinamo și CFR Cluj în ultima etapă, prima câștigând la golaveraj. Revanșa a fost dulce și acră, căci craiovenii au câștigat titlul la un punct diferență de bucureșteni.

15 octombrie 1975: Universitatea Craiova – Dinamo București 1-2 (etapa 9 – Divizia A)

Pentru prima dată după o serie de trei sezoane consecutive în competițiile europene, oltenii au ratat calificarea în acest sezon după semifinalele Cupei pierdute în fața celor de la Galați și prin locul final din clasament – locul 6 – la opt puncte diferență de vice-campionii acelei ediții – Dinamo.

7 octombrie 1984: Universitatea Craiova – Dinamo București 2-4 (etapa 7 – Divizia A)

Într-o ediție de campionat câștigată de Steaua, Craiova Maxima a terminat pe locul 4 cu 39 de puncte, ratând calificarea în cupele europene din campionat, Dinamo terminând din nou pe locul 2 cu 52 de puncte, dar s-a revanșat în Cupă, unde a prins finala în fața Stelei care a reușit dubla și implicit nu putea fi implicată în ambele competiții, oltenii mergând direct în Cupa Cupelor.

17 octombrie 1987: Dinamo București – Universitatea Craiova 3-1 (etapa 9 – Divizia A)

Într-o nouă ediție de campionat câștigată de Steaua și cu o participare oprită în sferturile Cupei, Craiova a ratat cupele europene organizate de UEFA, dar a prins o poziție pentru Cupa Balcanică – pe locul 6 cu 36 de puncte, un mic mai mult decât jumătate din cât a acumulat Dinamo care a ratat titlul la un punct. 

9 octombrie 1988: Universitatea Craiova – Dinamo București 3-6 (etapa 9 – Divizia A)

Într-o ultima ediție de campionat câștigată de Steaua fără înfrângere înainte de 1989 și cu o participare oprită în primul tur al Cupei, oltenii au ratat orice fel de aventură în afara granițelor – terminând pe locul 5 la egalitate cu Flacăra Moreni – 36 de puncte, dar cu un golaveraj inferior dâmbovițenilor, având două victorii fiecare cu cealaltă în meciurile directe, față de Dinamo care a terminat din nou pe locul 2 la 3 puncte diferență. 

19 octombrie 1990: Universitatea Craiova – Dinamo București 1-0 (etapa 10 – Divizia A)

În ultima ediție de campionat câștigată de Universitatea Craiova, la golaveraj în fața Stelei și la șapte puncte distanță de Dinamo, au avut cea mai bună ofensivă (74 de goluri), defensivă (26 de goluri) și au reușit dubla, câștigând și Cupa României într-o finală cu FC Bacău; în plus se pot lăuda cu cea mai categorică victorie pe teren propriu, un 8-1 cu Corvinul Hunedoara.

3 octombrie 1993: Universitatea Craiova – Dinamo București 3-2 (etapa 8 – Divizia A)

Într-o ediție de campionat câștigată de Steaua cu un avans de 13 puncte față de Craiova, care a terminat pe locul 2, urmată la un punct de Dinamo, oltenii au dat cel mai bun golgheter al competiției după mai bine de 20 de ani de la ultima reușită personală a unui atacant craiovean – Oblemenco în 1973 cu 21 de goluri, locul fiindu-i luat acum de Gică Craioveanu cu tot atâtea goluri; au ratat un trofeu în finala Cupei României împotriva surprizei Gloria Bistrița, calificându-se oricum de pe locul 2 în cupa UEFA.

28 octombrie 1994: Dinamo București – Universitatea Craiova 0-1 (etapa 10 – Divizia A)

Repetată practic la indigo, cu aceeași campioană (Steaua), câștigătoare în același mod (avans de peste 10 puncte) în fața locului 2 – ocupat de Craiova, la trei puncte distanță de Dinamo, au dat din nou cel mai bun marcator – cu o normă mai mare de goluri – Gică Craioveanu – 27 de goluri. Cu toate că au ratat calificarea în finala Cupei (chiar în fața Rapidului care urma să rateze trofeul), s-a calificat din nou de pe locul 2 în Cupa UEFA.

13 octombrie 2001: Universitatea Craiova – Dinamo București 0-2 (etapa 9 – Divizia A)

Într-o ediție de campionat câștigată de Dinamo cu 60 de puncte, Craiova a terminat pe locul 7 cu 44 de puncte, la 16 puncte distanță de bucureșteni, ratând prezența în cupele europene din prima ligă, același lucru într-un mod mult mai stânjenitor în Cupă din primul tur în fața celor de la Cimentul Fieni.

Cristiano Bergodi și Cosmin Contra nu s-au întâlnit niciodată ca antrenori, deoarece traiectoriile lor ca antrenori au avut drumuri total diferite și de multe ori în locuri opuse.  Când italianul antrena în țara sa, Contra își începea cariera de antrenor pe plan intern și apoi când fostul selecționer a ajuns în Spania sau China, italianul s-a întors pentru o scurtă perioadă sau mai nou, de doi ani în fotbalul românesc.

Același lucru și din perspectiva de jucători, când unul se apropia de retragere, cu o carieră în mare parte în Serie A, celălalt începea și se afirma pe plan intern ca apoi să ajungă o senzație pe plan european la Alaves, chiar fundaș dreapta al anului la începutul anilor 2000.

La nivel de destine comune sau intersectări de drumuri, nu Angelo Niculescu a fost primul antrenor care a antrenat cele două echipe în istorie – deși el este craiovean la origine și debutant la Dinamo în cariera sa de antrenor.

Onoarea i-a revenit unui alt oltean, din Târgu-Jiu, Constantin Cernăianu care a avut ocazia să antreneze pe Craiova la începutul perioadei lor de grație (1971-1974) – când a adus primul campionat în Bănie și pe Dinamo București la mijlocul anilor 80, chiar înainte de Mircea Lucescu.

Acestuia i-au urmat Constatin Teașcă (Dinamo – 1962, Craiova – 76-77, 86-87), Valentin Stănescu (Craiova – 79-80, Dinamo – 1981-82 – câștigând cu ambele campionatul), Florin Halagian (Craiova – 1985, Dinamo – 91-94), Marian Bondrea (Craiova 93-94, 1999, 2001, 2005, Dinamo – 1996), Florin Marin (Craiova – 2000-01, 01-02, Dinamo – 2002, 2006), Mircea Rednic (Craiova – 2004-05, Dinamo – 2006-07, 2008-2009, 2015-2016, 2018-2019) și Eugen Neagoe (Craiova – 2009, Dinamo – 2019).

În ceea ce privește jucătorii, cel mai cunoscut nume care a purtat tricoul ambelor echipe a fost desigur Ilie Balaci la mijlocul anilor 80 (Craiova – 1965-1984; Dinamo – 1986-1988). Lista continuă cu exemple ca: Haralambie Eftimie (Dinamo 59-62 / Craiova 64-66), Alexandru Boc (Dinamo 67-69 / Craiova 73-76), Adrian Bumbescu (Craiova 78-80 / Dinamo 80-82), Rodion Cămătaru  (Craiova 74-86 / Dinamo 86-89), Gheorghe Dumitrașcu (Craiova 86-87 / Dinamo 87-88), Dănuț Moisescu (Craiova 92-93 / Dinamo 95), Eugen Neagoe (Craiova 87-91, 99-00 / Dinamo 98), Doru Nicolae (Ion Sburlea

Recent, adică din anii 90 până în prezent au mai jucat la cele două următorii: Florin Prunea, Gheorghe Popescu, Bogdan Vrăjitoarea, Cornel Dobre, Ion Sburlea, Florin Bătrânu, Ionel Gane, Narcis Mohora, Daniel Tudor, Cătălin Crăciunescu, Augustin Călin, Romulus Buia, Ciprian Danciu, Claudiu Drăgan, Dan Alexa, Angelo Alistar, Viorel Domocoș, Cornel Frăsineanu, Mugur Bolohan, Ovidiu Burcă, Mariko Daouda, Ilie Iordache, Ionel Ganea, Adnan Guso, Ștefan Grigorie, Claudiu Niculescu, Cosmin Moți, Cosmin Bărcăuan, Flavius Stoican, Mihăiță Pleșan, Andrei Cristea, Silviu Bălace, Silviu Izvoranu, Daniel Oprița, Thaer Bawab, Sorin Bușu, Valerică Găman, Valeriu Bordeanu, Ștefan Bărboianu, Andrei Sin, Cătălin Straton, Dragoș Firțulescu, Dan Nistor.

Etichetat cu: , , , ,
Postat în FOTBAL INTERN, Liga 1

Comenteeeezi?!!

 1. hydroxychloroquine main ingredient spune:

  hydroxychloroquine main ingredient https://hydroxychloroquine.webbfenix.com/

 2. naltrexone drink recipe spune:

  naltrexone drink recipe https://naltrexoneonline.confrancisyalgomas.com/

 3. hydroxychloroquine for sale india spune:

  hydroxychloroquine for sale india https://hhydroxychloroquine.com/

 4. buying vidalista in canada spune:

  buying vidalista in canada https://vidalista40mg.mlsmalta.com/

 5. too much priligy side effects spune:

  too much priligy side effects https://ddapoxetine.com/

 6. splitting cialis pills in half spune:

  splitting cialis pills in half https://wisig.org/

 7. ventolin benefits spune:

  ventolin benefits https://amstyles.com/

 8. hydroxychloroquine clinical trial results spune:

  hydroxychloroquine clinical trial results https://hydroxychloroquinee.com/

 9. sildenafil 100mg tablets for sale spune:

  sildenafil 100mg tablets for sale http://cavalrymenforromney.com/

 10. trials of hydroxychloroquine spune:

  trials of hydroxychloroquine https://sale.azhydroxychloroquine.com/

 11. effectiveness of hydroxychloroquine spune:

  effectiveness of hydroxychloroquine https://hydroxychloroquine.wisig.org/

 12. effectiveness of hydroxychloroquine spune:

  effectiveness of hydroxychloroquine https://hydroxychloroquine.grassfed.us/

 13. cialis with dapoxetine review spune:

  cialis with dapoxetine review https://dapoxetine.confrancisyalgomas.com/

 14. fda approved canadian pharmacies spune:

  fda approved canadian pharmacies https://tadalafil24.online/

 15. fda approved canadian pharmacies spune:

  fda approved canadian pharmacies https://tadfil.online/

 16. medicine from mexico pharmacies spune:

  medicine from mexico pharmacies https://medpills.bee-rich.com/

 17. medicine from mexico pharmacies spune:

  medicine from mexico pharmacies https://edmeds.buszcentrum.com/

 18. Cherelle Bedaw spune:

  Hey guys, I know not many people use Blogspot anymore, but I’m trying to add some music to may page. I keep finding really bad explanations for how to upload music. I’ve already uploaded my music onto various websites so they are in URL format, but I don’t know where to go from there. Anybody care to help?.

  https://twitter.com/katekdesigns

 19. ivermectin pour on for horses spune:

  ivermectin pour on for horses http://ivermmectin.co/

 20. zyprexa cheap spune:

  Thanks for the tips about credit repair on this blog. Things i would advice people would be to give up the actual mentality that they’ll buy right now and pay out later. As a society all of us tend to do that for many things. This includes holidays, furniture, as well as items we would like. However, you have to separate your own wants from all the needs. When you are working to improve your credit rating score you have to make some sacrifices. For example you are able to shop online to save money or you can turn to second hand shops instead of costly department stores with regard to clothing. https://zyprexaolanzapine.com/#

 21. zyprexa cost spune:

  Thanks for the advice on credit repair on this excellent site. Some tips i would tell people should be to give up the particular mentality that they may buy currently and shell out later. Being a society many of us tend to try this for many issues. This includes vacation trips, furniture, along with items we wish. However, you’ll want to separate your current wants out of the needs. If you are working to boost your credit score actually you need some trade-offs. For example you’ll be able to shop online to save cash or you can look at second hand merchants instead of high-priced department stores pertaining to clothing. https://zyprexaolanzapine.com/#

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj542623
2FCSB492620
3U Craiova 1948452619
4Astra Giurgiu422613
5FC Viitorul3826-1
6Sepsi Sfantu Gheorghe37267
7FC Botosani3626-2
8Poli Iasi3426-10
9AFC Hermannstadt3226-3
10Dinamo Bucuresti3226-8
11Gaz Metan Medias3126-7
12Dunarea Calarasi2426-9
13FC Voluntari2126-16
14Concordia Chiajna1826-26