Măsuri adoptate la nivelul COSR în vederea menținerii potențialului de participare și de performanță la Jocurile Olimpice Tokyo

Comitetul Olimpic și Sportiv Român consideră o prioritate necesitatea continuării procesului de pregătire a componenților loturilor olimpice în perspectiva calificării și participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo, susține continuarea activității curente și a planurilor de pregătire individuală, la domiciliu, sub condiția respectării restricțiilor naționale în vigoare.

În contextul actual, al sportului la nivel internațional și național, COSR își menține grija și atenția față de pregătirea Misiunii Olimpice (obligație conform Chartei Olimpice și a Statutului propriu) și față de “investiția” în pregătirea sportivilor români pe durata acestui ciclu olimpic. De asemenea, în această perioadă, mai mult ca oricând, COSR se preocupă de interesele Mișcării Olimpice și Sportive din România, respectiv ale sportivilor și specialiștilor din anturajul lor (antrenori, personal medical, specialiști tehnici, administratori și manageri etc.).

Înțelegând nevoia urgentă de adaptare a pregătirii olimpice și de menținere a motivației tuturor celor implicați și interesați, la un nivel optim, identificarea unor măsuri pentru menținerea potențialului de participare și performanță la Jocurile Olimpice Tokyo, a fost prioritatea forului olimpic român în această perioadă.

Astfel, demersurile COSR s-au axat pe două direcții care converg spre același obiectiv, respectiv participare și performanță la Jocurile Olimpice:

  1. Orientare / ghidare metodică și sportiv-administrativă

Comisia Tehnică Olimpică și pentru Sportul de Performanță (CTOSP) a elaborat recomandări de întocmire a planurilor de pregătire olimpică adaptată la domiciliu, care au fost transmise Federațiilor Sportive Naționale de Specialitate. Procesul de refacere a planurilor este în plină desfășurare la nivelul federațiilor. Urmează în cel mai scurt timp analizarea acestora de către CTOSP și emiterea unor rezoluții, recomandări, sugestii. Pregătirea va fi supravegheată de specialiștii din cadrul colectivelor tehnice și din federații, prin mijloace și metode adaptate. Departamentul Sport al COSR va colabora permanent cu specialiștii din cadrul Federațiilor pentru a monitoriza aplicarea recomandărilor CTOSP și a indetifica eventuale nevoi de reglare.

  1. Îndrumare și asistență științifică

Specialiștii Centrului de Testare și Asistență Științifică (COTAS) al COSR, sunt aproape de finalizarea unui instrument interdisciplinar, în scopul de a-i spijini pe sportivi și colectivele tehnice în procesul de pregătire individuală adpatată la domiciliu (mai sunt necesare câteva reglaje înainte de a putea fi transmis sportivilor). De asemenea, specialiștii COTAS vor încerca să mențină o comunicare constantă cu sportivii și/sau colectivele tehnice, oferind recomandări de reglare/adaptare a parametrilor antrenamentelor și a programului de viață (“antrenamentul invizibil”), pe baza datelor colectate cu ajutorul instrumentului interdisciplinar propus, încercând permanent să prevină apariția unor eventuale dezechilibre disfuncționale și, bineînțeles să-i ghideze pe sportivi spre obținerea și menținerea unei stări optime din punct de vedere fizic și psihic.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român apreciază efortul și colaborarea Federațiilor Sportive Naționale și sprijinul autorităților implicate care înțeleg că pregătirea și participarea sportivilor români pentru Jocurile Olimpice reprezintă ”interesul național”.

Formarea unei Echipe Olimpice – Team Romania  care să poată concura la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2021, la nivelul elitei internaționale, în spiritul valorilor proprii – tradiție, pasiune, respect, excelență, mândrie națională – este un obiectiv prioritar al COSR.

Etichetat cu: , , ,
Postat în ALTE SPORTURI, Jocuri Olimpice

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj542623
2FCSB492620
3U Craiova 1948452619
4Astra Giurgiu422613
5FC Viitorul3826-1
6Sepsi Sfantu Gheorghe37267
7FC Botosani3626-2
8Poli Iasi3426-10
9AFC Hermannstadt3226-3
10Dinamo Bucuresti3226-8
11Gaz Metan Medias3126-7
12Dunarea Calarasi2426-9
13FC Voluntari2126-16
14Concordia Chiajna1826-26