Probleme pentru Federatia Romana Tenis! George Cosac a fost acuzat de fals, uz de fals, exces de putere si abuz de functie

Scandalul de la Federatia Romana de Tenis continua si in 2018. George Cosac, dat in judecata pentru problemele juridice cu care se confrunta forul pe care il conduce din 2013. Contestatarii il acuza pe presedintele FRT de fals, uz de fals, exces de putere si abuz de functie si vor sa blocheze in instanta, pe 9 ianuarie, validarea alegerilor cu cantec din 17 noiembrie.

”Si-a atribuit functia de Presedinte FRT – (autoritate publica), intr-un document care a produs efecte juridice si care produce efecte juridice in continuare este UN FALS, iar faptul ca numitul Cosac George a uzat si uzeaza in continuare in mod abuziv de functia de Presedinte FRT este UZ DE FALS”, se arata in actiunea de chemare in judecata formulata de reprezentantii Asociatiei Clubul Sportiv Tenis Club Pamira Sibiu si Tenis Club Olimp Craiova.

Potrivit reclamantilor, George Cosac si-ar fi pierdut-o statutul de presedinte al FRT in data de 16 iulie 2017 odata cu expirarea mandatului inscris in data de 16 iulie 2013 in Registrul Special – Federatii de la Tribunalul Bucuresti. Libertatea a incercat sa ia legatura cu George Cosac, dar, deocamdata, acesta nu a raspuns.

Cerere de judecare in regim de ordonanta presedintiala

Contestatarii solicita Tribunalului Bucuresti: ”Anularea documentelor identificate ca fiind “Hotarari ale Comitetului Director a Federatiei Romane de Tenis”, astfel cum a fost acesta redactat de FRT, in urma sedintei Comitetului Director a FRT din data de 11 Decembrie 2017 intrucat acest document, conform celor aratate mai sus, a fost adoptat, asumat si incheiat cu incalcarea legii si a Statutului Federatiei Romane de Tenis si, astfel, nu poate produce efecte juridice fata de terte persoane, respectiv nu poate angaja interesele juridice ale Federatiei Romane de Tenis”.

In actiune se mai cere ”urgentarea solutionarii prezentei cereri de chemare in judecata in regim de ordonanta presedintiala, deoarece printr-o procedura parcursa intr-o judecata obisnuita, prin durata mare de timp pana la pronuntarea unei hotarari, se pot produce prejudicii ireversibile atat partilor subscrise in calitate de reclamante dar si tuturor membrilor asociati si afiliati ai FRT, iar din perspectiva faptului ca FRT este si autoritate publica cu regim de putere publica si mai ales cu drept de reprezentare a Romaniei la nivel international extrem de ridicat si cu mare vizibilitate, va rugam sa admiteti urgentarea solutionarii prezentei cereri in regim de ordonanta presedintiala, fiind evidenta perturbarea previzibila grava a functionarii unei autoritati publice”.

Situatia este conoscuta si la nivel inalt. Ministerul Tineretului si Sportului a emis, sub semnatura ministrului Marius Dunca, o notificare prin care anunta suspendarea finantarii din bani publici a FRT, cu motivul ca hotararile AG a FRT pot fi luate doar de cei 54 de membrii cu drept de vot prevazuti in actul constitutiv, asa cum sunt acestia inregistrati in Registrul Special – Federatii de la Tribunalul Bucuresti.

Deasemenea, sunt contestati si ceilalti membri ai Comitetului Director, vicepresedintii Alina Tecsor Cercel, Razvan Itu, Adrian Marcu si Marin Stanica. si acestia sunt acuzati de ”fals, uz de fals si abuz de functie a unei autoritati publice”.

”Revolutia” de la FRT este condusa de Marius Vecerdea, finul presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

Conducerea FRT constientizeaza situatia delicata in care s-a ajuns. Membrii au fost instiintati pe site-ul oficial al FRT ca Federatia Romana de Tenis poate disparea:

”In masura in care actul constitutiv al FRT va ajunge sa fie contestat in instanta pentru aceste lipsuri de informatii si ulterior sa fie considerat nul (in intregime sau partial) printr-o hotarare judecatoreasca, s-ar ajunge sa se socoteasca ca FRT nici nu ar fi existat dupa anul 2001 si va conduce la desfiintarea FRT din momentul nasterii actului constitutiv (19.12.2001).

Datorita acestor omisiuni, Federatia poate fi desfiintata oricand indiferent daca la conducerea sa este actualul Comitet Director sau un altul care va fi ales ulterior, actiunea de contestare se poate face de oricare din membrii afiliati si este imprescriptibila, iar consecinta poate produce efecte si pentru trecut, nu numai pentru viitor.

Aceasta este de fapt explicatia lansarii de dl. Vecerdea a amenintarii ca ”FRT este dizolvabila de mai mult timp” si pe care a evitat sa o explice membrilor tocmai pentru ca aceasta e problema foarte grava si nu se afla ca prioritate pentru domnia sa, considerand mult mai important sa ajunga sa conduca FRT chiar si daca federatia se poate desfiinta oricand.

Aceasta situatie extrem de grava a fost prezentata si conducerii MTS care a confirmat ca intr-adevar exista doua motive pentru care daca cineva ar initia o actiune in instanta, ar avea ca efect desfiintarea FRT.

Chiar daca nu este reglementata o procedura de urmat in astfel de situatii si nici MTS nu ne-a sugerat o solutie, apreciem ca pentru a preveni sa se ajunga la constatarea nulitatii actului constitutiv al FRT, putem actiona dupa una din urmatoarele variante:

1) Organizarea unei AGE care sa aiba pe ordinea de zi ”Hotarare de completare a actului constitutiv al FRT pentru respectarea cerintelor impuse de prevederile art. 6* alin. 2 litera b) din OG 26/2000” dar riscul este ca si aceasta hotarare sa fie contestata. Celelalte federatii nationale care s-au confruntat cu aceeasi problema, s-au salvat in acest mod (confirmat de MTS) dar au avut sansa sa nu existe persoane care sa conteste in termenul legal o astfel de hotarare.

2) Intalnire organizata cu toti membri FRT si intocmirea unui alt act constitutiv actualizat si completat inclusiv cu informatiile care lipsesc. Concret, sa adoptam un alt act constitutiv cu toti acei membri care se vor sa se asocieze si sa infiinteze FRT, acest document urmand sa fie depus la Tribunalul Bucuresti cu cerere de actualizare a actului constitutiv al FRT.

In acest fel am avea posibilitatea ca toti membri care semneaza sa devina automat si membri asociati si sa se rezolve si procedura inregistrarii la Tribunal a acelor membri care acum au statut de membri afiliati.

3) Initierea unei actiuni prin care sa cerem atat constatarea nulitatii actului constitutiv al FRT dar si admiterea unui alt constitutiv-document pe care il vom intocmi cu toti membri actuali FRT, evident in masura in care isi mai doresc sa faca parte din aceasta federatie.

Varianta nr. 3 este una extrema si la ea trebuie sa recurgem numai daca nu se reuseste rezolvarea situatiei printr- una din celelalte doua variante(1 sau 2).

Pentru ca aceasta problema de care depinde existenta sau nu a FRT este importanta pentru toti nu numai pentru conducerea federatiei si pentru ca decizia trebuie sa o luam impreuna, va rugam sa ne transmiteti aprecierile dvs. si care din variantele de solutii mentionate mai sus, o considerati ca trebuie sa fie aleasa pentru salvarea FRT. Pentru ca este o situatie extrem de grava si trebuie clarificata cat mai repede, raspunsul dvs. il asteptam in forma scrisa pana pe data de 10.01.2018, pe adresa de mail a FRT: office@frt.ro.”.

Sursa: libertatea.ro

Etichetat cu: , , ,
Postat în ALTE SPORTURI, Tenis

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj542623
2FCSB492620
3U Craiova 1948452619
4Astra Giurgiu422613
5FC Viitorul3826-1
6Sepsi Sfantu Gheorghe37267
7FC Botosani3626-2
8Poli Iasi3426-10
9AFC Hermannstadt3226-3
10Dinamo Bucuresti3226-8
11Gaz Metan Medias3126-7
12Dunarea Calarasi2426-9
13FC Voluntari2126-16
14Concordia Chiajna1826-26