Benfica a somat un club din Romania sa-si schimbe numele! „Nu ne putem conforma la cerintele dansilor de 10 zile, pentru ca suntem angrenati deja intr-o competitie!”

Clubul Benfica Ileanda din liga a patra din judetul Salaj ar putea fi dat in judecata de catre mult mai celebrul Sport Lisboa e Benfica, intrucat si-ar fi atribuit drepturile intelectuale ale portughezilor, fara aprobarea acestora.

Celebrul club din Lisabona a contactat deja o casa de avocatura din Bucuresti (”Ratza & Ratza”), care are calitatea de mandatar al SL Benfica si care, potrivit sportulsalajean.ro, a trimis deja o notificare formatiei din Salaj in ceea ce priveste incalcarea drepturilor de proprietate intelectuale.

Mai mult decat atat, casa de avocatura a trimis si un certificat de inregistrare a marcii ”Benfica” la nivel international, care arata faptul ca respectivul nume poate fi utilizat doar cu aprobarea fostei duble castigatoare a Cupei Campionilor Europeni.

Conform sursei citate mai sus, echipa Benfica din Ileanda a fost infiintata in 2008 de anumiti tineri care s-au intors in comuna lor, dupa ce au muncit in Portugalia si s-au atasat de actuala campioana a lusitanilor.

Nu credeam vreodata ca vom deranja marele Benfica si ca vom fi contactati de reprezentantii clubului din Portugalia! Am tot facut cercetari in ce priveste casa de avocatura din capitala, cu atat mai mult cu cat denumirea ei este una mai interesanta. Ne-am dat seama insa ca e vorba despre o treaba serioasa. Am fost si pe la AJF, iar dansii rad de aceasta situatie. In tara asta mai sunt multe echipe care poarta nume celebre, unele chiar in Salaj, cum ar fi Real, Juventus, Atletico sau Inter. Deocamdata pe noi ne-au gasit, dar pe viitor probabil toti vor avea astfel de probleme”, a comentat si primarul din Ileanda, Cornel Lar, si unul dintre sefii clubului local.

Ca urmare a adreselor pe care le-am primit, noi le-am trimis un raspuns. Suntem un club mic de fotbal, de amatori, care este finantat mai multe din bani de la bugetul local. Nu avem sigla, nu avem drapel, fara articole de vanzare cu sigla sau cu numele. Noi nu facem marketing cu numele de Benfica. Nu ne putem conforma la cerintele dansilor de 10 zile, pentru ca suntem angrenati deja intr-o competitie. La notificarea pe care ne-a trimis-o, i-am instiintat ca suntem de acord cu toate solicitarile lor si vom renunta la numele de Benfica, dar nu putem dintr-o data, tocmai pentru ca suntem angrenati intr-o competitie, fie ea si de Liga a IV-a. Atunci cand noi am ales numele de Benfica nu am avut nici cea mai mica intentie sa prejudiciem pe cineva, sub nicio forma, nici financiar, nici de imagine sau drepturi de proprietate intelectuala. Pur si simplu, cand s-a infiintat echipa, in cadrul asociatiei erau si fani de la Benfica Lisabona. Dupa notificarea pe care am trimis-o, am primit un raspuns cum ca clubul este de acord si ne acorda ragaz pana in iunie anul viitor, astfel incat sa nu se mai inscriem intr-o competitiie viitoare cu numele de Benfica”, a daugat primarul, conform site-ului amintit mai sus.

Redam mai jos si notificarea trimisa catre Benfica Ileanda de casa de avocatura contactata de Sport Lisboa e Benfica:

Casa de avocatura RATZA & RATZA din Bucuresti

in atentia domnului presedinte Eugen Calacean

Stimati Domni,

va contactam in calitate de mandatar al Sport Lisboa E Benfica in ce priveste probleme legate de drepturi de proprietate intelectuala. Dupa cum aveti cunostinta, clientul este unul dintre cele mai titrate echipe din Portugalia si din lume. SP Lisboa E Benfica detine recordul pentru cele mai multe campionate si anume 36, avand in total 81 de trofee nationale si internationale. De asemenea, Benfica are printre cei mai multi membrii cotizanti din lume, precum si milioane de fani la nivel mondial, pe locul 26 la venituri in ultimii 3 ani conform auditului efectuat de DELOITTE pentru cluburile de fotbal, Benfica se regaseste pe locul 38 in clasamentul celor mai puternice marci de fotbal.

SLB este de asemenea titularul marcii Uniunii Europene nr.006022883 – Sport Lisboa E Benfica & FIG (in continuare ”marca Benfica” – anexa 1). Marca Benfica contine inclusiv emblema binecunoscutului club polisportiv SL Benfica actuala campioana a Portugaliei. Avand in vedere istoria clubului portughez putem concluziona ca marca Benfica este una dintre cele mai cunoscute in mediul sportiv. Clientul nostru a aflat recent faptul ca dumneavostra utilizati denumirea ”BENFICA” in legatura cu o echipa de fotbal, astfel cum reiese inclusiv pe pagina de facebook, cat si pe pagina Asociatiei Judetene de Fotbal Salaj si pagini ale ziarului local Sportul Salajean.

Utilizarea denumirii BENFICA protejata prin marca Benfica in acelasi domeniu de activitatea este de natura a atingere drepturilor de proprietate industriala apartinand clientului nostru. Totodata, folosirea neautorizata a unor semne similare cu marca protejata anterior este natura a fi in detrimentul caracterului distinctiv si al renumelul acesteia, asociind in mod incorect activitatile echipei dumneavoastra cu clubul SL Benfica, publicul putand considera ca Benfica Ileanda este un club local afiliat sau sponsorizat de catre SL Benfica.

Diluarea caracterului distinctiv al cunoscutei marci apartinand clientului nostru va avea drept rezultat reducerea puterii de atractie a acestei si in mod automat scaderea valorii sale. Aceasta situatie de fapt este de natura a creea prejudicii materiale si morale in patrimoniul titularului. Pe cale de consecinta, actiunile neautorizate desfasurate de asociatia dumneavoastra nu pot fi si nu vor fi tolerate de catre clientul nostru. in pofida celor de mai sus, clientul nostru este dispus sa solutioneze acest diferent pe cale amiabila.

In acest sens, client nostru va solicita ca in termen de 10 zile de la primirea prezentei sa procedati la: – incetarea oricarei folosiri neautorizate a denumirii Benfica, similara marcii Benfica pentru activita sportive si conexe sau oricaror semne similare care incalca drepturile de proprietate intelectuala apartinand SLB, inclusiv dar nu limitat la modificarea denumirii si indepartarea oricaror mentiuni de pe paginile web mai sus mentionate – stergerea paginii oficiale de facebook a echipei – retragerea de pe piata, respectiv din functiune a tuturor produselor si materialelor purtand denumirea Benfica, inclusiv dar nu limitat la echipamentul sportiv – abtinerea pe viitor de la incalcarea oricaror drepturi de proprietate intelectuala apartinad clientului nostru – semnarea unui angajament care sa vizeze asumarea obligatiilor mentionate mai sus.

In cazul in care nu vom primi un raspuns favorabil din partea dumneavoastra, clientul nostru isi rezerva dreptul de a se folosi de toate mijloacele legale puse la dispozitia sa in vederea apararii drepturilor sale de proprietate intelectuala si, de asemenea, in vederea recuperarii prejudiciilor suferite, conform prevederilor legale aplicabile in aceasta materie. in asteptarea unui raspuns pozitiv, va multumim pentru atentia acordata acestei scrisori.

Cu stima, Sport Lisboa E Benfica RATZA & RATZA Sonia Vasile – Bugarin, Consilier PI”.

Etichetat cu: , , ,
Postat în FOTBAL INTERN

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj482421
2U Craiova 1948452421
3FCSB452419
4Astra Giurgiu362411
5Sepsi Sfantu Gheorghe36248
6FC Botosani3524-1
7FC Viitorul3424-2
8Poli Iasi3424-7
9AFC Hermannstadt2924-4
10Gaz Metan Medias2924-7
11Dinamo Bucuresti2824-9
12Dunarea Calarasi2224-9
13Concordia Chiajna1824-23
14FC Voluntari1724-18