Dumitru Dragomir, acuzat de luare de mita si spalare de bani in dosarul RCS&RDS

Compania RCS&RDS, Serghei Bulgac, director general, si mai multe persoane cu functii de conducere in cadrul firmei, alaturi de Dumitru Dragomir, au fost trimisi in judecata de DNA, fiind acuzati de operatiuni financiare ilegale. Procurorii au pus sechestru de peste 13 milioane lei pe bunurile firmei

Dumitru Dragomir, fost presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost trimis in judecata sub control judiciar, fiind acuzat de luare de mita si complicitate la spalare de bani. Tot sub control judiciar va fi judecat si Ioan Bendei, la data faptelor investigate administrator al SC RCS & RDS SA, sub acuzatiile de dare de mita si complicitate la spalare de bani.

In aceeasi cauza, fara masuri preventive, au fost trimisi in judecata Serghei Bulgac, director general al RCS & RDS, pentru spalare de bani, Alexandru Oprea, director in cadrul companiei, sub acuzatia de complicitate la luare de mita, si Mihai Dinei, coordonatorul activitatii juridice a companiei la data faptelor, acesta fiind cercetat pentru complicitate la dare de mita si la spalare de bani.

Fiul lui Dumitru Dragomir, asociat unic al SC Bodu SRL, firma care ar fi fost controlata de fostul sef al LPF, va fi judecat pentru complicitate la luare de mita si la spalare de bani, iar administratorul de atunci al societatii, Florin Bogdan-Badita, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.

De asemenea, firma RCS&RDS a fost trimisa in judecata pentru dare de mita si spalare de bani, SC Bodu SRL pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani iar SC Integrasoft SRL (la data faptei detinuta de SC RCS & RDS SA), sub acuzatia de complicitate la spalare de bani.

„In perioada aprilie 2009 – mai 2011, in scopul de a indeplini ori de a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu, precum si de a indeplini acte contrare acestora, inculpatul Dumitru Dragomir, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), cu sprijinul inculpatilor Badita Florin-Bogdan, Bogdan-Dumitru Dragomir si Bodu SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la inculpatul Bendei Ioan in calitatea acestuia de administrator si actionar al RCS & RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS & RDS SA”, transmite DNA printr-un comunicat de presa.

Banii primiti ar fi fost disimulati sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune, incheiat la data de 15 august 2009, pentru finantarea afacerii Crystal Palace Ballrooms iar contractul respectiv ar fi fost incheiat intre societatile Bodu SRL, detinuta de Dumitru Dragomir si RCS & RDS SA, Bendei Ioan beneficiind de sprijinul lui Dinei Mihai si al lui Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS, explica procurorii.

„Banii respectivi au fost pretinsi si primiti de inculpatul Dumitru Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, incheiat la data de 8 aprilie 2008 intre L.P.F. si consortiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrata de inculpatul Bendei Ioan si o alta societate”, arata DNA.

In ceea ce priveste acuzatiile de spalare de bani, procurorii spun ca „In perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmaririi penale desfasurate in prezenta cauza, intre societatile RCS & RDS SA, reprezentata de inculpatul Serghei Bulgac in calitate de administrator si director general (care a beneficiat de sprijinul inculpatilor Bendei Ioan si Dinei Mihai) si Bodu SRL, reprezentata de inculpatul Badita Florin-Bogdan (care a beneficiat de sprijinul inculpatilor Dumitru Dragomir si Bogdan-Dumitru Dragomir) si alte persoane juridice s-au incheiat mai multe acte juridice in legatura cu contractul de asociere in participatiune din data de 15 august 2009”.

Anchetatorii au stabilit ca patru din aceste acte juridice ar reprezenta forme de spalare de bani, „prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevarata natura a existentei sumei de 3.100.000 euro in patrimoniul societatii Bodu, dar si in scopul de a ajuta persoanele care au savârsit infractiunile de dare si luare de mita sa se sustraga de la urmarire penala. Practic, in urma unor operatiuni juridice complexe, a fost schimbata natura sumelor platite, acestea fiind transferate artificial inapoi in patrimoniul RCS & RDS”.

In 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I „PARTENER”, in sezoanele competitionale 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011, fiind câstigata de consortiul de firme din care facea parte SC RCS & RDS SA, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). Ulterior, in 2009, asocierea de firme ar fi solicitat LPF acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase, context in care Dumitru Dragomir ar fi cerut reprezentatilor RCS&RDS sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu o firma pe care o controla, precizeaza DNA

„Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir sa sustina interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, intre SC Bodu SRL-societate controlata de presedintele L.P.F. si reprezentata de inculpatul Badita Florin-Bogdan si SC RCS & RDS SA s-a incheiat un contract de asociere in participatiune. Continutul contractului a fost anume conceput de parti astfel incât sa creeze aparenta unei asocieri tipice si sa mascheze cât mai bine vointa lor reala, aceea de a da, respectiv de a lua mita. in baza acestui contract, in perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC RCS & RDS SA a platit catre SC Bodu SRL, in 27 de transe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei)”, transmit procurorii.

Ulterior, in 2015-2016, intre RCS&RDS, SC Bodu SRL si SC Intergrasof SRL, au fost incheiate acte juridice, „partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro, platita in conditiile de mai sus”, explica DNA.

Procurorii au pus sechestru in valoare de 16.771.659 lei pe bunurile firmei SC Bodu SRL si pâna la concurenta sumei de 13.714.414 lei pe bunurile RCS&RDS.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.

MEDIAFAX

Etichetat cu: , , ,
Postat în DIVERSE

Comenteeeezi?!!

Liga1 - PlayOff 2018
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj50106
2FCSB49108
3CS U Craiova38100
4FC Viitorul35102
5Astra Giurgiu3310-2
6CSM Poli Iasi2410-14
Liga1 - PlayOut 2018
Loc Echipa Pct. J +/-
1Dinamo Bucuresti541420
2FC Botosani40143
3OSK Sf Gheorghe34147
4Gaz Metan Medias30143
5Concordia Chiajna3014-5
6FC Voluntari2714-6
7ACS Poli Timisoara2714-6
8Juventus Bucuresti1714-16