Miron Cozma, despre prezenta sa la aniversarea celor 94 de ani ai Rapidului: „Eram indreptatit sa dau lovitura de incepere! Nu-mi face mie programul un grup de copii, daca sa vin sau nu la meciurile Rapidului!”

Miron Cozma, fostul lider din Valea Jiului care a condus in anii ’90 mineriadele devastatoare pentru Romania si fost presedinte la echiap de fotbal Jiul Petrosani, considera ca a fost pe deplin indreptatit sa dea lovitura de incepere a meciului jucat sambata in Giulesti, la aniversarea a 94 de ani de la infiintarea Rapidului.

Contestat vehement de suporterii din tribune, care au protestat fata de prezenta sa la eveniment, Miron Cozma a facut, intr-un interviu acordat ProSport.

ProSport: Buna ziua, domnule Cozma, v-am sunat sa discutam despre incidentele aparute la sarbatoarea de 94 de ani a Rapidului, cand ati dat lovitura de incepere a meciului si suporterii v-au huiduit.

Miron Cozma: Domnule, eu sunt rapidist de 47 de ani! Asa ca nu o sa iau in considerare parerile unor copii de 18, 19, 20, poftim!, 30 de ani. Adica nu ma intereseaza. Ei, din cate stiu eu, chiar astazi, culmea, m-au sunat rapidisti consacrati, si-au cerut scuze pentru ceea ce s-a intamplat acolo. Se pare ca, virgula, conflictul ar fi fost planificat de George Copos. Eu, dupa cum stiti, l-am cam tamponat putin pe George Copos in perioada in care a fost la inchisoare si, bineinteles, a fost foarte deranjat ca nu a fost invitat. Acum, printre alte lucruri, cel care a organizat, Sorin Radu Sport Consulting, este fotbalistul meu, pe care l-am luat de la Rapid la Jiul! Este fostul meu fotbalist! Acolo, in echipa aceea a lui Rapid, in afara de Sorin Radu, care era organizator, juca Fane tara, fotbalistul meu de la Jiul, pe care l-am luat de la Rapid. Juca Leontin Toader, care iar era fotbalistul meu, pe care l-am luat de la Rapid. si am dat o gramada de bani atunci Rapidului pentru cei doi fotbalisti!

Va mai amintiti cat le-ati dat atunci? Asta, ca fapt divers, ca acum oricum nu mai conteaza…
Da. Chiar lui George Copos. Pentru ca m-a rugat domnul prim-ministru Nicolae Vacaroiu, alt rapidist! M-a chemat la guvern si, pentru ca se nastea un conflict mocnit, in ideea ca eu aveam meci, cu Jiul, la Rapid, intelegeti?

Da.
Si lui Vacaroiu ii era frica de faptul ca se vor intampla tot felul de minuni si asa mai departe. si atunci, in prealabil, tot intr-o discutie in trei, am convenit, i-am dat pentru Leontin Toader 120.000.000 de lei vechi, la vremea aia o gramada de bani!, vorbim despre 1995, aduceti-va aminte, era 3.000 de lei dolarul! Era 3.000 de lei dolarul! Chiar imi aduc aminte exact! Dupa aceea, pe Fane tara 120.000.000 de lei. Ulterior, pe Sorin Radu si pe Romulus Bealcu, chiar capitanul de echipa de la Rapid! Le-am dat iar o gramada de bani. Plus la fotbalisti! Aveau prime de instalare 30.000 de dolari. Va rog eu sa ii intrebati pe tara si pe Toader, cei mai reprezentativi fotbalisti pe care i-am luat de la Rapid. Deci, toata schema mea jiuistica, sa zic asa, a avut la baza jucatori consacrati de la Rapid.

Dar cei de la Rapid nu stiu sau nu mai vor sa stie despre ce a fost atunci?
Pe mine, repet, nu ma intereseaza niste pareri ale unor oameni care sunt lipsiti de realitate existentiala, vorba lui Hegel. Domnule, acolo, spectacolul asta care a avut loc in cinstea Rapidului… Eu sunt unul dintre organizatori, intr-adevar! Eu nu am avut bani, a platit Sorin Radu. Pentru ca nu a platit nici Clubul Rapid, care nu a avut niciun ban, stiti, nu? Deci, Rapidul nu a dat niciun leu! Sorin Radu si cu mine ne-am ocupat de organizare. Toti baietii aia de la Craiova Maxima, toti sunt prietenii mei. O gramada de prieteni de la Progresul… Matinca este fotbalistul meu! Eu am dat 100.000 de dolari pe Vasile Matinca lui Gino Iorgulescu! Va rog sa intrebati! Petrolul Ploiesti, lupii galbeni, iarasi: acum, la Cupa Romaniei, la Ploiesti, eu am stat in galeria Petrolului, ca sa intelegeti! Deci, repet inca o data, chiar eram invitat de FC Voluntari. Repet inca o data: tot spectacolul care s-a facut acolo s-a facut de catre noi si in cinstea Rapidului, pentru ca era ultimul meci al Rapidului pe stadionul vechi… Chiar si eu, personal, ati vazut, am venit imbracat in culorile Rapidului!

Si, pana la urma, Sorin Radu m-a invitat. si chiar daca nu ma invita Sorin Radu, care era problema? Sunt rapidist! Care-i problema? Ce, imi face mie programul un grup de copii, daca sa vin la meciurile Rapidului? N-am inteles!”

Pai…
Nu ma poate opri nimeni! Asa cum iubesc ei Rapidul, iubesc si eu Rapidul, chiar daca echipa mea in tara era Jiul, o stiti foarte bine, da? Echipa mea, in tara, era Jiul, dar in Bucuresti tin cu Rapidul de 47 de ani! si nu ma poate opri nimeni! Iar cei de acolo… Nici nu-i stiu. Eu am stat cu Bolohan, care este vicepresedinte la Rapid, intrebati-l pe el. Doamna presedinte… Pe doamna aia nici n-o stiu…

Vali Ionescu Caciureac.
Pe doamna eu n-o stiu. Eu am auzit ca e presedinte, nu m-am intalnit cu dansa. Repet, de organizare s-a ocupat Sorin Radu. in alta ordine de idei: am stat pana la 4.00 dimineata in restaurant, acolo, la Rapid! Cu toata lumea, cu toate echipele. A fost spectacol cu cantece ale galeriei Rapidului! Au fost chiar cativa reprezentanti de la galerie. A fost Craiova Maxima, cu reprezentanti de la galerie. Repet, fiecare a avut reprezentanti. V-am spus, unii dintre ei… Vreau sa va spun un lucru: unii dintre ei chiar erau turbati pe copiii aia, cum le ziceau ei, si spuneau ca, daca nu aveam eu curajul, la un moment dat, sa ma bag intre ei, sa discut cu ei, ei aveau de gand sa ia masuri. Bineinteles ca era o idiotenie! Eu repet, copiii aia au fost de-zin-for-mati! Nu au nicio vina. De vina sunt cei care, intr-adevar, i-au mintit si eu sunt convins ca, daca ne intalnim pe strada, si stiti ca eu merg prin Bucuresti fara nicio problema, din contra. si sa va mai zic ceva: eu sunt in relatii foarte bune cu Elias Bucurica, cu seful galeriei de la Dinamo! Cu cei de la Steaua! Eu respect pe toata lumea si de aceea sunt respectat. Dar acolo, repet, deranjul enorm a fost ca George Copos nu a fost invitat. M-a sunat chiar unul din sefii de galerie, nu dau nume, si mi-a spus ca el ar fi… Nu neaparat… Ar fi facut niste cadouri unora din galerie, i-a chemat pe la el sa ia niste masuri impotriva mea. Ca, domnule, eu dau lovitura de incepere si nu el. La meciul Rapid – Petrolul.

Deci dumneavoastra nu considerati ca este legat de faptul ca oamenii erau nemultumiti ca ati condus mineriadele, ci de faptul ca cineva, respectiv George Copos, i-a instigat.
Da, exact! Dar acum, vedeti cat de dezinformati sunt oamenii?

Nu auzisem pana acum de versiunea asta cu George Copos…
Pe cuvantul meu, eu nu vreau sa dau vina pe nimeni, dar repet, astazi, unul dintre suporteri, si eu vreau sa va zic un lucru, intrebati suporterii adevarati, nu copiii astia montati, repet, de unul sau de altul… Astazi am aflat, mi-a spus unul dintre suporteri, ca de-atunci, de cand cu evenimentul, toti ma suna, ca ei stiu, repet… Eu si la meciul Jiului cu Rapid, stiti unde am stat? Nu le venea sa creada! Am stat in galeria Rapidului! Cu steagul Rapidului la gat!

Asta, cand?
Cand am luat bataie la Rapid cu 2-0. Eu stiti ca am luat echipa in 1995, am promovat cu ea in 1996 si in 1997 am prins doar turul, ca inaintea returului m-au arestat astia pe 10 ianuarie. Da? si primul meci al Jiului cu Rapid n-a fost la Petrosani, a fost pe Giulesti! Am stat in galeria Rapidului!

Au trecut 20 de ani.
Da, domnule, dar repet, eu nu m-am schimbat! Nu m-am schimbat de 47 de ani! in Bucuresti, si acum, i-am spus si lui Elias Bucurica, care… Toata stima pentru cea mai frumoasa galerie! A lui Dinamo! Le-am spus si lor: tot respectul pentru voi, dar eu sunt rapidist! Ascultati-ma! il stiti pe Viorel Grigoroiu, care e acum la Digi? Personal, cand am iesit din inchisoare, am stat in Voluntari si apoi in Pipera. A venit atunci la mine, el era atunci la… Tot asa, la un canal sportiv, la astia de la Antene, cum naiba ii zice?

La GSP TV?
Exact, la GSP TV! La Antene era! A venit la mine, la vila… La vila… Stateam intr-o casa, asa, tip vagon, fosta magazie, stateam acolo, la Pipera, ca n-aveam eu bani de chirie de vila, plateam 300 de euro… si a venit la mine si m-a rugat sa-i dau un interviu si mi-a aratat statistica. Stimate domn, statistica de atunci, din 2008 sau 2009, ca nu mai tin minte exact, dar intrebati-l pe el, statistica stiti ce spunea atunci?

Ce?
48%… imi aduc aminte, da, 48% din suporterii Rapidului ma voiau in locul lui George Copos! Vedeti? Tot George Copos. Mai era cu 17% Nicu Gheara si cu 2% Irinel Columbeanu. Statistica atunci! Ei, am intrat pe televiziune si le-am multumit suporterilor de la Rapid. Am si acum, daca vreti, va arat, tricoul Rapidului cu Miron Cozma numarul 10, domnule! Mi l-a facut galeria Rapidului cand eram in inchisoare. Este tricoul pe care l-am primit in inchisoare. Echipament, de fapt, ca e si trening, tot! Dar pe tricou scrie „Miron Cozma 10“! Pardon! Este tricoul Rapidului, echipamentul Rapidului! Tot acolo am primit de la Mircea Lucescu si de la Razvan Lucescu, care era antrenorul Rapidului, un tricou alb cu visiniu cu autograful scris al lui Lucescu. Va arat oricand, daca vreti!

Nu stiam asta.
Pai, vedeti? Va rog eu sa nu ma credeti! intrebati! Deci, in 2008-2009, galeria Rapidului ma voia in locul lui Copos.

Ultima intrebare, domnule Cozma: din punct de vedere moral si simbolic, credeti ca dumneavoastra ati fost indreptatit sa dati lovitura de incepere la meci?
Da!

Deci, da!
Da! Pai, 47 de ani rapidist, domnule! 47 de ani!

Da, dar au fost si altii, glorii ale echipei care au castigat trofee, meciuri importante…
Domnule, dar acolo au fost glorii, cum sa nu!

Pai, asta spun! Au fost…
Au fost glorii, cum sa nu! Doina Melinte, echipele de atletism, de… O gramada de glorii!

Pai, asta spun, ca au fost altii care au reprezentat ceva pentru Rapid, de aceea…
Pai, toti au premiat! Toti au premiat! Fiecare… Szabo a premiat pe atletism, Doina Melinte pe… Fiecare… Marile glorii ale Rapidului au premiat activitatile sportive, nu numai fotbal! Iar la fotbal, fotbalistii erau in teren. Pai, ce vreti mai reprezentativ la Rapid decat tara si Leo Toader? Pardon!

Mda…
Pai, oamenii reprezentativi… Mie imi pare rau, chiar sunt prieten cu Rica Raducanu, nu stiu ce a avut, probleme de sanatate, ca a lipsit. insa a fost Mircea Pascu! Pai, dumneavoastra stiti cine l-a premiat pe presedintele Rapidului? Cine i-a pus medalia la gat? Va rog sa intrebati! Eu! Dar n-am mai vrut sa fac tam-tam. El a tinut neaparat ca eu sa-i dau medalia Rapidului. Mi-au mai ramas medalii, ca mi-a dat Sorin Radu mai multe…

Lui Pascu?
Da! Va rog sa-l intrebati! Marele presedinte al Rapidului Toata stima pentru el! Pai, eu i-am pus medalia la gat! Eu, cu mana mea!

OK, multumesc pentru amabilitate!
O zi buna! Va pup!”

Dupa scandalul izbucnit sambata, responsabilitatea invitarii lui Miron Cozma la sarbatoarea Rapidului a fost pasata intre organizatori. Lucian Ionescu, fost oficial al echipei azi ofiter de presa la Voluntari, managerul echipei Rapid Old Boys, a fost indicat initial, de catre CS Rapid, ca fiind omul care l-a invitat pe Cozma. Ionescu a dezmintit vehement, iar CS Rapid a revenit cu un comunicat in care retracta afirmatiile si indica firma Sorin Radu Sport Consulting ca fiind autoarea invitatiei. In final, fostul fotbalist Sorin Radu a trimis si el un comunicat, asumandu-si responsabilitatea (DETALII AICI).

Etichetat cu: , , , , , , ,
Postat în FOTBAL INTERN

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1FCSB18912
2CFR Cluj1694
3Sepsi Sfantu Gheorghe1595
4U Craiova 19481498
5Astra Giurgiu1485
6Gaz Metan Medias1480
7Poli Iasi149-3
8FC Viitorul139-1
9Dunarea Calarasi129-1
10Dinamo Bucuresti109-5
11Concordia Chiajna109-6
12FC Botosani89-2
13AFC Hermannstadt79-3
14FC Voluntari39-13