Reforme propuse de Administratia FRF! Cum se argumenteaza modificarea Statutului

Federatia Romana de Fotbal publica cele mai importante propuneri de modificare a Statutului din documentatia trimisa membrilor afiliati, impreuna cu argumentele lor.

Aceste propuneri vor fi supuse votului in Adunarea Generala FRF din 27 mai 2017 si vizeaza atat acordarea cadrului intern cu cel european, cat si continuarea reformarii pentru o desfasurare optima a activitatii fotbalistice din Romania in plan sportiv si institutional.

O noua structura a Comitetului Executiv
• doi reprezentanti ai cluburilor cu activitate exclusiva de copii si juniori (anterior, un reprezentant)

• doi reprezentanti ai Asociatiilor Judetene de Fotbal in Comitetul Executiv (anterior, un reprezentant, in calitate de vicepresedinte de drept al FRF)

• doi reprezentanti ai cluburilor de Liga 1 in Comitetul Executiv, dintre care unul este, de drept, presedintele LPF (anterior, doi reprezentanti ai cluburilor de Liga 1 plus presedintele LPF, prim vicepresedinte de drept al FRF)

ARGUMENTE
• Implementarea principiului proportionalitatii in activitatea organului executiv de conducere a fotbalului romanesc. Astfel, din totalul de 15 voturi (15 membri in formula actuala), un singur reprezentant pentru fotbalul la nivel juvenil ar prelungi raportul de neproportionalitate avand in vedere importanta esentiala, strategica, a acestui sector pentru fotbalul romanesc. Acelasi argument se aplica pentru reprezentantii AJF, in raport cu numarul proiectelor desfasurate in cadrul fiecarui judet si cu caracterul fundamental, de baza a piramidei fotbalistice, pe care il asigura acestea.

• Implementarea principiului reprezentativitatii in activitatea organului executiv de conducere a fotbalului romanesc. Liga 1, cu 14 cluburi in formatul actual, beneficiaza, in fapt, de trei reprezentanti in Comitetul Executiv, prin prezenta a doi reprezentanti ai cluburilor si a presedintelui LPF. in acelasi timp, AJF-urile, in numar de 42, acoperind un procent de peste 99% din totalul jucatorilor de fotbal din Romania, avand activitate extinsa geografic si ca diversitate, au un singur reprezentant. Iar cluburile cu activitate exclusiva de copii si juniori, intr-un numar impresionant, tot un singur reprezentant. Reprezentarea la nivel de Liga 3, competitie care inseamna, la randu-i, un numar mare de cluburi, va fi asigurata prin introducerea Comisiei pentru Fotbalul Amator, detaliata mai jos.

• Prin aceste modificari ce transforma Comitetul Executiv intr-un organism dinamic a carui componenta respecta principiile proportionalitatii si reprezentativitatii, FRF preia si structura numerica a Comitetului Executiv UEFA, adica un Presedinte si 15 membri.

Vicepresedinti alesi, nu de drept, si cu atributii specifice
Cei doi vicepresedinti FRF, membri ai Comitetului Executiv, nu vor prelua de drept aceasta functie, prin calitatea lor de reprezentanti LPF si AJF, ci vor fi votati de Comitetul Executiv din randul acestora si vor avea, pentru prima oara, atributii specifice.

ARGUMENTE
• Acordarea la normele UEFA, asa cum prevad acestea in articolul 21, alineatul 4 din Statutul forului continental, unde vicepresedintii sunt alesi de catre Comitetul Executiv UEFA si nu preiau de drept aceste functii.

• Pana acum, vicepresedintii FRF nu aveau atributii specifice, ci doar de natura a asigura functionarea in lipsa Presedintelui. Prin aceasta reforma, se doreste imputernicirea acestora cu atributii specifice, conferite de reprezentantii fotbalului care ii si voteaza, extinzand astfel rolul vicepresedintelui in zona de activitate directa, proactiva.

• Membrii Comitetului Executiv, cunoscand atat specificul general, cat si contextul particular al fiecarei zone de activitate, dar si necesitatile mecanismului institutional FRF ce trebuie asigurate prin vicepresedinti, au cum responsabilitatea si datoria de a alege, din randul lor, persoanele care pot indeplini atributii clare, concrete, pentru dezvoltarea fotbalului.

Limitarea numarului de mandate pentru membrii CEx
Limitarea numarului de mandate pentru membrii Comitetului Executiv: nicio persoana nu poate detine functia pentru mai mult de 3 mandate.

ARGUMENTE
• Ultimul Congres UEFA, desfasurat in aprilie 2017 la Helsinki, a adus modificarea Statutului UEFA prin limitarea numarului de mandate ale Presedintelui si ale membrilor Comitetului Executiv la numarul de trei. Astfel, propunerea FRF vine sa acorde cadrul de functionare intern cu cel european.

• Limitarea numarului de mandate ale presedintelui FRF (care este si presedintele Comitetului Executiv), reforma propusa de actuala administratie FRF si votata deja de Adunarea Generala, impune extinderea acestei limitari si la nivelul membrilor Comitetului Executiv.

• Principiul consacrat prin introducerea acestei limitari a numarului de mandate constituie un pilon fundamental al bunei guvernante in fotbal.

Promovarea si protejarea standardelor etice si de buna guvernanta
Instituirea unui nou obiectiv principal pentru FRF: promovarea si protejarea standardelor etice si de buna guvernanta in fotbalul romanesc. Acest demers este completat prin introducerea Codului de Etica printre documentele elaborate de Comitetul Executiv (punctul k in cadrul articolului 46).

ARGUMENTE
• Membrii FRF au votat in unanimitate Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din Romania 2015-2020, imbratisand cele 10 valori din cadrul acestuia, toate reunite sub in standardele etice si de buna guvernanta (Iubeste fotbalul, Meritocratie, Integritate, Cooperare si incredere, Autonomie si Subsidiaritate, Buna Guvernanta, Dezvoltare si Performanta, Nu violenta, nu rasism, Fair-Play, Perseverenta). Consacrarea si protejarea acestor valori devin acum, in concret, obiectiv al FRF mentionat in Statut.

• Ultimul Congres UEFA, desfasurat in aprilie 2017 la Helsinki, a adus modificarea Statutului UEFA prin introducerea unui articol dedicat consacrarii standardelor etice si a bunei guvernante drept obiective ale fotbalului european. Astfel, propunerea FRF vine sa acorde cadrul de functionare intern cu cel european.

• Introducerea unui Cod de Etica elaborat cu responsabilitate, coerent si cu aplicabilitate, reprezinta o necesitate imperioasa in contextul dezvoltarii sportive si institutionale a fotbalului romanesc, dar si avand in vedere provocarile actuale din fotbalul romanesc. Totodata, o acordare cu practica internationala, cata vreme FIFA functioneaza respectand un Cod de Etica.

Eficienta sporita in dezvoltarea fotbalului amator si profesionist
Constituirea a doua noi comisii federale, una pentru fotbalul profesionist, alta pentru fotbalul amator. Rolul acestora este de a promova si apara interesele fotbalului si ale cluburilor, profesioniste si amatoare, analizand principalele aspecte legate si formuland propuneri catre FRF cu privire la dezvoltarea fiecarui nivel fotbalistic in parte.

ARGUMENTE
• Fotbalul romanesc are nevoie de doua organisme functionale care sa completeze reprezentarea la nivel decizional a fotbalului amator si profesionist din cadrul Comitetului Executiv cu o implicare la nivel tehnic, prin analiza, elaborare de proiecte si propuneri, activitate continuua si permanenta dedicata fiecarui sector, identificarea mecanismelor pentru finantatorii privati si autoritatile locale la nivel investitional.

• Cele doua nivele, amatori si profesionisti, sunt congruente in piramida fotbalului, astfel ca in plan sportiv nu poate fi conceputa o separare a activitatii de strategie si dezvoltare pe termen mediu si lung, dupa cum exista in plan organizatoric si institutional (FRF-LPF). Prin aceste doua noi comisii, fiecare nivel are parte de o asigurare a specificitatii lui, cu proiecte dedicate si strategii proprii, dar armonizate in beneficiul comun.

Solidaritate financiara la toate nivelurile
Instituirea unui nou obiectiv principal pentru FRF si anume “stabilirea criteriilor de alocare a resurselor prin implementarea si respectarea principiului solidaritatii financiare la toate nivelurile, precum si al solidaritatii financiare intre sportul profesionist si cel amator”.

Argumentele pentru instituirea acestui principiu pot fi consultate pe larg AICI.

Etichetat cu: , , ,
Postat în FOTBAL INTERN

Comenteeeezi?!!

Liga1 - PlayOff 2018
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj3421
2FCSB3221
3CS U Craiova3021
4FC Viitorul232-1
5Astra Giurgiu221-1
6CSM Poli Iasi201-1
Liga1 - PlayOut 2018
Loc Echipa Pct. J +/-
1Dinamo Bucuresti2313
2FC Botosani2110
3FC Voluntari1821
4Concordia Chiajna152-1
5ACS Poli Timisoara142-2
6OSK Sf Gheorghe1220
7Gaz Metan Medias112-2
8Juventus Bucuresti1021