Alianta pentru reorganizarea sportului romanesc pornind de la scoli si universitati!

constantin-caliman-csmAstazi s-au pus bazele unei organizatii nationale care-si propune reorganizarea sportului romanesc intr-un sistem cu baza piramidei in scoli si universitati, cu o finantare adecvata. Ideea a pornit de la Constantin Caliman, presedintele onorific al Asociatiei „Politici Noi ale Sportului in Romania”, care a propus semnarea unui protocol de colaborare si directiile de actiune ale „Aliantei Nationale pentru Dezvoltarea Industriei Sportului”. Document aprobat de reprezentantii confederatiilor si federatiilor nationale sindicale, patronatelor, ai unor federatii nationale sportive, organizatii neguvernamentale, companii romanesti interesate in promovarea sportului.

Discutiile au pornit de la doua cifre: 12.203 elevi si aproape 2000 de studenti implicati in activitatile organizate de asociatiile sportive din scoli si universitati, care trebuie sprijiniti de asociatiile judetene pe ramuri de sport. Un aspect important a fost legat de fondurile financiare reduse, care nu au permis desfasurarea unui numar mai mare de activitati. De aceea sunt necesare, printre altele, reorganizarea sportului in scoli si universitati pana la sfarsitul anului, acordarea de burse motivationale in mediile preuniverstar si universitar pentru cei merituosi, organizarea campionatelor nationale scolare si universitare in parteneriat cu federatiile sporive nationale, finantarea cu 1% din PIB a sportului romanesc, incepand cu anul fiscal 2017, implementarea Contractului Unic de Prestari Servicii Sportive. Si, nu in ultimul rand, aprobarea de catre Parlamentul Romaniei a „Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Sportului in Romania pentru perioada 2016-2032”. Document ce va fi supus unei dezbateri publice, dupa care o delegatie va merge la discutii cu primul ministru Dacian Ciolos si cu conducerile celor doua Camere ale Parlamentului.

S-a vorbit si despre obiective de perspectiva, ca acordarea de terenuri si baze sportive in concesiune pe 49 de ani Federatiilor Sportive Nationale, reabilitarea si modernizarea celor existente, dezvoltarea unei Industrii a Sportului, care ar trebui sa contribuie la PIB-ul national cu 3-5% incepand cu anul 2018, crearea de parghii ca sarcina financiara sa fie transferat in cel mult opt ani de pe umerii statului pe cei ai privatului, prin noua lege a sponsorizarii, facilitati fiscale la achizitia echipamentelor sportive, dezvoltarea conceptului „Sportul, Ambasador al Romaniei”, ce va contribui la o mai buna reprezentare in competitiile internationale.

Din pacate, s-a mentionat doar tangential, intentia MTS de a scoate un mare numar de federatii sportive nationale neolimpice de la bugetare. Initiativa criticata deja de numerosi oameni din lumea sportului.

Postat în DIVERSE

Comenteeeezi?!!

Liga1 - PlayOff 2018
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj50106
2FCSB49108
3CS U Craiova38100
4FC Viitorul35102
5Astra Giurgiu3310-2
6CSM Poli Iasi2410-14
Liga1 - PlayOut 2018
Loc Echipa Pct. J +/-
1Dinamo Bucuresti541420
2FC Botosani40143
3OSK Sf Gheorghe34147
4Gaz Metan Medias30143
5Concordia Chiajna3014-5
6FC Voluntari2714-6
7ACS Poli Timisoara2714-6
8Juventus Bucuresti1714-16