”Tripla pedeapsa”, eliminata din Legile Jocului. EXCLUSIV / M. Beudeanu: ”Pentru un fault facut in suprafata de pedeapsa, in situatie clara de gol, jucatorul nu va mai fi eliminat”

triple-punishmentInternational Football Association Board (IFAB) a hotarat ca, incepand cu sezonul viitor, un jucator care comite, in careul de 16 metri, un fault asupra unui adversar aflat in situatie clara de a marca, sa nu va mai fie eliminat, asa cum prevedea regulamentul pana acum. Fostul arbitru si instructor CORE, Marius Beudeanu, a explicat, insa, la Sport Total FM, in emisiunea ”Fluier Final”, ca un fotbalist va fi sanctionat in continuare cu cartonas rosu daca va comite un fault in situatie de ultim aparator in afara careului sau, in cazul in care aceasta se va petrece in suprafata de pedeapsa, daca arbitrul a considerat ca a incercat sa-si loveasca intentionat adversarul, fara sa aiba vreo legatura cu mingea.

Daca, pana acum, impiedicarea unui adversar aflat intr-o situatie clara de a marca de catre un aparator, se sanctiona automat cu lovitura de pedeapsa, eliminarea jucatorului care a comis greseala respectiva si urma si suspendarea acestuia ca urmare a eliminarii intre 1-3 etape. Era vorba de cele trei pedepse pentru o greseala.

Plecandu-se de la aceasta constatare, cei de la IFAB s-au decis sa faca o diferentiere in ceea ce inseamna greselile care se produc in suprafata de pedeapsa si care sunt sanctionabile cu lovitura de pedeapsa.

Astfel, au propus si s-a si aprobat urmatoarea schimbare: Daca un jucator opreste un adversar aflat intr-o situatie clara de a marca, in mod voit, printr-un fault (o greseala comisa cu picioarele), se va acorda lovitura de pedeapsa, dar jucatorul nu va mai fi eliminat, ci doar avertizat. Deci, pentru un fault in suprafata de pedeapsa, intr-o situatie clara de gol, jucatorul nu va mai fi eliminat, daca va efectua o greseala care se produce printr-un joc incorect al piciorului, piedica, atac prin alunecare, impingere, in incercarea de a juca mingea. Daca arbitrul cosidera ca nu ai avut niciun fel de intentie sau niciun fel de posibilitate de a juca mingea, ci pur si simplu ai incercat sa lovesti adversarul, se va respecta legea de pana acum si se va acorda cartonas rosul.

Daca, spre exemplu, un atacant scapa singur cu portarul advers si, in afara suprafetei de pedeapsa, un adversar vine din spate sau din lateral, efectueaza un atac prin alunecare, nu atinge mingea si produce un fault, oprind adversarul sa marcheze un gol aproape foarte clar, regula ramane valabila. Jucatorul va fi sanctionat cu lovitura libera directa si eliminare. Pentru aceeasi faza, in suprafata de pedeapsa, nu va mai fi eliminare, ci doar avertisment.

Motivatia a fost foarte clara. Nu se poate sanctiona un jucator pentru o greseala cu trei sanctiuni”, a explicat Marius Beudeanu, la Sport Total FM.

Etichetat cu: , , , , ,
Postat în FOTBAL EXTERN

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj542623
2FCSB492620
3U Craiova 1948452619
4Astra Giurgiu422613
5FC Viitorul3826-1
6Sepsi Sfantu Gheorghe37267
7FC Botosani3626-2
8Poli Iasi3426-10
9AFC Hermannstadt3226-3
10Dinamo Bucuresti3226-8
11Gaz Metan Medias3126-7
12Dunarea Calarasi2426-9
13FC Voluntari2126-16
14Concordia Chiajna1826-26