Finala Cupa Romaniei: U Cluj vs Steaua

cupa_romanieiCele doua echipe care se vor infrunta in ultimul act al finalei se incadreaza in tiparul cluburilor cu un potential urias de suporteri, mai ales clujenii care au de partea lor si istoria regionala, fata de stelisti care au in avantajul lor numarul de trofee.

Cum Universitatea Cluj este echipa cu o istorie mai plina, mai exact 96 de ani, vom incepe cu aventura lor in acesta competitie. Prima editie – 1933-1934, a coincis si cu prima participare in finala – o dubla pierduta cu Ripensia Timisoara (2-3 la Timisoara si 0-5 la Bucuresti). S-au jucat doua meciuri, deoarece primul meci a fost contestat de clujeni care au solicitat ca partida sa se joace pe teren neutru.

In acea editie, U Cluj eliminase in competitie pe Maccabi Bucuresti (4-0) in saisprezecimi, pe CA Timisoara (4-2) in optimi, pe Olimpia Satu-Mare (6-1) in sferturi si pe UDR Resita (3-2) in semifinale; singurul meci jucat pe teren propriu a fost cel cu Olimpia, toate jucandu-se in deplasare.

Primul meci al finalei s-a jucat la Timisoara pe data de 8 iulie 1934 in fata a 3.000 de oameni. Echipa lui U arata astfel: Andrei Sepci – Grigore Iancovici, Lazar Sfera – Ioan Ghilezan, Vasile Gain, Ioan Dobosan – Cornel Orza, Silviu Ploesteanu, Pompei Ionas, Victor Surlasi, Andrei Baciu. Pentru clujeni au marcat Ploesteanu (min. 18) si Surlasiu (min. 64), ambii egaland scorul in momentul inscrierii golurilor.

Al doilea meci al finalei s-a disputat pe stadionul ONEF din Bucuresti pe data de 30 septembrie 1934 in fata a 10.000 de spectatori, cu Denis Xifando la centru. Ripensia a castigat cu 5-0 partida, reusind sa-si adjudece prima editie a Cupei din istoria acestei competitii in anul in care a devenit vicecampioana.

Echipa lui U a aratat astfel: Andrei Sepci – Victor Vidrasan, Grigore Iancovici – Marius stefanescu, Vasile Gain, Emil Borgia – Cornel Orza, Silviu Ploesteanu, Pompei Ionas, Victor Surlasiu, Vasile Baciu. Din jucatorii prezenti in finala, doar unul a fost convocat la editia a doua a Cupei Mondiale din 1934 (Italia) – Lazar Sfera, celalalt – Gratian Sepi neparticipand.

A doua finala a Cupei Romaniei jucata de Universitatea Cluj s-a desfasurat in conditii diferite si intr-o conjunctura potrivnica oricarui eveniment social, mai ales cel de fotbal. Se intampla in editia 1941-1942, a noua din istorie si penultima inainte de a fi intrerupa de izbucnirea razboiului pe teritoriu romanesc.

Atunci, Rapid Bucuresti a castigat a saptea Cupa din istorie, a sasea din celebrul sir consecutiv (1936-1942), cu cea mai mare diferenta de scor din istoria finalelor, un 7-1 categoric in fata Universitatii. Lucrul diferit e ca in acea vreme Universitatea avea sediul la Sibiu, deoarece Clujul fusese integrat in Ungariei fasciste, ca urmare a Dictatului de la Viena.

In acea editie, U Cluj eliminase din competitie pe UA Brasov (1-0) in saisprezecimi, pe Juventus Bucuresti (2-1) in optimi, pe Chinezul Timisoara (5-2) in sferturi si pe Mica Brad (4-1) in semifinale. in acel sezon, campionatul a fost castigat de Rapid, dupa ce eliminase in semifinale pe U, dar nu a fost recunoscut oficial, din cauza problemelor de organizare cauzate de razboi.

Meciul s-a jucat pe 9 august 1942, pe stadionul Venus din Bucuresti in fata a 10.000 de spectatori, la centru fiind arbitrul Mielu Petrescu din localitate. Rapidul a castigat cu 7-1 la finalul celor 90 de minute, dupa ce la pauza scorul era 1-0. Singurul gol marcat de clujeni a fost inscris de Olimpiu Medrea in minutul 63 (la scorul de 1-4).

Pentru Universitatea Sibiu au jucat: Aurel Boros – Nicolae Bretoteanu, Mircea Medrea – Octavian Chirila, Ovidiu Chirila, Dumitru Jifcovici – Ioachim Moldoveanu, Coriolan Coman, Toni Dascalu, Olimpiu Medreanu, Emil taranu. Din pacate, un nou trofeu ratat pentru clujenii mutati conjunctural la Sibiu.

A treia calificare in finala Cupei Romaniei a adus si prima intalnire directa intre cele doua finaliste din actuala editie, dar sub alt nume (Steaua – CSCA Bucuresti, respectiv U – CSU Cluj). Se intampla in editia 1948-1949, a doua de dupa razboi si a douasprezcea din istorie.

Fata de clujeni care erau la a treia aparitie in finala, bucurestenii au ajuns in premiera in finala acestei competitii (fiind si primul trofeu castigat in istorie, la doi ani dupa infiintare). Stelistii de atunci au eliminat pe Hartia Piatra-Neamt (7-1) in saisprezecimi, pe Arsenal Sibiu (3-0) in optimi, pe CFR Bucuresti (2-1) in sferturi si pe CFR Sibiu (5-0) in semifinale.

De partea cealalta, clujenii au scos din competitie urmatoarele echipe: pe CFR Targu-Mures (3-2) in saisprezecimi, pe RATA Targu-Mures (1-0) in optimi, pe CFR Timisoara (1-0) in sferturi si ICO Oradea (1-0) in semifinale. Interesant e ca singurul meci pe teren propriu l-a avut la Timisoara si toate cele trei victorii au venit dupa acelasi scor (de 1-0).

Meciul finala s-a jucat pe 19 decembrie 1949, pe stadionul ICAS din Bucuresti in fata a 12.000 de spectatori, arbitrul de centru fiind Adalbert Kincs din Lugoj. Acest meci este consemnat in istorie drept cea mai intarziata finala din punct de vedere calendaristic (cu sase zile inainte de Craciun) si prima arbitrata de un arbitru din afara Bucurestiului.

Francisc Ronnay, antrenorul echipei Armatei a folosit la acel meci urmatorii jucatori: Traian Ionescu – Alexandru Apolzan, Adalbert Androvici, stefan Rodeanu – stefan Balint, stefan Onisie – Anton Fernbach Ferenczi, Gavril Serfozo, Andrei Frentz, Nicolae Dragan, Petre Moldoveanu.

Bucurestenii au deschis scorul in minutul 39 prin Moldoveanu, fiind egalati de Zehan in repriza secunda (min. 68), iar golul decisiv a fost reusit de Fernbach Ferenczi cu un sfert de ora inainte de finalul meciului.

Antrenorul clujenilor, Iuliu Baratky a folosit la acel meci urmatoarea echipa: Vasile Cristea – Emeric Ioanovici, Mircea Luca, Mircea Tarau – Gheorghe Craciun, Lucian Tarut – Iosif Lutz, Ilie Copil, stefan Kovacs (schimbat cu Silviu Avram), Tomescu (schimbat cu Mircea Biolan), Justin Zehan. De mentionat ca acel stefan Kovacs din echipa lui CSU era nimeni altul decat viitorul antrenor al Ajax-ului din anii 70.

Dupa acest episod, cele doua echipe s-au mai intalnit in Cupa Romaniei doar in urmatoarele conjuncturi:
– 22 noiembrie 1956 – stiinta Cluj – CCA 1-5 (0-0) (optimi de finala) – Cluj
– 16 iunie 1971 – U Cluj – Steaua 2-2 (2-1) (semifinale – tur) – Cluj
– 23 iunie 1971 – Steaua – U Cluj 4-0 (2-0) (semifinale – retur) – Bucuresti
– 24 iunie 1973 – Steaua – U Cluj 1-0 (1-0) (sferturi de finala) – Brasov
– 3 decembrie 1980 – Steaua – U Cluj 4-1 prelungiri (0-1, 1-1 final) (optimi de finala) – Bucuresti
– 18 noiembrie 1998 – Steaua – U Cluj 3-0 (0-0) (optimi de finala) – Brasov
– 13 octombrie 2004 – Universitatea Cluj – Steaua Bucuresti 1-0 (0-0) (saisprezecimi de finala) – Cluj

Ultimul meci dintre U Cluj si Steaua Bucuresti a consemnat prima si singura victorie a clujenilor intr-un meci de Cupa Romaniei in fata Stelei. Se intampla in urma cu 11 ani si 7 luni; mai exact pe 13 octombrie 2004, pe fostul Ion Moina din Cluj, U Cluj elimina pe Steaua in saisprezecimile de finala ale editiei 2004-2005, in fata a 20.000 de suporteri. Robert Dumitru a arbitrat acea partida incepand cu orele 14.00.

U Cluj (divizionara secunda la acea vreme) antrenata de Marin Ion a folosit urmatoarea echipa: Lorant Farkas – Octavian Abrudan, Zsolt Szilagyi, Rares Soporan – Razvan Damian, Gabriel Giurgiu (55 – Rares Sancira), Marius Popescu (82 – Emil Jula), Laurentiu Opriceana, Razvan tarlea – Janos Szekely (88 – Marius Suller), Dorin Goga.

Golul calificarii a fost inscris de catre Janos Szekely in minutul 85, care patru ani mai tarziu a ajuns sa joace chiar pentru Steaua, la fel ca si Octavian Abrudan. Dintre jucatorii mentionati mai devreme, trei se regasesc in organigrama clubului – Marius Suller – ca secund al luI Adrian Falub, respectiv Zsolt Szilagyi si Marius Popescu – directorul sportiv si managerul Centrului de Copii si Juniori de la U Cluj.

De partea cealalta, Walter Zenga – antrenorul Stelei la acel meci – a jucat cu urmatorii oameni: Martin Tudor – Petre Marin, Eugen Baciu, Nana Falemi, Mihai Nesu – Adrian Pitu (82 – George Ogararu), Florin Lovin, Gabriel Bostina – Daniel Oprita – Cristian Ciocoiu (46 – Dorinel Munteanu), Daniel Oprita. Singurul jucator in activitate din cei mentionati mai devreme este Florin Lovin, ultima data la Chiajna.

Per total, in Cupa Romaniei, pana la finala Cupei Romaniei din 31 mai 2015, s-au disputat opt meciuri intre Steaua si U Cluj (incluzand si ultimul act din 1949), din care putem consemna 5 victorii ale Stelei, 2 remize si o singura victorie a clujenilor la ultima intalnire in competitie. Golaverajul ii avantajeaza pe stelisti cu 21 la 6.

De cele mai multe ori s-au intalnit in faza optimilor de finala (de trei ori), de fiecare data calificandu-se Steaua. Un singur meci a fost decis in prelungiri in 1980, in aceeasi faza – optimile de finala, dupa un 1-1 la finalul minutelor regulamentare si un 4-1 de partea Stelei.

in trei din cele sapte editii in care s-au intalnit, stelistii au reusit sa ridice trofeul Cupei. Cele mai multe meciuri s-au jucat la Bucuresti si Cluj (cate trei), iar de fiecare data cand ardelenii au jucat pe teren propriu au reusit sa le marcheze un gol stelistilor. Rezultatul de la pauza s-a terminat de cele mai multe ori la egalitate – 3 (toate cu scorul de 0-0), de fiecare data in afara Bucurestiului (la Cluj de doua ori si la Brasov o data).

A patra si ultima calificare in ultimul act al competitiei pentru clujeni a adus cu sine si castigarea singurului trofeu din istoria clubului. Se intampla in a 27-a editie, 1964-1965, cand stiinta Cluj invingea cu 2-1 pe Dinamo Pitesti in finala, singura finala a competitiei in care Nicolae Dobrin a fost protagonist direct pe teren fara a fi decisiv pentru pitesteni, fiind schimbat in minutul 62.

in acea editie, stiinta Cluj a eliminat din competitie pe CSM Resita (2-1) in saisprezecimi, pe Farul (2-1) in optimile de finala si pe ASA Tg. Mures (3-1) in sferturi de finala. Semifinalele i-au adus pe cei de la Progresul ca adversari cu care au remizat 2-2 in prelungiri (dupa 0-0 la pauza si 1-1 in timp regulamentar) calificandu-se in finala, doar pe baza regulei echipei cu varsta mai mica (in cazul unei egalitati la general). Toate meciurile clujenilor au fost jucate in deplasare, prima data la Resita, apoi la Brasov, Hunedoara, din nou Brasov si finala la Bucuresti.

Acel meci s-a jucat pe 11 iulie 1965, pe stadionul Republicii din Bucuresti, in fata a 30.000 de spectatori. Brigada de arbitri a fost una bucuresteana condusa de Nicolae Mihailescu la centru, Alexandru Parvu si Marin Nita pe benzi. Clujenii au deschis scorul in minutul 11 prin Campeanu, dublat fiind de Ivansuc in minutul 55, golul de onoare al pitestenilor fiind inscris de Mihail turcan.

Fostul portar – Andrei Sepci (integralist in poarta studentilor la prima finala de Cupa din 1934) s-a regasit in postura de antrenor al lui U Cluj, folosind urmatorul lot de jucatori: Simion Mogut – Paul Marcu, Traian Georgescu, Paul Grajdeanu, Remus Campeanu (C) – Vasile Alexandru, Mircea Nesu – Nicolae Szabo, Zoltan Ivansuc, Mihai Adam, Ioan Suciu.

Din lotul castigator al clujenilor mai faceau parte urmatorii: secundul Robert Cosmoc, portarul Cristian Ringheanu, fundasii Dan Anca, Iosif Szoke, mijlocasii Doru Birsan, Nicolae Mustatea, atacantii Marius Bretan, Ion Muresan, Nicolae Pirvulet. Legat de acea finala, Mihai Adam avea nunta programata in acea zi, dar a trebuit sa-si contramandeze evenimentul pentru ziua urmatoare la Campia-Turzii, unde au participat toti jucatorii si antrenorii.

Dupa acea finala, clujenii au participat pentru prima data in istoria lor intr-o competitie importanta europeana – Cupa Cupelor – a cincea editie cu prezenta romaneasca, editie castigata de Borussia Dortmund in premiera.

in acel sezon, 1965-1966, stiinta a eliminat in faza preliminara pe Wiener Neustader cu 1-0 si 2-0, ajungand sa joace cu celebra echipa Atletico Madrid, pierzand fara sa marcheze cu 0-2 si 0-4. Luis Aragones a jucat in ambele partide si a marcat unul dintre goluri.

Remus Campeanu amintea intr-un interviu ca dupa evolutia din dubla cu madrilenii, colegul sau Zoltan Ivansuc a fost ofertat de catre un impresar pentru un transfer la Real Madrid cu o suma de 200.000 de dolari (de amintit ca era vorba de anii 60) si clujeanul a refuzat, deoarece a vrut sa termine Facultatea de Medicina si sa ramana la Cluj, stiind ca nu avea alte obligatii.

Etichetat cu: , , ,
Postat în Cupa Romaniei, FOTBAL INTERN

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj542623
2FCSB492620
3U Craiova 1948452619
4Astra Giurgiu422613
5FC Viitorul3826-1
6Sepsi Sfantu Gheorghe37267
7FC Botosani3626-2
8Poli Iasi3426-10
9AFC Hermannstadt3226-3
10Dinamo Bucuresti3226-8
11Gaz Metan Medias3126-7
12Dunarea Calarasi2426-9
13FC Voluntari2126-16
14Concordia Chiajna1826-26