EXCLUSIV / Viorel Duru: ”S-a schimbat sanctiunea care se va aplica cluburilor. Atunci cand s-a votat acest sistem, am spus ca sistemul este doar aparent mai relaxat, este doar o amanare a mortii subite.”

Viorel-Duru-sptfmInvitat in emisiunea ”Executii in direct”, de la Sport Total FM, Viorel Duru, directorul Administratiei de Licentiere din cadrul FRF, a explicat in ce constau modificarile din cadrul regulamentului de licentiere. Duru a spus ca echipele nu vor mai fi retrogradate direct, ci depunctate, ceea ce inseamna doar o ”amanare a mortii subite”. Acesta a enuntat si criteriile in urma carora cluburile vor fi sanctionate.

Sunt directorul Administratiei de Licentiere din cadrul FRF. Seful de comisiei este alta persoana. Sistemul de licentiere are doua componente: o administratie de licentiere, care e condusa de mine, si doua comisii de luare a deciziilor, Comisia de prima Instanta si Comisia de Apel, ambele fiind conduse de doua persoane diferite.

Regulamentul de licentiere nu s-a schimbat, sunt aceleasi prevederi, in schimb s-a schimbat sanctiunea care se va aplica cluburilor. Pana acum, cluburile erau retrogradate, incepand cu sezonul 2015-2016 cluburile nu mai sunt retrograde, ci sunt santionate (penalitati financiare si depunctare). Criteriile sunt 5 la numar, cel sportiv, de infrastructura, de personal, juridic si cel financiar, acesta din urma fiind cel mai important.

Pentru primele patru criterii, daca nu sunt indeplinite cerintele minime se dau sanctiuni financiare, de la 5000 la 50.000 de lei. Daca Comisia de Fond constata ca nu sunt indeplinite aceste cerinte. Dar poti sa de duci in Apel si e posibil sa ti se micsoreze amenda. Pe criterii financiare, sanctiunea este depunctarea. Aici exista si trei criterii care pot duce la depunctarea cu 3 puncte, ca maximum e depunctarea cu 9 puncte. Daca pana la Apel indeplinesti conditiile ti se poate deduce un punct din trei. Daca nu indeplinesti nici la Apel ti se mai ia un punct pana cand ajungi si la -12 …

Atunci cand s-a votat acest sistem, am spus ca sistemul este doar aparent mai relaxat, este doar o amanare a mortii subite. Cu adevarat important este ca s-a modificat termenul de achitare al datoriilor, pt Liga 1, sunt doua tipuri de licenta: Licenta UEFA, termen pana la 31 martie, iar Licenta de Liga 1, termen pana la 30 aprilie. Adica se mai castiga o luna, dar adio cupe europene.

S-a introdus monitorizarea financiara a cluburilor pe perioada competitionala asa cum face si UEFA. Termenele sunt aceleasi, conditiile sunt aceleasi, sanctiunea difera. La UEFA se poate ajunge si la excludere din competitiile europene un an din urmatorii trei, daca te califici, iar la FRF am introdus tot depunctarea. La 30 iunie trebuie sa faci raportarea financiara si sa arati ca nu ai datorii intra in monitorizare si trebuie sa faca dovada ca pana la 30 septembrie a achitat datoriile. Daca nu e sanctionat cu 1 punct. Urmeaza un alt termen, la 31 octombrie. Daca nici atunci nu achita e sanctionat cu 2 puncte, total 3 puncte ii pot fi luate unei echipe in plin sezon din cauza neachitarilor acestor datorii. Daca nici la termenul de Apel nu faci dovada ca ai platit aceste datorii ti se refuza licenta. Pana acum nu s-a intamplat ca un club sa ajunga aici. Rectific un pic, primul termen este 31 martie, unde avem sanctuinea cu 50.000, la 31 aprilie avem e sanctiunea cu trei puncte, iar la Apel avem pierderea licentei, toate fiind legate de criteriul financiar.

Noi nu evaluam toate datoriile pe care le are un club, ci numai cele care sunt legate de fotbal (transferuri intre cluburi si datoriile catre angajati, care sunt in regulamentul de licentie, adica jucatori, staff tehnic si o parte din personalul administrativ). Datoriile catre bugetul Statului nu le mai evaluam de 2 ani de zile. Evaluam strict datoriile catre bugentul Statului aferent salariilor, adica impozitul si contributiile sociale, adica tot ce se leaga de activitatea de fotbal. A fost un caz, chiar Dinamo, a primit licenta de la UEFA, dar dupa 2 saptamani a intrat in insolventa pentru ca aveau datorii catre bugetul local, din taxa pe publicitate, dar care nu avea legatura cu evaluarea pe care o faceam noi”, a declarat Viorel Duru la Sport Total FM.

Etichetat cu: , , ,
Postat în FOTBAL INTERN

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj542623
2FCSB492620
3U Craiova 1948452619
4Astra Giurgiu422613
5FC Viitorul3826-1
6Sepsi Sfantu Gheorghe37267
7FC Botosani3626-2
8Poli Iasi3426-10
9AFC Hermannstadt3226-3
10Dinamo Bucuresti3226-8
11Gaz Metan Medias3126-7
12Dunarea Calarasi2426-9
13FC Voluntari2126-16
14Concordia Chiajna1826-26