Istoricul confruntarilor dintre Romania si Danemarca

Romania-Danemarca-2003Romania si Danemarca s-au intalnit de mai multe ori decat este lasat sa mentionam de catre Comisia de Statistica a FRF. Din cele 33 de meciuri sterse ca fiind ale nationalei olimpice sau divizionare, 7 au fost cu Danemarca si au tinut exclusiv de Jocurile Olimpice si procesul de calificare la turneul final de fotbal al acestei competitii. Jos, enumar lista acestor meciuri:

  1. 23 iunie 1963 – Copenhaga – calificari JO 1964 – deplasare – 3-2 (1-1) – victorie
  2. 3 noiembrie 1963 – Bucuresti – calificari JO 1964 – teren propriu – 2-3 (2-2) – infrangere
  3. 28 noiembrie 1963 – Torino – calificari JO 1964 – neutru – 1-2 (1-0) – infrangere
  4. 10 octombrie 1971 – Copenhaga – calificari JO 1972 – teren propriu – 2-1 (2-0) – infrangere
  5. 21 mai 1972 – Bucuresti – calificari JO 1972 – teren propriu – 2-3 (0-1) – infrangere
  6. 4 iunie 1975 – Bucuresti – calificari JO 1976 – teren propriu – 4-0 (1-0) – victorie
  7. 18 iunie 1975 – Copenhaga – calificari JO 1976 – deplasare – 2-1 (1-0) – victorie

7 partide – 3 victorii – 4 infrangeri – 16 goluri marcate – 12 goluri primite

Oficial, sunt inregistrare 8 meciuri intre nationalele Romaniei si Danemarcei. Pana sa facem un inventar al acestor, sa il prezentam mai intai pe primul acceptat de toti statiscienii si istoricii de specialitate. Ironic, s-a intamplat fix acum 40 de ani si o luna pe 13 octombrie 1974 si s-a terminat cu o remiza alba (0-0). Stadionul Parken din Copenhaga a gazduit peste 15.000 de spectatori care au urmarit cele doua echipe nationale in cadrul calificarilor pentru Campionatul European din 1976.

Romania, antrenata de Valentin Stanescu la acel meci a inceput cu urmatoarea formula: N. Raducanu – Cheran, D. Antonescu, A. Satmareanu, Anghelini – Lita Dumitru, C. Dinu (C), R. Nunweiller – Iordanescu, Kun, M. Lucescu (min. 80 – Troi). Capitanul Cornel Dinu de la Dinamo a primit un galben in minutul 40; rezerve nefolosite au fost Silviu Iorgulescu – portar, Augustin Deleanu, Aurica Beldeanu si Vasile Dobrau. Cei mai multi titulari au venit de la Dinamo – 5 (Cheran, Satmareanu, Dinu, Lucescu, Nunweiller). Pentru Kun, legitimat la FC Bihor in acea perioada, a fost a 10-a selectie sub tricolor.

Partida retur a reprezentat o descatusare pentru echipa nationala, tricolorii castigat cu un categoric 6-1 pe stadionul 23 August din Bucuresti in fata a aproximativ 60.000 de spectatori. Acest eveniment se intampla pe 11 mai 1975 si spre deosebire de partida tur, Anghel Iordanescu a ramas rezerva. Romania a inscris de sase ori la rand prin D. Georgescu (28, 76), Z. Crisan (40, 59), Lucescu (83) si Dinu (85), Peter Dahl inscriind golul de onoare un minut mai tarziu. Pentru Dudu Georgescu si Zoltan Crisan au fost primele duble la nationala; pentru Cornel Dinu si Mircea Lucescu penultimele goluri la nationala.

Echipa Romaniei a aratat astfel: N. Raducanu – Cheran, A. Satmareanu, G. Sandu, Anghelini – C. Dinu (C), Lita Dumitru (min. 80 – Balaci), Dobrin (min. 80 – Kun) – Z. Crisan, D. Georgescu, M. Lucescu. In afara de actualul selectioner, rezerve au mai fost – Silviu Iorgulescu – portar si Stefan Sames. La fel ca in partida de la Copenhaga, cei mai multi tricolori erau dinamovisti – 6 (Cheran, Satmareanu, Sandu, Dinu, Georgescu, Lucescu). Pentru Cornel Dinu a reprezentat a 50-a selectie ca international.

Campania de calificare s-a terminat cu ratarea calificarii la turneul final al Europeanului din 1976 organizat de Iugoslavia in favoarea Spaniei care a castigat grupa 4 si a ajuns pana in sferturi. Trebuie mentionat ca Morten Olsen a fost integralist in ambele meciuri (mentionate mai sus) in calitate de jucator al lui Cercle Brugge.

Urmatoarea ciocnire romano-daneza a avut loc la inceputul anilor 80 cand fiecare din reprezentative a jucat pe terenul celeilalte in partide amicale. Primul episod s-a intamplat in 1981, la Copenhaga la data de 18 aprilie, gasind-o pe Danemarca in postura de castigatoare cu 2-1, pe acelasi stadion Parken (in fata a peste 11.500 de spectatori). Romanii au deschis scorul prin Camataru imediat dupa pauza, ca apoi Allan Simonsen (fost Balon de Aur al Europei in 1977) sa egaleze din penalti patru minute mai tarziu si in final Lars Bastrup sa inscrie golul victoriei in min. 80.

Acelasi Valentin Stanescu, la 3-lea duel cu Danemarca a folosit urmatoarea echipa: C. Gheorghe – Negrila, C. Dinu (C), Sames, Ungureanu – Balaci, Beldeanu, Iordanescu – Z. Crisan, Camataru, M. Raducanu. Cei mai multi titulari veneau de la Universitatea Craiova – 6 (Negrila, Ungureanu, Balaci, Beldeanu, Crisan, Camataru). Dintre internationali, urmatorii au atins cifre rotunde la partida din 1981: Cristian Gheorghe – 10, Zoltan Crisan – 40, Anghel Iordanescu – 60. La danezi, capitan a fost Morten Olsen, selectionerul de azi, aflat la al doilea meci ca si lider cu banderola.

Episodul revansa s-a petrecut un an mai tarziu la 1 septembrie 1982, pe stadionul 23 August din Bucuresti la ultimul meci amical inaintea campaniei de calificare pentru Europeanul francez din 1984, la care s-a calificat echipa nationala cu un nou antrenor – Mircea Lucescu. La partida au asistat 50.000 de spectatori si Romania a castigat prin golul lui Balaci – capitanul echipei – din minutul 7.

La episodul 10 ca selectioner, Mircea Lucescu a folosit urmatorii jucatori: Duckadam – Rednic, Iorgulescu, Sames (min. 80 – Andone), Ungureanu – Ticleanu, Boloni, Balaci (C), Klein – Gabor (min. 63 – Cartu), Camataru (min. 46 – M. Sandu). Cei mai multi jucatori veneau de la Universitatea Craiova – 5 (Ungureanu, Ticleanu, Balaci, Cartu, Camataru). Trei jucatori au atins cifra de 10 selectii la acel meci – Rednic si Klein de la Corvinul, pupilii lui Lucescu si actualul sef al LPF-ului, „studentul” Gino Iorgulescu. Pentru Duckadam a fost debutul in calitate de international, pe atunci legitimat la UTA Arad.

Urmatoarea dubla intalnire a marcat transformarea unei generatii – tranzitia unei perioade istorico-sociale – un context care poate fi asemanator (exagerat ce-i drept) celor intamplate zilele astea. Ambele partide au avut loc in 1989 si s-au desfasurat in cadrul campaniei de calificare pentru Cupa Mondiala din 1990 organizata in Italia. Cei mai batrani dintre noi isi aduc aminte de aceste meciuri si noi vom incerca sa le aducem aminte celor tineri un moment important, aparent scos din vedere privind istoria generatiei 94.

Ambele partide s-au desfasurat una dupa alta exact in toamna anului schimbarii de regim. Primul meci a avut loc in Danemarca, pe deja clasicul Parken in fata a peste 45.000 de spectatori la data de 11 octombrie 1989. Danezii au invins cu un categoric 3-0, avandu-i marcatori pe Kent Nielsen (4), Brian Laudrup (27), Flemming Povlsen (84). In acel moment, acestia erau calificati la Mondiale.

Emeric Jenei a folosit introdus urmatorii fotbalisti in acel meci. Lung (C) – Rednic, Iovan, Andone, Klein – Sabau (min. 64 – D. Lupu), G. Popescu, Rotariu, Hagi – Mateut, Camataru. Sabau a fost primul avertizat, iar Rednic a fost eliminat dupa doua cartonase galbene, ultimul in minutul 86. Cei mai multi jucatori erau dati de Dinamo – 6 (Rednic, Andone, Klein, Sabau, Lupu, Mateut), dintre care il remarcam pe Mircea Lucescu cu 70 de meciuri. Danut Lupu a debutat ca international in acel meci.

Partida retur a adus calificarea mult asteptarea – dupa o pauza de 20 de ani la o noua editie de Cupa Mondiala (faza de turneu final). La data de 15 noiembrie 1989, Romania a batut cu 3-1 Danemarca pe stadionul Steaua in fata a 28.000 de spectatori in meciul care a schimbat soarta unei generatii de fotbalisti si cu o luna inainte de schimbarea unui sistem (cel putin la nivel teoretic si istoric).

Marcatorul ultimului gol din partida tur Povlsen a deschis scorul in minutul 6, ca apoi Balint si Sabau sa aduca in avantaj echipa Romaniei dupa golurile lor in min. 25 si 37. Balint a decis soarta meciului si calificarii in minutul 60 cand a inscris pentru 3-1. Pentru Balint a fost prima dubla la echipa nationala.

Nea Imi a folosit urmatoarea formula: Lung (C) – Petrescu, Andone, Iovan, Rotariu – Sabau, G. Popescu, D. Lupu, Hagi – Lacatus (min. 76 – Mateut), Balint (min. 86 – Ungureanu). Balint si Rotariu au fost avertizati, iar Hagi eliminat in minutul 62. Cei mai multi internationali erau legitimati la Steaua – 8 (Lung, Petrescu, Iovan, Rotariu, Hagi, Lacatus, Balint si Ungureanu). Silviu Lung s-a aflat atunci la al 10-lea meci cu banderola de capitan din primul minut, iar Rotariu la a 10-a selectia ca international.

Cu aceasta victorie, Romania a terminat grupa 1 europeana de calificare la Cupa Mondiala pe primul loc cu 9 puncte obtinute in 6 partide (4 victorii – 1 egal – 1 infrangere – golaveraj 10-5); punctajul era diferit – doua la victorie, unul la egal. Dupa 20 de ani, Romania avea din nou un lot prezent la un turneu final de Campionat Mondial.

Insa, trebuie sa subliniem si contextul istoric al adversarilor – in 1992 acestia au devenit campioni europeni dupa ce ratasera calificarea si au participat ca invitati din partea UEFA (din lotul castigator au jucat in cele doua meciuri din 1989 urmatorii 8: P. Schmeichel, Sivebaek, K. Nielsen, L. Olsen, Povlsen, fratii Laudrup, Elstrup.

Incheiem cu un moment trist din istoria nationalei Romaniei, moment care a schimbat traseul unei alte generatii de fotbalisti care a preluat mostenirea unor asteptari mult prea mari lasat de grupul lui Hagi, Petrescu si Popescu. Lucru care s-a vazut, s-a dezbatut, s-a realizat si s-a trecut peste, la fel ca toate lucrurile peste care cade timpul. E vorba despre momentul calificarilor la Europeanul portughez din 2004.

Primul meci al acelei campanii cu Danemarca a fost un fiasco total, momentul 29 martie 2003 ramand pentru multi microbisti ca una dintre cele mai flagrante umilinte ale echipei nationale. Atunci Romania pierdea pe un teren nisipos al fostului National in fata a peste 55.000 de oameni cu 2-5; interesant, erau aceiasi antrenori ca si acum – Iordanescu la gazde si Morten Olsen la oaspeti.

Iordanescu a inceput astfel: Lobont – Contra, G. Popescu (C), Chivu, Filipescu – Codrea (min. 62 – Reghecampf), Radoi, D. Munteanu – Pancu (min. 67 – F. Bratu), I. Ganea, Mutu. Rezerve nefolosite au fost: Bogdan Stelea – portar, Razvan Rat, Adi Iencsi, Alin Stoica, Adi Mihalcea – jucatori de camp. Mutu, Filipescu si Contra au primit cartonas galben; Reghecampf era singurul jucator debutant, Mirel Radoi prindea selectia 20 si doi jucatori reuseau sa-si mai adauge un meci in palmaresul lor de peste 100 de partide – Gica Popescu si Dorinel Munteanu. Insa pentru unul din acestia a fost si ultimul – Gheorghe Popescu retragandu-se din cariera internationala dupa acest meci – 115.

In caseta tehnica s-au inregistrat sapte goluri: Mutu a deschis scorul in minutul 5, Rommedahl a egalat in min. 8; dupa pauza, Dorinel Munteanu a readus Romania in avantaj in min. 47, un avantaj pierdut dupa patru goluri consecutive ale oaspetilor – Gravesen (53), Tomasson (71), Contra (73 – autogol), Rommedahl (90+2). Pentru Dorinel a fost ultimul gol – 16 la echipa nationala.

Ultimul meci pe care il voi aminti este si ultimul meci care a avut loc intre cele doua echipe, cu cel mai mare impact emotional privind tensiunea din timpul si de dupa meci. Se intampla intr-o zi de 10 septembrie in acelasi an 2003. In ultimul meci din cadrul calificarilor pentru Euro 2004, in fata a peste 42.000 spectatori veniti pe stadionul Parken din Copenhaga, Danemarca remiza in-extremis 2-2 cu nationala Romaniei.

Tomasson a deschis scorul din penalti in min. 35, oaspetii au revenit prin Mutu si Pancu in min. 61 si 72, iar Laursen cu concursul prelungirii interminabile a meciului de catre Urs Meier, a egalat in minutul 5 de prelungire, trimitand astfel Danemarca la turneul final si Norvegia in play-off. A fost a doua ratare a calificarii consecutiva a nationalei Romaniei dupa episodul Slovenia 2001.

„Generalul” a folosit urmatorul „unsprezece”: Lobont – Stoican, Iencsi, Chivu (C), Rat – F. Dumitru (min. 70 – F. Cernat), Radoi, Pancu, D. Munteanu – I. Ganea (min. 66 – F. Bratu), Mutu (min. 90+2 – Soava). Rezerve nefolosite au fost: Bogdan Stelea – portar, Iulian Miu, Paul Codrea, Daniel Oprita – jucatori de camp. Dorinel, Rat si Mutu au fost avertizati cu galben. La gazde, era tot Morten Olsen selectioner.

Cu aceasta echipa, Romania a terminat grupa a doua de calificare la Euro 2004 pe locul 3, avand cel mai mare numar de goluri marcate – 21 si cel mai mic numar de goluri primit – 9, la fel ca Danemarca, dar din cauza rezultatelor directe (fiindca Norvegia avea +4 la golaveraj), 0-1 si 1-1, Norvegia a prins locul de play-off, care a ratat totusi calificarea la turneul final dupa un 1-5 la general cu Spania care s-a calificat la turneul iberic din 2004.

Contabilizand ceea ce vorbit mai sus despre intalnirile romano-daneze la nivel de echipa nationala – vorbim despre:

8 partide – 3 victorii – 2 egaluri – 3 infrangeri – 15 goluri marcate – 14 goluri primite

Revenind la meciul de marti, Anghel Iordanescu si Morten Olsen se vor intalni pentru a treia oara ca selectioneri ale echipelor nationale pe care le-au reprezentat ca jucatori; s-au intalnit si ca jucatori de doua ori. Din orice prisma am privi, Morten Olsen e neinvins in fata lui Iordanescu.

Razvan Rat e singurul international din lotul actual al Romaniei care a mai jucat impotriva Danemarcei (in 2003 la acel dramatic 2-2 de la Copenhaga); niciun danez nu a mai evoluat contra Romaniei, nici macar Lars Jacobsen – veteranul lotului cu 71 de selectii la 35 de ani, debutant in 2006.

Etichetat cu: , ,
Postat în Amicale, NATIONALA

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj542623
2FCSB492620
3U Craiova 1948452619
4Astra Giurgiu422613
5FC Viitorul3826-1
6Sepsi Sfantu Gheorghe37267
7FC Botosani3626-2
8Poli Iasi3426-10
9AFC Hermannstadt3226-3
10Dinamo Bucuresti3226-8
11Gaz Metan Medias3126-7
12Dunarea Calarasi2426-9
13FC Voluntari2126-16
14Concordia Chiajna1826-26