Justin Stefan recomanda un proiect comun LPF si FRF pentru revitalizarea fotbalului juvenil

Justin-Stefan-sptfmDeclinul fotbalului romanesc este un proces care s-a acutizat in ultimii ani, iar penuria de centre de copii si juniori si atentia insuficienta acordata competitiilor juvenile sunt considerate hibele de la temelia problemei. Din acest motiv, secretarul general al LPF, Justin Stefan a luat atitudine propunand pe blogul personal o strategie comuna a FRF si LPF pentru formarea tinerilor fotbalisti.

Redam mai jos solutia propusa  de Justin Stefan:

„Nu incetez sa ma minunez cand vad ce prostii debiteaza unii si altii despre dezvoltarea fotbalului juvenil. Nu avem nevoie de experimente atata timp cat exista o serie de exemple de bune practici pe care le putem prelua cu usurinta din alte tari europene.

Totul pleaca de la viziunea si filozofia FRF, LPF si a cluburilor de fotbal in privinta formarii tinerilor fotbalisti. E nevoie de o viziune comuna care, din pacate, la acest moment lipseste cu desavarsire. E momentul ca actorii implicati in fotbal sa inceapa dialogul in privinta formarii jucatorilor tineri pentru a asigura, in viitor, sustenabilitatea fotbalului romanesc.
La nivel european, o academie de fotbal consuma in medie 6% din bugetul anual al unui club, ceea ce inseamna ca prin rezultatele obtinute, respectiv formarea de jucatori profesionisti pentru prima echipa a clubului, academie creeaza o valoare economica adaugata si reprezinta, mai degraba, o sursa de venit decat o cheltuiala. Asadar nu e vorba de cheltuieli imense pentru a-ti asigura viitorul fotbalistic.

Iata, pe scurt, cum vad eu lucrurile:

1. Definirea unei viziuni si filozofii comune de catre FRF, LPF si cluburile de fotbal pentru formarea tinerilor fotbalisti. Obiectivul este comun si sper eu clar pentru toata lumea: formarea fotbalistilor profesionisti pentru echipele de club si echipa nationala a Romaniei.
2. Desi e un cliseu, avem nevoie de antrenori buni pentru a forma jucatori buni, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne aplecam asupra formarii profesionale a antrenorilor care se ocupa de jucatorii tineri.
3. Impreuna cu autoritatile publice centrale si locale, FRF, LPF si cluburile de fotbal (mai ales cele din Liga I si Liga a 2-a) trebuie sa se implice in dezvoltarea infrastructurii si a facilitatilor pentru formarea tinerilor fotbalisti.
4. Instituirea obligativitatii pentru cluburile din primele doua ligi de a avea academii de fotbal. Se vor stabili standarde cantitative si, mai ales, calitative pentru academiile de fotbal in ceea ce priveste personalul si infrastructura urmand ca acestea sa fie implementate in cadrul unui sistem de licentiere al academiilor de fotbal. Neindeplinirea criteriilor minime de functionare va atrage sanctiuni disciplinare (spre exemplu, penalitati financiare). Acestea vor fi aplicate doar dupa acordarea unui termen de gratie pentru remedierea lipsurilor constatate cu ocazia procesului de licentiere urmat de fiecare academie de fotbal.
5. Definirea unor politici nationale, regionale si locale de recrutare a tinerilor jucatori care sa fie implementata de catre fiecare club , in functie de specificul cultural, istoric si economic al acestuia, precum si definirea unor standarde nationale pentru antrenamente in cadrul academiilor de fotbal.

Voi mai reveni pe aceasta tema, deoarece este de interes major pentru toti cei care iubesc, cu adevarat, fotbalul”.

sursa: justinstefan.ro

Etichetat cu: , , , , , , ,
Postat în FOTBAL INTERN

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1FCSB18912
2CFR Cluj1694
3Sepsi Sfantu Gheorghe1595
4U Craiova 19481498
5Astra Giurgiu1485
6Gaz Metan Medias1480
7Poli Iasi149-3
8FC Viitorul139-1
9Dunarea Calarasi129-1
10Dinamo Bucuresti109-5
11Concordia Chiajna109-6
12FC Botosani89-2
13AFC Hermannstadt79-3
14FC Voluntari39-13