Regulamentele interzic finantarile echipelor cu bani de la buget. Oare acest lucru este respectat de autoritatile locale? Episodul CSMS Iasi …

csms-iasi-bucurie

UPDATE / Vezi declaratiile primarului din Chiajna legate de fiantarea echipelor de fotbal de catre colsiliile locale.

 

UPDATE / Citeste si EXCLUSIV / Cristian Bivolaru, fostul “Ministrul de Externe” al FRF: “Pentru fotbalul romanesc este foarte important sa aiba finatare, indiferent daca este implicata partea politica, dar totul sa fie legal!” 

Ultimele zvonuri care circula in lumea fotbalului, dau ca sigura mentinerea formatiilor U Cluj si Rapid Bucuresti in Liga I, in dauna gruparilor Concordia Chiajna si CSMS Iasi. Mai mult ca sigur, cele 18 echipe care vor stabili componenta ligii 1, se vor afla pe 6 iulie in cadrul sedintei Comitetului Executiv al FRF. CSMS Iasi ar putea sa joace in Liga a II-a, chiar daca in elita fotbalului romanesc vor ramane tot 18 formatii.

Primaria ameninta ca nu mai da bani

Autoritatile locale din Iasi au avertizat ca daca CSMS nu va ramane in Liga I, nu vor mai finanta echipa. „Am vorbit cu Mircea Sandu si l-am intrebat daca mai sustinem sau nu acest sport. Nu cred ca acum suntem respectati. Cand echipa Iasului a intrat in insolventa, am fost dati afara fara discutii, dar pe acelasi regulament se incearca acum schimbarea unitatilor de masura (Rapidul are sanse de a ramane in Liga I, chiar daca este in insolventa – n.r.). Eu propun sa facem o adresa la LPF si FRF, pe care sa o trimitem si ministrului Sportului, prin care sa cerem lamuriri dar si aplicarea acelorasi standarde pentru toti”, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Incalcari ale regulamentului?

In fiecare zi auzim despre finantarea cluburilor de catre autoritatile locale, desi acest lucru nu se poate face oricum. Federatia Romana de Fotbal a decis ca, din 2012, autoritatile locale nu vor mai putea achita cu bani salariile, primele si transferurile echipelor de fotbal. In schimb, acestea vor putea sa investeasca in infrastructura, stadioane, terenuri, cantonamente, cazare, masa, transport, utilitati. Aceasta decizie vine in urma unei circulare trimise de UEFA si FIFA prin care se cere separarea politicului de fotbal. Totusi, moldovenii se pregatesc tot de Liga 1 si ofera salarii de 3.000 de euro si prime de instalare de peste 10.000 de euro noilor achizitii. Oare acesti bani sunt de la primarie? Care sunt sponsorii clubului? Finantarea clubului Iasi de catre Primarie este conform regulamentului FRF? Vom incerca sa aflam acest lucru, in cadrul emisiunii „Executii in direct”, de azi, realizata de Gabriel Maricescu si Dan Dumitrescu.

Ruga pentru FRF, LPF si MTS

FRF, LPF şi MTS au primit o scrisoare deschisa din partea politicienilor ieseni, care cer ca echipa CSMS sa fie mentinuta in prima liga. Zvonul care sustine ca echipele care nu au primit licenta, respectiv Rapid Bucuresti si Universitatea Cluj vor ramane in Liga 1, au generat iritare in randul politicienilor ieseni. Problema a fost discutata in Consiliul Local si s-a decis sa se trimita o scrisoare, semnata de primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, catre FRF, LPF si MTS in care politicienii cer ca regula de completare a locurilor lasate libere de echipele care nu au primit licenta sa fie ocupate, ca si in sezoanele trecute, de echipele aflate sub linia retrogradarii. Va prezentam, mai jos, scrisoarea. Ce este interesant, un pasaj in care se spune ca „Municipiul Iasi este PRINCIPALUL FINANTATOR al CSMS Iasi”.

„Stimaţi domni,
Evenimentele derulate în ultima perioadă în fotbalul românesc în legătură cu modul în care va fi stabilită componenţa eşaloanelor fotbalistice din România au stârnit îngrijorare maximă în rândul locuitorilor Iaşiului. Situaţia a ajuns să fie dezbătută în şedinţa de Consiliu Local al Municipiului Iaşi de astăzi, 27 iunie 2013, şedinţă în care s-a constatat că încălcarea deciziilor luate de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, a Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal şi a statutelor şi regulamentelor FRF pot aduce prejudicii grave CSMS Iaşi. În condiţiile în care Municipiul Iaşi este principalul finanţator al CSMS Iaşi, punerea în pericol a eforturilor consilierilor locali şi a primarului municipiului Iaşi de susţinere a fotbalului de performanţă nu putea rămâne neobservat. Avem incredere că împărtăşiţi aceleaşi principii privind promovarea fotbalului de performanţă. Aceeaşi optică o are şi CSMS Iaşi, care a fost si este un partener corect, atât din punctul de vedere al respectării statutelor şi regulamentelor FRF, a Manualului de Licenţiere, precum şi a legislaţiei fiscale în vigoare, faptul că, la aceasta oră, clubul de fotbal ieşean nu are nicio datorie la bugetul de stat fiind doar una din dovezile în acest sens.
Aceeaşi poziţie am avut-o şi în trecut, chiar şi când deciziile împotriva fotbalului ieşean au fost dure. Reamintim că acum trei ani, când SC Fotbal Club Politehnica Iaşi a fost intr-o situaţie similară cu cea de azi a cluburilor Universitatea Cluj şi Rapid Bucureşti, am acceptat ca fiind legală şi corectă decizia FRF de excludere din competiţiile organizate.
Acum, este inacceptabil pentru comunitatea ieşeană ca echipe aflate în aceeaşi situaţie cu cea a Politehnicii de la acea vreme să beneficieze de un altfel de tratament, care incalcă în mod evident legislaţia sportivă şi prevederile Manualului de Licenţiere.

Stimaţi domni,
În data de 11 februarie 2013, la sediul LPF, a avut loc Adunarea Generală a LPF, la care au participat reprezentanţii tuturor celor 18 cluburi din Liga I, precum şi preşedintele FRF, Mircea Sandu (în calitate de invitat), în care s-a luat in discuţie modificarea sistemului competiţional pentru sezonul 2014 – 2015. S-a căzut de acord ca pentru sezonul 2013 – 2014 să rămână 18 echipe în Liga I şi, după terminarea procesului de licenţiere, să se discute despre modificarea sistemului competiţional 2014 – 2015. În cadrul acestei Adunări Generale, toţi cei prezenţi au fost de acord cu această prevedere, considerând-o ca fiind justă şi benefică pentru fotbalul românesc, fapt care reiese din Hotărârea Adunării Generale. În data de 11 martie 2013, Comitetul Executiv al FRF a dezbătut şi aprobat sistemul competiţional 2013 – 2014, respectiv formula de 18 echipe, pentru trei ani competiţionali.
Articolul 11.2 din ROAF prevede ca: „modificarea formulei competiţionale şi a sistemului de promovare/retrogradare pentru Liga I, a II-a si a III-a va fi aprobată de Comitetul Executiv”. La ora actuală, nu există nicio hotărâre a Comitetului Executiv al FRF prin care să se fi modificat numărul de echipe participante la campionatul naţional Liga I, din 18 in 16 sau în mai puţine. La data întrunirii Comitetului Executiv în şedinţa amintită, s-a specificat în mod explicit şi s-a votat faptul că în campionatul 2013 – 2014 vor participa 18 echipe. În concluzie, este evident faptul că Liga I pentru ediţia următoare trebuie sa aibă 18 echipe.
Pe de altă parte, aducem în analiza dumneavoastră câteva exemple din aplicarea aceluiaşi regulament de implementare a sistemului de licenţiere:
1. la finalul anului competiţional 2005 – 2006, echipa FC Sportul Studenţesc Bucureşti s-a clasat pe locul 4, însă nu a primit licenţa de participare în campionatul naţional Liga I. Din acest motiv, a rămas in Liga I echipa Pandurii Tîrgu-Jiu, clasată pe locul 15, care era retrogradabil;
2. la finalul anului competiţional 2008 – 2009, echipa FC Argeş s-a clasat pe locul 10, însă a fost exclusă din competiţie. Din acest motiv, a rămas în Liga I echipa Gaz Metan Mediaş, clasată pe locul 15, care era retrogradabil;
3. la finalul anului competiţional 2010 – 2011, FC Timişoara, clasată pe locul II, nu a primit licenţa pentru Liga I. Din acest motiv, s-a salvat de la retrogradare echipa Sportul Studenţesc, clasată pe locul 15.

Stimaţi domni,
Din exemplele de mai sus, se observă foarte clar că regula care s-a aplicat şi care trebuie aplicată în continuare este ca, indiferent de poziţionarea în clasament a unei echipe, nerespectarea regulamentului de licenţiere conduce în mod automat la excluderea ei din Liga I, locul ei fiind ocupat progresiv de echipele licenţiate din coada clasamentului. Vă reamintim că, tot prin respectarea acestui principiu, echipa din Drobeta Turnu Severin a fost acceptată în Liga I 2012 – 2013, conform unei hotărâri a Comitetului Executiv al FRF. Pe aceleaşi principii se bazează şi UEFA, care stabileşte în cadrul regulilor de organizare a competiţiilor proprii aceleaşi modalităţi de ocupare a locurilor devenite vacante din diverse motive similare, stipulate în regulamentele proprii (neacordare licenţă, refuz de înscriere în competiţie, excludere). UEFA dă curs regulilor de echitate prin care locurile devenite vacante sunt completate prin cooptarea celei mai bine clasate echipe provenite, mai întâi, din acelaşi campionat cu echipa care nu îndeplineşte condiţiile de licenţiere. În condiţiile în care Comitetul Executiv al FRF nu ar respecta aceasta regulă, Municipiul Iaşi şi clubul CSMS Iaşi vor fi prejudiciate atât financiar, prin pierderea unor drepturi ce decurg din calitatea de participant în cadrul campionatului de fotbal Liga I 2013 – 2014, precum şi moral, prin faptul că al doilea oraş al României nu ar mai fi reprezentat pe prima scena fotbalistică a ţării, deşi are acest drept.
Stimaţi domni,
Vă reamintim că am fost şi vom fi un partener corect al FRF şi LPF. Ştiind faptul că sunteţi garanţii aplicării şi respectării statutelor şi regulamentelor FRF, respectiv al manualului de licenţiere, avem încredere că deciziile pe care le veţi adopta vor fi în concordanţă cu cele expuse mai sus.
Cu deosebită consideraţie,
CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI IAŞI
Preşedinte de şedinţă
Prof. Dr. Ing. PAUL CORNELIU BOISTEANU
GHEORGHE NICHITA
Primarul Municipiului Iaşi”.

CSMS Iasi, „partenerul” federatiei

Interesanta este si declaratia lui Florin Prunea, presedintele CSMS Iasi, la Sport Total FM: „Noi ne-am pierdut dreptul de a participa in Liga 1 pe teren, dar pe de alta parte CSMS Iasi a fost un partener corect al Federetiei si al regulamentelor de licentiere. Din acest punct de vedere, daca este o competitie sportiva corecta, trebuie sa fie si financiar corecta”.

Etichetat cu: , , , , ,
Postat în FOTBAL INTERN, Liga 1

Comenteeeezi?!!

Liga I 2018/19
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj23126
2FCSB211212
3Astra Giurgiu20128
4Gaz Metan Medias2012-2
5U Craiova 194819129
6Sepsi Sfantu Gheorghe19125
7FC Viitorul19120
8FC Botosani15121
9Dunarea Calarasi1512-1
10Poli Iasi1412-6
11Concordia Chiajna1412-9
12Dinamo Bucuresti1212-7
13AFC Hermannstadt812-7
14FC Voluntari812-9