Liga Profesionista de Fotbal, inamicul show-ului din tribune! Oficialii invoca motive legislative pentru a interzice tortele si fumigenele pe stadioane, chiar manipulate de firme specializate

Galeria echipei Petrolul Ploiesti a apelat la o firma specializata pentru spectacolul pirotehnic de la meciul de sambata, cu Rapid Bucuresti, insa Liga Profesionista de Fotbal se opune vehement folosirii de torte si fumigene pe stadioane, chiar daca nu fanii sunt cei care le manipuleaza.

Oficialii LPF au emis un comunicat prin care le cer cluburilor sa nu mai apeleze la astfel de firme, pentru ca acestea nu detin toate aprobarile necesare in conformitate cu legile in vigoare, preferand sa obtina numai unele mutuale, la nivel local, lucru care provoaca tensiuni in tribune, in cazul in care oficialii meciului interzic desfasurarea show-ului. Sfatul pentru cluburi este sa evite intelegerile la nivel local si sa actioneze in conditiile legii, apeland la Inspectoratul General de Politie si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, pentru a transmite un mod de functionare uniform.

LPF „s-a spalat pe maini” de responsabilitatea spectacolelor pirotehnice, mentionand, simplu, ca este peste competentele sale, in calitate de organizator al competitiei.

Comunicatul Ligii Profesioniste de Fotbal:

„1. Consideram ca folosirea materialelor pirotehnice in incinta arenelor sportive, in cadrul meciurilor de fotbal, in prezenta unor aglomerari de persoane, in calitate de spectatori, este extrem de periculoasa, deoarece pune in pericol integritatea fizica a acestora. Responsabilitatea pentru aceste actiuni excede competentelor organizatorilor competitiei.

2. Am constatat, din practica, ca desi aceste evenimente sunt desfasurate de firme specializate, care detin autorizatii pentru acest fel de actiuni, acestea nu detin toate aprobarile necesare organizarii acestui gen de eveniment, in conformitate cu dispozitiile L. 126/1995 (R) si H.G. 536/2002, cu toate acestea la nivel local se obtin „aprobari” mutuale, pentru desfasurarea unor evenimente de acest gen.

3. Faptul ca la nivel local sunt aprobate unele evenimente, care includ folosirea materialelor pirotehnice si in acest sens sunt informati in prealabil suporterii, cauzeaza tensiuni in cadrul acestora, daca oficialii partidei interzic desfasurarea acestora – conform prevederilor legale, de aceea consideram ca nu este recomandata fronda locala in astfel de situatii. Aceasta practica inflameaza spiritele in randul suporterilor, putand cauza situatii exceptionale in timpul desfasurarii partidelor de fotbal, fapt care nu este de dorit.

4. Am observat, ca in cadrul desfasurarii evenimentelor cu materiale pirotehnice, sunt implicati si spectatorii, prin manipularea directa a acestora, fapt expres interzis de lege si extrem de periculos pentru siguranta spectatorilor.

5. Atat Legea 4/2008 astfel cum a fost modificata prin L.10/2012, cat si L. 126/1995 (R) si HG 536/2002 califica ca infractiuni introducerea si manipularea materialelor pirotehnice de catre persoane neautorizate.

6. Este posibil ca desfasurarea acestor evenimente sa conduca la intreruperea partidelor, prin faptul ca au consecinte faptice care duc la diminuarea vizibilitatii (perdele dense de fum) atat pe terenul de joc cat si asupra tribunelor. Aceasta situatie poate fi exploatata de cei care sunt rau intentionati pentru a actiona in mod ilegal, identificarea lor fiind astfel imposibila. Deasemenea aceasta situatie impieteaza actinilor desfasurate de firmele de paza, jandarmerie si pompieri in exercitarea competentelor legale.

Avand in vedere situatia legala si faptica expusa mai sus, in considerarea asigurarii unei bune organizari a evenimentelor sportive desfasurate cu ocazia disputarii meciurilor de fotbal din cadrul Ligii I, va solicitam sa actionati, in conditiile legii, pentru prevenirea situatiilor expuse mai sus in colaborare cu Inspectoratul General de Politie si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, prin transmiterea catre serviciile teritoriale a unui mod de actionare uniform, in scopul asigurarii unei actiuni concertate, care sa previna evenimente nedorite si pentru a evita cauzarea unor tensiuni nedorite in randul suporterilor”.

Sursa foto: „Libertatea”

Etichetat cu: , , , , ,
Postat în Liga 1

Comenteeeezi?!!

Liga1 - PlayOff 2018
Loc Echipa Pct. J +/-
1CFR Cluj3421
2FCSB3221
3CS U Craiova3021
4FC Viitorul232-1
5Astra Giurgiu221-1
6CSM Poli Iasi201-1
Liga1 - PlayOut 2018
Loc Echipa Pct. J +/-
1Dinamo Bucuresti2313
2FC Botosani2110
3FC Voluntari1711
4Concordia Chiajna152-1
5ACS Poli Timisoara142-2
6OSK Sf Gheorghe1110
7Gaz Metan Medias112-2
8Juventus Bucuresti1021